Küresel gıda krizlerinin olağan bir hale gelmemesi için küçük üreticilerin dayanıklılığını sağlamak, toprağı ve suyu korumak için milyarlarca dolar gerektiğini belirten BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, “Gördüğümüz kadarıyla şu an küçük çiftçiler kendi yiyeceklerini dahi üretemeyecek durumda” dedi.
BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere hibe ve uygun kredi sağlayarak sürdürülebilir tarımı ve gıda güvenliğini teşvik etmek için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşu. IFAD’ın yeni başkanı Alvaro Lario, küresel gıda krizlerinin olağan bir hale gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Küçük Ölçekli Çiftçilere Yatırım Talebi
Lario, IFAD’ın küçük ölçekli çiftçilerin kendileri için gıda üretebilmeleri ve dış şoklara karşı direnç gösterebilmeleri için yatırım yapılmasını istedi. Lario, “Dayanıklılık, -şu an yaşanan enflasyonlar gibi- gelirinizde bir şok olduğunda veya aşırı iklim olaylarından kaynaklanan başka şoklarla karşılaştığınızda yoksulluğa veya gıda güvensizliğine düşmeyeceğiniz anlamına geliyor” diye konuştu.
Gıda Krizi Tekrarlanarak Yaşanacak
Gıda krizi, Ukrayna’daki savaşla birlikte daha da şiddetlendi. Öte yandan dünya liderleri, gıdanın nasıl yetiştirildiği ve dağıtıldığı konusunda yeterli yatırım yapılmadığını fark etmedikleri sürece gıda krizi tekrarlanarak yaşanacak.
Suyun ve toprağın korunması, düşük kredili faizler sunma, pazarlara erişimi kolaylaştırma ve üretkenliği artırma konusunda yapılan yatırımların küçük çiftçilere aktarılması gerektiğini belirten Lario, “Gördüğümüz kadarıyla şu an küçük çiftçiler kendi yiyeceklerini dahi üretemeyecek durumda. Çoğunluğu kendilerini besleyecek gelirleri olmadığı için varlıklarını satmak zorunda kaldı” dedi.
“Milyarlarca İnsan Daha Açlık Çekecek”
Lario, Ukrayna’daki savaşın temel gıda maddelerinin nakliyesini aksattığını, gübre fiyatlarını artırdığını, 150 milyon insanın açlığa düşmesine yol açtığını ve var olan sorunları daha da kötüleştirdiğini dile getirdi. Lario şunları aktardı: “Şu an yatırım yapmadığımız takdirde Ukrayna Savaşı bitse dahi milyarlarca insan daha açlık çekecek. Kısa vadede durumu olduğundan kötüleştiren kuraklık, sel gibi birçok iklim şoku yaşadık. Ancak genel olarak gıdanın nasıl üretildiğine, dağıtıldığına ve depolandığına çok da dikkat etmedik!”
Gıda Fiyatları En Yüksek Seviyelere Ulaştı
Gıda fiyatları geçtiğimiz Mart ayında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin de etkisiyle, en yüksek seviyelere ulaştı. Daha sonra düşüş yaşansa da fiyatlar halen geçtiğimiz yıla göre %8 daha yüksek.
Dünyanın en büyük gübre ihracatçısı Rusya’dan yapılan sevkiyatları sınırlayan yaptırımlarla birlikte Çin’den gelen gübre miktarının azalması ve Avrupa’daki gübre üretiminin düşmesi, tarımsal verimliliği etkileyen gübre fiyatlarının yükselişi konusunda endişelere yol açtı.
Yüksek fiyatların tüketicilere aktarılmasının çiftçiler için zor olduğunu belirten Lario, bu nedenle uluslararası toplumun daha zengin ülkelerdeki büyük üreticiler yerine hükümetlerinden yardım alamayan küçük üreticileri finanse etmesi gerektiğine dikkat çekti. Lario, “Yoksulluk, gıda güvensizliği ve gıda sistemlerinin finansmanı ile mücadele etmenin yolu, uzun vadeli bir kırsal dönüşümle ve küçük ölçekli üreticileri masaya davet etmekle başlamalı” yorumunu yaptı.