UNDP kampanyalarının değerlendirmesine göre “Evet vicdanlarımız rahatlıyor, eylemsizlik beliriyor.” Günümüzde sosyal medyada çeşitli problemlere karşı duyarlılık ve farkındalık yaratan kampanyalar yürütülüyor. Peki, bu kampanyaları sadece okumak, aslında bizi cidden aksiyona geçmemeye itiyor mu? Türkiye’de ikinci kez düzenlenen UNDP Sosyal Fayda Zirvesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “2030 Şimdi!” şeklindeki iddialı sloganla gerçekleştirildi. İstanbul’daki buluşmada “2030 yılında istediğimiz dünyayı yaratmak ve toplumsal fayda sağlamak için yenilikçi sosyal projelerde teknoloji, inovasyon ve yeni medya nasıl kullanılabilir?” sorusuna cevaplar arandı.
Zirvede konuşma yapan Twitter Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kamu Politikaları Direktörü Sinéad McSweeney, 140 karakterden oluşan mesajların dünyanın dört bir tarafında toplumsal faydaya katkı amaçlı örnek kullanımlarını anlattı. Uluslararası kalkınma çalışanlarının yakından takip ettiği bir web portalı olan Devex’in başkanı ve genel yayın yönetmeni Raj Kumar ise sosyal ağların kalkınma çabalarına sunduğu katkıları dile getirdi. Katılımcılardan bir başka isim de Radikal gazetesinden Ezgi Başaran’dı. Online yayıncılığın toplumsal fayda ile kesiştiği alanları ele alan Başaran; Radikalteftiste, Radikal4saat uygulaması ve Gezi olaylarındaki çeşitli kamera görüntülerinin haberleşme süreci örneklerini verdi. Uluslararası Kalkınma Ortakları (IDEMA) Kurucusu Dr. Ali Ercan Özgür de daha yalnız ama aynı zamanda daha sosyal olan yeni dünyada sosyal fayda yaratmanın gerekliliğine işaret etti.New York Metropolitan Sanat Müzesi’nin ilk Dijital Yayınlar Ofisi Başkanı ve Columbia Üniversitesi Yeni Medya Profesörü Sree Sreenivasan, katılımcılara New York’tan seslendi. Sreenivasan, sosyal medyayı kullanan sivil toplum kuruluşları için tavsiyelerde bulundu.
Etkinlikte en çok etkilendiğim bölüm ise UNDP İletişim Danışmanı Cheri Hart’ın paylaştığı UNICEF’in “Likes Don’t Save Lives” kampanyası oldu. Hart, eğer düzenli bir şekilde önden iletişim gerçekleştirilmediyse, sadece bir ilan ile kişilerin aksiyona geçmeyeceğini vurguladı.
Bu alanda göze çarpan bir trendden de bahsetmeden geçmeyelim: “Giving Pledge”, yani varlıklı kimselerin ölmeden önce varlıklarının en az yarısını sosyal fayda için harcamaya verdikleri söz. Warren Buffet, Richard Branson, Bil Gates, Mark Zurkerberg, George Lubas ve Jackie Chan bu alanda vaatte bulunan isimler arasında.
Neden #2030Şimdi?
#2030Şimdi etiketi, BM’nin öncülük ettiği, 2000-2015 yıllarını kapsayan Binyıl Kalkınma Hedefleri sürecinde elde edilen ilerlemeyi takip edecek ve hızlandıracak 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’ne gönderme yapıyor.
1 Ocak 2016’dan itibaren, küresel kalkınma gündeminde 2030’un sonuna kadar sürecek yeni bir 15 yıllık dönem başlayacak. Bu nedenle Sosyal Fayda Zirvesi de 2015 sonrası kalkınma gündeminin önceliklerini tartışırken, 2030’a kadar daha iyi bir dünyanın inşası için yeni medya ile inovasyon ve teknolojiyi kullanmanın önemini #2030Şimdi etiketiyle vurgulamayı hedefliyor.
Siz ne yapabilirsiniz?
- https://plussocialgood.org/ ve sitelerinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
- adresinden kısa videoları izleyebilirsiniz.