#ekoIQ Sivil Toplum Küresel Isınmayla Mücadele İçin Işıklar Söndü!
Sivil Toplum

Küresel Isınmayla Mücadele İçin Işıklar Söndü!

WWF tarafından küresel ısınmayla mücadele amacıyla gerçekleştirilen Dünya Saati (Earth Hour) Hareketi, 27 Mart 2010 Cumartesi günü 20:30-21:30 saatleri arasında tüm dünyada geniş katılımla gerçekleştirildi. 125 ülkeden toplam 4.000’den fazla şehirde ışıklar küresel ısınmayla mücadele için kapatıldı. Türkiye’den, içlerinde EKOIQ Dergisinin de olduğu 213 kurum ve binlerce kişinin destek verdiği kampanya kapsamında Boğaziçi Köprüsü’nün de ışıkları kapatıldı.
2007 yılında Avustralya’da başlayan Dünya Saati (Earth Hour) Hareketi, 2009 yılında küresel bir kampanyaya dönüştü ve milyonlarca insan küresel ısınmayla mücadele için ışıklarını kapattı. 2009 yılında 88 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Dünya Saati Kampanyası, 2010 yılında bir rekora imza attı. Küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir hareketle fark yaratılabileceğini sembolik ve görsel bir mesajla duyurmak için 125 ülkeden milyonlarca insan ve binlerce kurum ışıklarını bir saatliğine kapattı.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak; “Dünya Saati kampanyası tüm dünyada yoğun bir ilgi ile karşılandı. Bunun temel nedeni, küresel ısınmanın gelecekte yol açacağı büyük sorunlara karşı insanların artık daha bilinçli olmasıdır. Küresel sıcaklık ortalamalarındaki artışın, Sanayi Devrimi öncesindekine göre, iki derecenin üzerine çıkmasını önleyemezsek yeryüzündeki doğal sistemlerde geri dönüşü olmayan bir yıkım yaşanabilir. Ancak bunu durdurmak elimizde” dedi.
Türkiye’den 217 kurum ve binlerce kişinin kampanyaya katıldığını söyleyen Tolga Baştak, “İklim değişikliğine karşı kimsenin muafiyeti ya da bağışıklığı yoktur. Bu yüzden, toplumun tüm kesimlerinden bireylerin, şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının konuya duyarlılıkla yaklaşması son derece önemlidir” dedi.
Boğaziçi Köprüsü: Spotlar ve dekoratif aydınlatmalar araç trafiğini olumsuz etkilemeyecek şekilde kapatıldı
Belediye ve Valilikler: İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Balıkesir Susurluk Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi.
Sabancı Holding’in İkiz Kuleleri: Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan, ticaret ve finansın sembolü Sabancı Holding’in İkiz Kuleleri’nde güvenlik harici tüm aydınlatmalar kapatıldı.
Bankalar: Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, TEB, INGBank, HSBC, A&T Bank, TSKB, Finansbank, Denizbank, Akbank, Şeker Bank, Turkish Bank genel müdürlük ve şubelerinde güvenlik harici aydınlatmalar kapatıldı.
Holdingler ve Kurumsal Şirketler: Sabancı Holding, Koç Holding, Borusan Holding, Akkök Holding, BSH Ev Aletleri, Unilever, Coca-Cola, Arçelik, Petrol Ofisi, Yurtiçi Kargo, Canon Eurasia, Setur, Tetra Pak, Tofaş Türk, Kipa, Mavi Jeans ve YKM genel müdürlük binalarında güvenlik harici aydınlatmalar kapatıldı.
Oteller: Hilton ve Conrad Hotelleri, Radisson Sas Hotelleri, Divan Hotelleri, Midtown, W Hotel, The Marmara Hotelleri, İstanbul Marriott Hotel Asia ve Mövenpik Hotellerinde güvenlik harici tüm aydınlatmalar kapatıldı.
Alışveriş Merkezleri: İstinyePark, Kanyon, Eskişehir Espark, Eskişehir Kanatlı AVM, Eskişehir NEO AVM güvenliği ve ziyaretçi trafiğini olumsuz etkilemeyecek alanlarda dekoratif aydınlatmalar kapatıldı.
The Hall İstanbul Dünya Saati Gecesi: SIEMENS, Dsign ve Project Base sponsorluğu ile mum ışıkları ile aydınlatılmış tarihi bir binada sanatçılar Hale Caneroğlu, Alatav, Safa Bolat ile Şenlik Bandosu, Velvele, Carnaval Turco, Kentmen gönüllü olarak sahne aldı.

About Post Author