#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
madem denizler collesebiliyor

Madem Denizler Çölleşebiliyor…

Trol avcılığı denizleri nasıl çölleştiriyor? Avrupa Komisyonu bünyesinde çalışan “Çevre Politikası için Bilim” (Science for Environment Policy) adlı kurumun yayınladığı makaleye devam ediyoruz. Değerli dostumuz Fatma Gül Altındağ’ın derlemesi ve yorumlarıyla…

Deniz çölleşir mi? Hepimiz biliyoruz ki bir zamanlar doğada garipsediğimiz şeyler, uzun bir süredir garip değiller. Günümüzde her şey bambaşka bir şeye dönüşebilir, istersek yoktan var olabilir, dahası vardan da yok olabilir.
Şimdi anlatacağımız da böyle bir vardan yok olma hikayesi. Başlıca kötü karakteri ise zararlı olduğunu anlatabilmek için bilimin artık ne yapacağını şaşırdığı trol avcılığı. Avrupa Komisyonu’nun 18 Eylül tarihli “Çevre Politikası için Bilim” (Science for Environment Policy) bülteninde yayınladığı “Trol avcılığı derin deniz ekosistemlerini yok etmekle tehdit ediyor” (Trawling threatens to destroy deep-sea ecosystems) başlıklı makalede, Akdeniz’in kuzeybatısında yer alan La Fonera Kanyonu’nda yapılan araştırma konu ediliyor.
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na göre Türkiye’de Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında her çeşit trol avcılığı yasak. Yasada diğer bölgeler içinse bölgeye, trol tipine, hatta denizaltıların kablolarının geçtiği güzergaha ya da trol ağının göz açıklığının hangi denizde ne kadar olacağına dair özel kısıtlamalar var.
Araştırma kapsamında kanyonda, balıkçıların kırmızı karides avlaya¬bilmek için her gün 200 ila 800 metreye trol attıkları beş yerden ve trol avcılığının yapılmadığı sekiz yerden dip tortusu örnekleri toplanıyor. Ve görülüyor ki normalde suyun dibine çöken organik madde miktarı, trol avcılığı yapılan bölgelerde çok daha az: Su altında hayati öneme sahip besinlerin en önemlilerinden yosunların miktarı, trol avcılığı yapılan yerlerde 500 metre derinlikte %74 daha azken, 800 metre derinlikte %61 daha az. Minik deniz canlılarının bolluğuysa hem 500 met¬rede hem 800 metrede %80 daha az. Araştırmayı yapanlar da tüm bu bulguları ve fazlasını dip denizlerde besin miktarının azalacağına dair bulgular olarak değerlendirip, trol avcılığını insanın neden olduğu toprak kaymasıyla benzeştiriyorlar. Yoğun ve kesintisiz trol avcılığının, deniz diplerindeki büyük alanların çölleşmesine neden olacağını söylüyorlar.
İnsanın, “Madem denizleri çölleştirmek gibi her türlü anormalliğe doğada gücümüz yetiyor, bari artık isteyen istediği başka bir türe dönüşebilse de en azından isteyen şu hakir hayatının kalanını huzur içinde geçirebilse” diyesi geliyor.
Science for Environment Policy

EkoIQ Editör