Gıda

Latin Amerika’da ve Karayipler’de Açlık Arttı, FAO Uyarı Yaptı

açlık

2019 ve 2021 yılları arasında Latin Amerika ve Karayipler’de açlıkla boğuşan insan sayısının %30 artarak 56,5 milyona yükseldiğini açıklayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO);  artan açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele için ülkelerin adım atması gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), 2019 ve 2021 yılları arasında Latin Amerika ve Karayipler’de açlıkla boğuşan insan sayısının %30 artarak 56,5 milyona yükseldiğini açıkladı. Ülkelerin artan açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele için “adım atması” gerektiğine dikkat çekti.

Dünyanın en büyük gıda ihracatı yapan bölgesi olmasına karşın Latin Amerika ve Karayipler’de korkutucu seviyelerde gıda güvensizliği yaşanıyor. Üstelik Latin Amerika ve Karayipler, 2015 yılına gelene kadar açlığı ve yoksulluğu azaltma konusunda diğer bölgeleri geride bırakmıştı.

“Tarım Reformu” Çağrısı

FAO Başkanı Qu Dongyu, açlık ve yoksullukla mücadelede son yıllarda devam eden artışa vurgu yaptı ve önlem olarak “tarım reformu” çağrısında bulundu. Qu Dongyu, Latin Amerika ve Karayip Devletler Topluluğu’nu (CELAC) sağlıklı beslenmenin çok pahalı olduğu Karayipler’deki gıda arzını büyütmeye çağırdı.

Sürekli yoksulluğun ve artan eşitsizliklerin kırsal nüfusa olumsuz etkilerinin altını çizen Dongyu, kadınların, gençlerin ve en savunmasız bireylerin koşullardan en olumsuz şekilde etkilenecekleri konusunda uyarı yaptı.

FAO Başkanı, kuraklık ve göçün üreticiler için zorluklar yarattığı Orta Amerika’da su altyapısına ve gıda üretimine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Üretim, depolama ve ulaşım altyapısına yönelik altyapı yatırımlarının ise And Dağları ve çevresindeki gıda alışverişini iyileştirebileceğini belirtti.

“Acilen Eyleme Geçilmeli”

Qu Dongyu, Latin Amerika ve Karayip liderlerinin taahhüt ettikleri gibi en geç 2030’a kadar “dünyanın en eşitsiz kıtasında” eşitsizlikle mücadele etmelerinin önemini yineledi. Pandeminin sosyal ve ekonomik sonuçlarının yanı sıra artan gıda güvensizliği ve temel gıda, gübre ve diğer tarım girdilerindeki enflasyona odaklanmak için acilen eyleme geçilmesi gerektiğini ifade eden FAO Başkanı; tüm devletlerin iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma ve su kıtlığı ile mücadele için işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

FAO, küresel gıda fiyatları endeksi son aylarda bazı temel ürün fiyatlarının düştüğünü gösterse de henüz “toparlanma sağlanamadığı” duyurdu.

Dünyanın tarımsal gıda sistemlerinin “iklim krizi ve ekonomik yavaşlamadan kaynaklananlar da dahil olmak üzere riskler ve belirsizlikle yüzleşmeye devam edeceği” ve gelecekte daha fazla zorlukla karşılaşmanın “kaçınılmaz” olduğu tahmin ediliyor.

About Post Author