Özel Sektör

Küresel Hedefler İçin CEO Etkisini Artırıyoruz

İş dünyası ve SKH’ler bağlamında önemli çalışmalar gerçekleştiren İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’nun yaptığı araştırma gösteriyor ki SKH’lerin gerçekleştirilmesi 2030 yılı itibarıyla bir yılda en az 12 trilyon dolar piyasa değeri ve 380 milyon yeni istihdam yaratabilir.

YAZI: Konca ÇALKIVİK

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH’ler) açıklanmasından bu yana iş dünyasının bu hedefleri gerçekleştirmek konusundaki kritik rolü sık sık gündeme geliyor. Küresel iş dünyasında bu konuda farkındalık ve sorumluluk alma isteği yüksek olsa da bunun taraf olan 193 ülkede aynı seviyede olmadığı da bir gerçek.

Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda her fırsatta belirttiğimiz gibi konunun üst yönetim ve liderlik seviyesinde anlaşılması, benimsenmesi ve sahiplenilmesi, çalışmaların uzun vadeli olabilmesi için son derece önemli. Diğer yandan, iş dünyası ve SKH’ler bağlamında önemli çalışmalar gerçekleştiren İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’nun (Business and Sustainable Development Commission) yaptığı araştırma gösteriyor ki SKH’lerin gerçekleştirilmesi 2030 yılı itibarıyla bir yılda en az 12 trilyon dolar piyasa değeri ve 380 milyon yeni istihdam yaratabilir.

İş Dünyasında Dönüşümün Rehberi
Çatı örgütümüz WBCSD (Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi), yukarıdaki tespitlerden yola çıkarak doğrudan CEO’lara yönelik bir SKH rehberi hazırladı ve bunu Nisan 2017’de açıkladı. CEO Guide isimli bu çalışma, SKH’lerle ilgili kapsamlı bilgi sunmasının yanı sıra aslında tam anlamıyla “az ve öz” nitelikte bir yayın.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamasının da gösterdiği gibi politik ve ekonomik belirsizliklerin bu denli yoğun olduğu bir dönemde güçlü ve vizyoner bir CEO liderliğinin SKH’ler yolunda dönüşümü gerçekleştirebilmek için hayati önemde olduğunu vurgulayan rehber, iş dünyası açısından SKH’lerin uygulanmasını dört ana sütuna dayandırıyor:

Eylemsizliğin riski: Hiçbir şey yapmamanın masraflı bir seçenek olması

Fırsatları yakalama: Stratejilerini SKH’lerle uyumlu hale getiren şirketlerin ödülü

Yönetişim ve şeffaflık: Daha iyi bilgi = Daha iyi kararlar

İşbirliği ihtiyacı: SKH’lerin tek bir şirketin gücünün ötesinde bir konu olduğunu fark etme.
İş dünyasının var olan fırsatları eyleme dönüştürmesi, hem kendi şirketlerinde hem de küresel sürdürülebilirlik alanında dönüşüme katkı sağlamalarını amaçlayan rehber, iş dünyası liderlerinin bireysel, kurumsal, sektörel ve politik düzeyde alabilecekleri çok çeşitli roller olduğunu ortaya koyarak atılacak önemli adımları özetliyor.
SKD Türkiye olarak biz de bu değerli rehberi Türkçeye çevirme kararı aldık ve çok kısa bir zaman sonra bu kaynağı özellikle CEO seviyesinde tartışmaya ve değerlendirmeye açacak olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. CEO’larımızın küresel hedeflerle ilgili etkilerini artırmak amacıyla bu rehberle başlayan çalışmalarımızı çeşitlendirerek devam ettireceğiz. İş dünyasının lider aktörlerini şimdiden güçlerinin farkında olmaya ve bizimle yol arkadaşlığı yapmaya davet ediyoruz.

About Post Author