Let The Sunshine In!

Güneş enerjisinin, iklim değişikliğine neden olan devasa karbon emisyonlarımızın azaltılmasına yönelik en hızlı gelişen teknolojilerden olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Maliyetleri hızla düşerken bir yandan da verimliliği benzersiz bir hızla artan güneş enerjsi teknolojilerinin seyrini, 20 yıldır en yakından takip eden SolarBaba platformu, bundan böyle her ay EKOIQ sayfalarında olacak. Kendilerine hoş geldin diyoruz. Let The Sunshine In: Bırak Güneş İçeri Girsin!

SolarBaba’dan 2. Güneş Enerjisi Çalıştayı
SolarBaba, Türkiye’de güneş enerjisinin gelişimini engel­leyen sorunları ve sektörün ortak paydada çözümlerini konuş­mak üzere arama toplantısı ve ça­lıştay düzenledi.
Güneş enerjisinde mevcut duru­mun ortaya konduğu, ortak sorun­lara odaklanan sektör mensupla­rının yenilikçi fikirler yarattığı 2. Güneş Enerjisi Çalıştayı, Gayrette­pe Point Otel’de 80’i aşkın şirket üst düzey yetkilisinin katılımıyla gerçekleşti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ateş Uğurel, SolarBaba’nın yürüt­tüğü projelerden söz etti ve yeni projelerin müjdesini verdi. Çalıştay başlangıcında sektörü ilgilendiren konular hakkında sektör mensup­larının görüşlerinin sorulduğu bir anket çalışması yapıldı. Ön sonuçla­rı çalıştay sonunda paylaşılan anke­tin, detaylı sonuçları da SolarBaba sayfasında yakında duyurulacak.
Çalıştayda, geniş yelpazede sektö­rü temsilen farklı alanlardan seçi­len katılımcılardan sekizli 12 çalış­ma grubu oluşturuldu. Katılımcılar arasında EPC, inverter ve güneş paneli tedariki, konstrüksüyon alanlarında hizmet veren firma ça­lışanları, sektörde pek çok zorluğu tecrübe etmiş yatırımcılar ile yerli üreticiler vardı. Ayrıca, denetleme kuruluşu çalışanları, finans kuru­luşlarından temsilciler, bankacılar, sigortacılar, avukatlar ile proje ge­liştirme alanında tecrübeli isimler de sektörün bakışını belirlemeye katkıda bulundu. Farklı alanlardan gelen sektör mensupları 12 masaya ayrılarak, SolarBaba’nın belirlediği 19 soruyu yanıtladı.
Soruların kapsamı her alandan ge­len katılımcıların yaşadıklarını tem­sil etti, ayrıca sorular hazırlanırken katılımcıların fikir geliştirmesine olanak tanınmasına da özen gös­terildi. Farklı alanlardan gelen temsilcilerin seslerinin eşit olarak duyurulması hassasiyetiyle yürütü­len çalıştay için ortak paydada bir araya gelerek fikir üretilecek bir ortam sağladı. Verimli çalışmalar sonunda ilginç projeler yaratıldı.
Gün boyu beklenen son soru ise güneş sektöründe yapılacak ve hem dünyada hem de Türkiye’de dikkat çekecek çılgın proje oldu. Mantıksal ve finansal sınırların çi­zilmediği soruya yanıt vermekte hem zorlanan hem çok keyif alan katılımcılar birbirinden renkli sos­yal girişim projeleri geliştirdi. Et­kinliği izleyen günlerde aldığımız haberler ise sevindiriciydi. Proje geliştiren bazı gruplar, üzerine ça­lıştıkları fikirleri hayata geçirecek­leri bilgisini paylaştılar.
Farklı alanlarda çalışan sektör men­suplarının bir araya gelerek güncel gelişmeleri de kendi aralarında tar­tıştığı çalıştay, çok yakında Solar­Baba ekibi tarafından rapor haline getirilecek.

TÜRKİYE’DEN KISA KISA

  •  Türkiye’de ilk yerli Enerji Etiketleme Sistemi (ErP- Energy Related Product) laboratuvarı Ezinç Grup tarafından kuruldu. Beyaz eşyada uygulanan A-B-C sınıfına benzer etiketleme sistemi, Şubat ayı başında güneş enerjili ürünler için de zorunlu hale gelmişti. Avrupa Birliği’nin uyguladığı ErP Yönergesi, enerji etkinliğini iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı hedefliyor. Hammaddelerin, üretiminden kullanımlarına ve yaşam çevrimleri boyunca etkilerini azaltmak üzere enerji tüketen ürünlere uygulanıyor.
  •  Türkiye’de yerli panellerle kurulan GES’ler büyüyor, Kayseri’de 12MW gücündeki santral, yerli panellerle kurulan en büyük GES olacak. Projenin kurulum anlaşması imzalandı, yakın gelecekte elektrik üretimine başlayacak.
  •  Nevşehir, Derinkuyu’da Türkiye’nin araziye kurulan en büyük GES’i elektrik üretmeye başladı. 300 dönüm arazi üzerine kurulu santral, 18,7MWp gücünde ve yılda yaklaşık olarak 30.000MWh elektrik üretecek.
  •  Çatı kurulumlarının artması ve yaygınlaşan AVM yapıları için iyi haberler geliyor. Kocaeli’de yeşil bina sertifikasına sahip 41 Burda AVM’nin çatısına 300kW GES kuruldu. Türkiye’de AVM’lerin enerji ihtiyacının güneşten karşılanmasına yönelik ilk çalışma İstanbul Meydan AVM’de yapılmıştı. Karabük ve Hatay’da da AVM üzeri çatı projeleri hayata geçirildi.
  •  Yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin yolcunun seyahat etmek için kullandığı Londra Southend Havalimanı’nında 2,5MW GES kurulacak. Türkiye’de üretilen CSUN güneş panelleri, Londra Southend Havalimanı’nın yıllık elektrik ihtiyacının %20’sini karşılamak için kullanılacak.

DÜNYADAN KISA KISA

  • İran, yenilenebilir enerji yatırım hedeflerini açıkladı, 1GW ile oyuna dahil olan İran’ın 10 yıl sonraki hedefi ise 5GW.
  •  ABD’deki 42 eyaletin 20’sinde son kullanıcılar için güneş elektriği, en ucuz enerji kaynağı haline geldi.
  •  Oxford Üniversitesi araştırmacıları, teknoloji eğilimlerine göre Güneş’in 2027 yılına kadar dünyadaki enerji talebinin %20’sini karşılayabileceğini ortaya koydu.
  •  Sevgililer Günü’nde güneşseverler, özel tasarım güneş ürünleriyle hem doğaya katkıda bulundu, hem de sevgilerini kutladı. Avustralyalı Energy Matters firması da bugüne özel bir kampanya düzenledi. Sevgililer Günü tweet’inde mention yapanlara 949 dolar değerinde güneş enerjisi izleme monitorü hediye etti.
  •  Dünyanın ilk güneş enerjili yol projesi ticari bir şekilde Fransa’da hayata geçecek. Wattway adı verilen proje ile Fransa’da beş yıl içinde 1000 kilometrelik yaya ve araba yolunun güneş enerjisi ile elektrik üretmesi hedefleniyor.
  •  2000’li yıllardan beri gelişen yeşil lojistik uygulamalarına Japonya’dan bir yenisi eklendi. K Line, Drive Green Projesi kapsamında çevre dostu sekiz gemiden ilkini tamamladı. Drive Green Highway isimli çevre dostu yük gemisi, bir seferde 7500 yolcu taşıyabiliyor. Proje, denizcilik endüstrisinin çevreye verdiği zararı azaltmak ve enerji verimliliğini sağlamak için güneş enerjisinin kullanabileceğini gösteriyor.
  •  Dünyanın ilk, tüm elektrik ihtiyacını %100 güneşten sağlayan 5 yıldızlı tatil köyü Maldiv Adaları’nda hizmet vermeye başladı. 52 tane bağımsız üniteden oluşan tesiste güneşten üretilen elektrik depolanıyor, ayrıca entegre edilen bir deniz suyu arıtma sistemi de içme ve kullanım suyu üretiyor. Mimari bir tasarım öğesi olarak kullanılan güneş panelleri günde yaklaşık 1MWh elektrik üretiyor.
  •  ABD’nin en büyük güneş enerjisi şirketi Solarcity, ses getirecek bir kampanyayı daha hayata geçiriyor. SunRaising adı verilen kampanya, sivil toplum kuruluşlarının güneşe adım atmalarına katkı sağlıyor. Kampanya kapsamında “Güneş Elçisi” unvanına sahip olanlar, potansiyel her yatırımcı için 200 dolar bağış kazanıyor.
  •  Güney Kore’nin başkenti Seul’den birkaç saatlik mesafede olan Daejeon ve Sejong şehirleri arasında 32 kilometrelik bir bisiklet yolu inşa edildi. Özel bariyerlerle araç trafiğinden korunan bu yolun üstü de tamamen güneş panelleri ile kaplandı.
  •  Dünyanın ilk “all-in-one” güneş çiçeği, hiçbir montaj ve kurulum işlemi gerektirmeden güneşten elektrik üretmeyi planladığınız alanda hemen faaliyete geçiyor. İlk olarak Paris İklim Zirvesi’nde sergilenen güneş çiçeği, otomatik olarak güneşi görünce açılıyor ve elektrik üretmeye başlıyor. İçinde çift açılı bir güneş takibi barındıran SunFlower, klasik sabit sistemlere göre %40 daha fazla enerji üretiyor.

Önerilen makaleler