“Inventas vitam juvat excoluisse per artes”… Yani, sanatla güzelleşen dünya bilimle genişlesin. Nobel ödülünün arkasında böyle yazıyormuş. Bu yıl dünyayı genişlettiği için ödül alanlar ise üç Japon bilim insanı: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura. Onların geliştirdiği Mavi LED teknolojisi, enerji tasarrufu alanında gerçek bir devrim yaratmayı başardı bile…
Zihni BAŞSARAY
Tüm bilim insanları, yaşadıkları çağa ve daha da ötesine müthiş bir katkıda bulunurlar şüphesiz. Ancak bazıları, ürettiklerinden bağımsız olarak diğerlerinden daha fazla markalaşır. Çocuk felci aşısını bulan Jonas Salk’ın ismini, 100 yaşına girdiği 2014 yılında çok azımızın bilmesine rağmen, Alfred Nobel’in yüz yıldan daha uzun bir süredir her yıl dünya çapında tekrar hatırlanması bu duruma örnek gösterilebilir.
Dinamitin mucidi, İsveçli Bilim İnsanı Alfred Nobel 10 Aralık 1896’da öldüğünde, geriye bıraktığı mirasla bir vakıf kurulmasını ve 33.200.000 kronunun her yıl insanlığa hizmette bulunanlara verilmesini talep eder. İsveç Hükümeti de 1900 yılında Nobel Vakfı’nı kurar ve o tarihten bu yana her yıl 10 Aralık’ta çeşitli alanlardaki Nobel Ödülleri sahiplerine verilir.
2014 yılında Nobel Fizik Ödülü 108’inci kez verildi ve 30’uncu kez 3 bilim insanı arasında paylaştırıldı. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura. Onları farklı kılan en önemli unsur ise Mavi LED’i icat ederek sürdürülebilirliğe büyük bir katkıda bulundukları için ödül almaları.
Mavi LED, 1960’lardan itibaren kullanılan kırmızı ve yeşil LED’in tamamlayıcısı ve beyaz ışığın edinilebilmesini sağlayan muhteşem bir buluş olarak tanımlanabilir. Cıva barındırmayan bu LED’ler, malzeme olarak 100.000 saat dayanabilirken, konvansiyonel ampuller 1000 saat, floresan lambalar ise 10.000 saat dayanabiliyor. Bu da LED ampullerin diğerlerinden çok daha uzun süre kullanılabilmesi anlamına geliyor.
Performans olarak bakıldığında da LED aydınlatma teknolojisinin aslında gerçek bir devrim olduğunu söyleyebiliriz. Güncel testlerde LED modüller 300 lm/W gücünde aydınlatırken, floresan lambalar 70 lm/W, konvansiyonel lambalar ise 16 lm/W gücünde aydınlatabiliyor. Özetle LED modüllerin 1 watt enerji harcayarak sağladığı ışık, konvansiyonel lambanın yaklaşık 20 katı. Yani LED modüller sayesinde konvansiyonel ampullere göre 20 kat enerji tasarrufu sağlanıyor.
Oscar Yerine Nobel Alır mı?
Nobel Vakfı tarafından 10 Aralık’ta yapılacak törende ödülün sebebini açıklanırken özellikle şu iki kavrama değinilecek: “Çevre dostu ve enerji tasarruflu.” Bugüne kadar hiçbir ödül açıklamasında sürdürülebilirliğe dair herhangi bir vurgu yapılmamışken, bugün bu noktaya değinilmiş olması çok kıymetli. Geçtiğimiz aylarda dünya çapında rekor katılımla gerçekleştirilen iklim yürüyüşünde saygın ve popüler isimlerin de bulunduğunu hatırlıyoruz. Hatta Oscar ödülünü yine alamadığı için mizah konusu olan Leonardo Di Caprio’nun Birleşmiş Milletler’de yapmış olduğu iklim değişikliği konuşması takdir toplamış ve “Oscar yerine yeni hedef Nobel” gibi şakalara yol açmıştı.
Aslına bakılırsa, her ne kadar bu tip bir durumda o ödülü hak edecek kişinin Di Caprio olmadığını bilsek de bir sonraki Nobel Barış Ödülü’nün yalnızca insanlar arasında değil, insan ve doğa arasında barışı yeniden kurma mücadelesi veren doğa hakları savunucularına gitmesi uzak ihtimal değil. Bu ihtimal gerçekleştiğinde de muhakkak ki hem doğa mücadelesi sesini daha yüksek duyurabilecek hem de dünya medyası konuya olan ilgisini artıracaktır.
Gerçek Bir Devrim
Diğer bir taraftan bakıldığında da Mavi LED’in yüzlerce milyon insana aydınlatma teknolojisinin ulaşmasını sağladığını da vurgulamak gerekir. Resmi açıklamasında bu konunun üzerinde önemle duran vakıf, yüksek enerji harcaması nedeniyle aydınlatma teknolojisini kullanamayan tam 1.500.000.000 insanın hayatının değiştiğini özetliyor. Bizim için bu konunun en vurucu yanı, doğru teknolojilerle doğa haklarına saygılı ve enerji tasarruflu ürünlere yönelebilirsek ortaya çıkacak olan değişim. Yani aslında birincil olarak görmesek bile, doğa haklarına yönelik inovasyonlar insani gelişim açısından da müthiş bir önem taşıyor.
Elbette her ödülde olduğu gibi Mavi LED teknolojisi için de soru işaretlerinin dile getirildiği bolca analiz var ancak şunu söylemek gerekir ki, bu konuda okuyacağınız tüm makaleler sizi şuna ikna edecek: Mavi LED teknolojisi gerçek bir devrim. Yaklaşık 30 yıl önce bu devrimi başarabilmiş olan bilim insanları Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamuraat de isimlerini çoktan tarihe yazdırdılar.
Nobel Ödülü’nün arkasında Vergilius’un şu sözü yazar: “Inventas vitam juvat excoluisse per artes.” Sanatla güzelleşen dünya bilimle genişlesin anlamına gelen bu muhteşem sözün daha yaşanabilir ve doğa haklarına saygılı bir dünya için de tüm kitlelere cesaret vermesini diliyoruz.