#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Mavi İklim Elçileri

“Mavi İklim Elçileri” Kıyılardan 2 Ton Atık Topladı

Mavi İklim Elçileri projesi dahilindeki kıyı temizleme etkinlikleri ile Antalya, Mersin, İzmir ve İstanbul kıyılarında plastik, metal, kağıt ve cam başta olmak üzere 2 ton atık toplanarak denizlerden uzaklaştırıldı.

Mavi İklim Elçileri Projesi; dünyada giderek artan iklim değişikliği olaylarına dikkat çekmeyi ve çevresel sorunlara yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. DenizTemiz Derneği/TURMEPA, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) ve WISTA Türkiye’nin (Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği) geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği projenin ilk yılında; Antalya Qterminals, Mersin MIP, İzmir SOCAR Terminal ve İstanbul Kumport projeye destek verdi. Kadın denizciler, eğitim ve kıyı temizlikleri aracılığıyla limanlarda sıfır atık dönüşümünü uygulamanın yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında çözüm önerileri sundu.

2 Ton Atık Denizlerimizden Uzaklaştırıldı

Projeye destek veren dört limanın her birinde üç kadın çalışan Mavi İklim Elçisi olarak sorumluluk aldı. Toplam 12 Mavi İklim Elçisi aracılığıyla liman çalışanlarına ulaşılması sağlandı. Projenin ilk adımında TURMEPA tarafından 1,200 liman çalışanına iklim değişikliği farkındalık eğitimi verildi. Projenin ikinci ayağı olan kıyı temizleme etkinlikleri ile Antalya, Mersin, İzmir ve İstanbul kıyılarında plastik, metal, kağıt ve cam başta olmak üzere 2 ton atık toplanarak denizlerimizden uzaklaştırıldı. Projenin amaçları arasında yer alan limanlarda kadın çalışan sayısını artırmak konusunda da başarılı bir grafik izlendi. Dört limanda toplam kadın çalışan sayısı proje başlangıcında 204 iken, bir yıl içinde 16 kişi artarak 220’ye ulaştı.

Çevre Dostu Limanlar

İklim krizine karşı limanların öncelikli hedefleri arasında çevre dostu olmak ilk sırada yer alıyor.

Karbon emisyonlarını minimize etmek amacıyla iş makinelerinde fosil yakıtlar yerine elektrik kullanılmasına dikkat ediliyor. Elektrik sarfiyatını azaltmak için de kapalı ortamlarda LED aydınlatma kullanılırken yenilenebilir enerjiyi daha verimli kullanabilmek adına liman sahasında güneş panelleri tercih ediliyor. Toplu kullanım alanlarındaki lavabolarda su kullanımını azaltmak için sensörlü musluklar tercih ediliyor. Faaliyetlerden kaynaklanan seragazı emisyonları hesaplanıyor ve doğrulatılıyor. Enerji verimliliği kapsamında projeler geliştiriliyor, Yeşil Liman olmak ve sıfır atık kapsamında atık oluşumunu minimum seviyelere çekmek için çalışılıyor.

“Hepimiz İklim Kriziyle Yüzleşmek Zorundayız”

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “Projemizin birinci yılını başarıyla tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz. Dünyaya açılan kapılarımız olan limanlarımızda başlattığımız projemizle inanıyorum ki sayımız giderek artacak. Hepimizin yüzleşmek zorunda olduğu iklim krizine karşı sorumluluk alan ve çözüm geliştiren kadınlarımızla iyilik hikayeleri yazmaya devam edeceğiz” dedi.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir ise, “Projemizin ilk yılı çıktılarına baktığımızda sadece deniz ekosisteminin korunmasını gözetmekle kalmadığımızı, aynı zamanda erkek egemen bir sektör olan limancılık ve denizcilikte toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapıldığını görüyoruz” diye ekledi. WISTA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy ise “İklim krizini düşünmeden hareket etme gibi bir lüksümüz olamaz, hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Geleceğimizi korumak adına atacağımız adımlarla limanlarımızdan başlayan bu akımın güçlenerek devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

EkoIQ Editör