#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
küresel kalkan

Küresel Kalkan Girişiminden Fon Alacak İlk Ülkeler Duyuruldu

COP27’de açıklanan duyuruya göre Küresel Kalkan Girişimi’nden faydalanacak ülkeler arasında Bangladeş, Kosta Rika, Fiji, Gana, Pakistan, Filipinler ve Senegal yer alıyor.

Pazartesi günü Mısır’daki COP27 zirvesinde açıklanan programa göre Pakistan, Gana ve Bangladeş, iklim felaketlerinden muzdarip ülkelere finansman sağlamak için kurulan G7 “Küresel Kalkan” girişiminden ilk fon alan ülkeler arasında olacak.

G7 başkanı Almanya tarafından koordine edilen Küresel Kalkan, iklime duyarlı ülkelerin sel veya kuraklık sonrasında sigorta ve afet koruma fonlarına hızlı erişim sağlamayı amaçlıyor. 58 iklime duyarlı ekonomiden oluşan “V20” grubu ile işbirliği içinde geliştiriliyor.

Almanya 170 Milyon Euro Verecek

Almanya tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir bildiride Bangladeş, Kosta Rika, Fiji, Gana, Pakistan, Filipinler ve Senegal, Küresel Kalkan paketlerinin ilk alıcılarından bazıları olarak listelendi. Bu paketlerin önümüzdeki aylarda geliştirileceğini açıklayan Almanya, iklim felaketleri durumunda düşük gelirli ve savunmasız ülkelerin toparlanmasına yardımcı olmak için girişime 170 milyon euro verecek.

Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ), Küresel Güney ülkelerinin ısınan bir dünyanın en kötü sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu ancak yurttaşlarını koruyacak kaynaklara sahip olmadığını söyledi.

“Konu İklim Adaleti ile Bağlantılı”

BMZ, aynı zamanda Almanya gibi sanayileşmiş ülkelerin iklimle ilgili kayıp ve hasarı “dürüst bir şekilde ele alması” gerektiğini aktardı. Bakanlığa göre, “Konu, sanayileşmiş ülkelerin iklim değişikliğine neden olma sorumluluğu ve iklim adaleti ile bağlantılı.” Bununla birlikte uzmanlar, kötüleşen aşırı hava koşulları ve artan felaketler nedeniyle yerlerin “sigorta edilemez” hale gelebileceği durumlarda, merkezinde sigorta olan bir girişimin mantıklı olup olmadığını sorguluyor.

“Ayrıntılar Şu Ana Kadar Çok Belirsiz”

Binlerce STK’yı bir araya getiren bir kuruluş olan Climate Action Network’ün küresel strateji başkanı Harjeet Singh, “İki günde bir araba kazası geçirirsem şirket tarafından kara listeye alınırım. Bu durumda sigorta yolunu seçmek mümkün görünmüyor” dedi. Singh, girişimin nasıl çalışacağına, paranın nereye gideceğine ve ihtiyacı olan insanlara nasıl ulaşacağına ilişkin ayrıntıların şu ana kadar “çok belirsiz” olduğunu da sözlerine ekledi.

 

EkoIQ Editör