Antarktika’daki Brunt Buz Sahanlığı’ndan, Londra kadar, yani 1,550 kilometrekare büyüklüğünde bir buz dağı koptu. Burada araştırmalar yürüten British Antarctic Survey adlı bilim kuruluşu, son birkaç yıl içinde buz sahanlığı boyunca doğal gelişen ve genişleyen çatlağın buz dağının kopup ayrılmasına yol açtığı açıklamasını yaptı.
Antarktika’da araştırmalar yapan İngiliz bilim kuruluşu British Antarctic Survey (BAS) bir açıklama yaptı. Buna göre, son birkaç yıl içinde buz sahanlığı boyunca doğal gelişen ve genişleyen çatlak, buz dağının kopup ayrılmasına yol açtı. Londra büyüklüğündeki buz dağının kopuşu, Chasm-1 olarak adlandırılan çatlağın buz sahanlığı boyunca tamamen genişlemesi sonucu yaşandı.
BAS Direktörü Prof. Dr. Dame Jane Francis, buz dağının kopmasını Brunt Buz Sahanlığı’nın doğal hareketlerinin bir parçası olarak açıkladı. “Durumun iklim kriziyle bir ilgisi yok. Buz bilimcilerimiz ve operasyon ekibimiz bunun yaşanmasını bekliyordu” diyen Francis şunları söyledi: “Buz sahanlığının ölçümleri günde birkaç kez, tüm istasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS sistemleri ile gerçekleştiriliyordu. Bu ölçümlerle, buz sahanlığındaki bozulmaları ve hareketleri görürken aynı zamanda ESA, NASA ve Alman uydusu TerraSAR-X’ten aldığımız fotoğraflarla da karşılaştırma yapıyorduk.”
Brunt Buz Sahanlığı üzerindeki BAS Halley Araştırma İstasyonu’nda çalışan ve kıta sahanlığının hareketlerini gözlemleyen buz bilimciler, araştırma merkezinin yaşananlardan etkilenmediğini ifade etti. Yanı sıra Brunt Buz Sahanlığı’nın yapısının karmaşıklığı nedeniyle son kopuşun etkilerinin henüz belirsiz olduğu da açıklamalara eklendi.
Chasm-1’deki çatlak 2016’da genişlemeye başladığında BAS, önlem amacıyla Halley Araştırma Merkezi’ni, çatlaktan 23 kilometre uzağa taşımıştı.