Sivil Toplum

Meslek Liselerinde Bisiklet Üretimi Eğitimleri Başlıyor!

ETİ’nin Aktif Yaşam Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği ETİ Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında, projeye özel Mobil Tamir Aracı ile atıl durumdaki bisikletlerin temel bakım ve onarımları yapılarak iki yılda, 2.600 bisiklet tekrar kullanıma kazandırıldı. Bu geridönüşümle, ekonomik değer elde etmenin yanı sıra 12 ton metalin ve 2 ton plastiğin yeniden kullanıma girmesine olanak sağlandı; 20 bin tonun üzerinde karbon salımının da önüne geçildi.  Şimdi de proje kapsamında, mesleki ve teknik liselerin eğitim müfredatına “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” ders programının eklenmesi için ilk adım atıldı. Ayrıca üniversiteli gençlerin oluşturduğu “ETi Sarı Bisiklet Elçileri” de bisiklet bilincini tüm ülkemize yaymaya hazırlanıyor.

Elif YAŞAR ÖZYÜREK

ETi, Aktif Yaşam Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği ETİ Sarı Bisiklet projesinin 10’uncu yılında yeni bir açılımla etki alanını genişletti. Bu yıl İstanbul, Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile başlatılan işbirliğini duyurmak üzere okulun konferans salonunda, ETİ Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’nin Basın Buluşması düzenlendi.

Proje kapsamında, mesleki ve teknik liselerin eğitim müfredatına “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” dersinin eklenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor ve bunun ilk adımı atıldı. 38 hafta sürecek ders kapsamında Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri bölümü öğrencilerinin yıl boyunca üretecekleri 200 adet bisiklet, ETi Sarı Bisiklet projesi ile dört üniversite kampüsü ve iki liseye paylaşımlı bisiklet sistemi kurularak gençlere ulaştırılacak. Böylelikle gençlerin kampüs içi ulaşımlarında bisiklete erişimleri kolaylaşacak. Yanı sıra “bisikletin gündelik yaşamın bir parçası haline gelebilmesi” için üniversite öğrencilerinden oluşan “ETİ Sarı Bisiklet Elçileri” de bisiklet sevgisini tüm Türkiye’ye yaymak amacıyla çalışmalar yürütecek.

Ercan Öz: “Hareketsizlik Çağımızın Pandemisi”

Basın toplantısında konuşan ETi Türkiye CEO’su Ercan Öz, projenin hem ETİ hem de projenin tüm paydaşları açısından büyük anlam ve öneme sahip olduğunu belirterek ETİ Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’nin doğuş hikayesini anlattı. Çağımızın pandemisinin “hareketsizlik” olduğuna dikkat çeken Öz, hareketsizliğin insan nüfusu için büyük tehditler oluşturduğunu, ölümlerin yaklaşık %6’sının hareketsizlik yüzünden gerçekleştiğini söyledi.

Sağlıkla ilgili problemlerde neredeyse dört kişiden birinin hareketsizlikle ilgili sorun yaşadığını dile getiren Öz, “Yine bakıldığında dünyada ve ülkemizde her üç kişiden biri hareketsiz. Bununla birlikte konunun bir de maddi tarafı var. Hareketsizlikten kaynaklanan sağlık harcamaları geçtiğimiz yıl 30 milyar TL gibi ürkütücü bir rakamı buldu ve bu rakam sağlık harcamalarının yüzde beş buçuğuna denk geliyor. Sağlıklı yaşamın önünde önemli bir tehdit oluşturan hareketsizlik sorunu ile ilgili olarak bundan 10 yıl önce Aktif Yaşam Derneği’yle işbirliği yaparak Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projemizi hayata geçirdik. O tarihten itibaren ‘Sağlık için Hareket, Hareket için Bisiklet’ diyerek her fırsatta, gündelik yaşamda daha fazla hareket etmenin gerekliliğine dikkat çekiyoruz” dedi.

“Bisiklet Çevresel Sürdürülebilirliğin Sağlanmasında En Etkili Ulaşım Aracı”

ETi Sarı Bisiklet’in 10’uncu yıl dönümünde, Türkiye’de mesleki ve teknik anadolu liselerinin eğitim müfredatına bisiklet üretiminin dahil edilmesine öncülük ettiklerinin altını çizen Öz, meslek lisesi öğrencilerinin tam teşekküllü ve sertifikalı bisiklet üretimi eğitiminden geçmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Pilot uygulamanın Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştiğini aktaran Öz, “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği dersinin önümüzdeki dönemde tüm meslek liselerinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu dersin istihdamdaki ara eleman ve ustalık açığına da olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bisikletten söz ettiğimiz yerde bisikletin tamiratı, bisiklet fabrikalarında usta ihtiyacı da söz konusu” diye konuştu.

Basın toplantısında ETİ Sarı Bisiklet Elçileri’nin ilk kez duyurusunu yapan Öz, elçilerin farklı üniversitelerden, gönüllü bir şekilde toplumun her kesimine temas ederek bisikleti gündelik yaşama sokmak konusunda çalışacaklarını; bisikletin bireysel, toplumsal ve çevre sağlığındaki rolünün ve öneminin sözcüsü olacaklarını ifade etti.

Bisikletin çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında en etkili ulaşım araçlarından biri olduğunu vurgulayan Öz, şunları söyledi: “Bisiklet ve yürüyüşün gündelik yaşamda artması, ulaşımdan kaynaklanan bireysel karbon salımını %70’e kadar azaltabiliyor. Türkiye toplumunda bisiklet ve yürüyüşün %20 artması, 3 milyon ton daha az karbon salımı demek. Bu da 120 milyon yetişkin ağacın temizleyebileceği karbon salımına eşdeğer.

Şule Serter: “Türkiye’de Hareketli Yaşam ve Bisiklet Kültürünü Yaygınlaştırdık”

Derneğin kurulduğu yıldan bu yana gündelik yaşamda hareket ve fiziksel aktiviteye dayalı sağlık konusunda çalıştıklarını belirten Aktif Yaşam Derneği Başkanı Şule Serter de hareketsizliğin Türkiye’de olduğu gibi dünyada da “gizli bir pandemi” olduğunu, sağlığı tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye’de yalnızca toplumun üçte birinin yeterli fiziksel aktiviteye sahip olduğuna dikkat çeken Serter, yaptıkları düzenli araştırmalarda ülkemizde beş yıl öncesine göre fiziksel aktivitelerde artışın yanı sıra zaman geçtikçe toplumda sağlık algısının geliştiğini gördüklerini ve bunun da sevindirici olduğunu ifade etti.

Gün içerisindeki hareketliliğin daha sık konuşulduğuna işaret eden Serter, sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının önemini vurguladı. ETi Sarı Bisiklet ile toplumun 7’den 70’e her kesimine dokunmayı amaçladıklarını anlatan Serter, “Bu amaçla 10 yıldır binlerce çocuğa ve aileye ulaştık. Yüzlerce kadınla buluştuk ve toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldik. Bu zamana kadar hem eğitimler ve buluşmalarla hem de bisiklet bakım istasyonları ve bisiklet geridönüşüm kampanyası gibi yollarla Türkiye’de hareketli yaşam ve bisiklet kültürünü yaygınlaştırdık” dedi.

Bugün projenin geldiği noktada, gençlerle birlikte yolculuklarına devam edeceklerini söyleyen Serter, “10’uncu yılımızda Türkiye’nin en kıymetli eğitim ve üretim yerleri olan mesleki ve teknik anadolu liselerinde bisikletin hem üretim hem de ‘bisiklet ustalığı’ da diyebileceğimiz ‘bisiklet mekanikerliği’ alanında bir değer yaratmak üzere gençlerle yola çıkıyoruz. Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile başlattığımız bu proje ile hem hareketli yaşam ve bisiklet kültürünün gençlerin yaşamının bir parçası olmasına katkıda bulunuyor hem de Türkiye’de ve dünyada ihtiyaç olan bir mesleğin sahibi yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ETi Sarı Bisiklet Elçileri ekibi hakkında da bilgi veren Serter, şu şekilde konuştu: “Üniversiteli gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek akranlarına rol model, çocuklara örnek, topluma ilham ve hem kendi sağlıklarına hem dünya sağlığına faydalı olmayı amaçlayacak bir ETi Sarı Bisiklet Elçileri ekibi kuruyoruz. Elçiler hem kendi kampüslerinde hem de mahallelerde hareketli yaşam ve gündelik yaşamda bisikletin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan çeşitli çalışmalara öncülük edecek, gündelik yaşamda bisikletin ‘mümkün’ olduğunu gösterecek.”

Günay Bahçeci: “Bu Yıl Bir İlk Olarak Bisiklet Üretimini Okulumuzda Gerçekleştireceğiz”

Bisikletlerin hem teknolojik özelliklerinin geliştirilmesi hem de satış sonrası efektif olarak destek sağlanabiliyor olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Günay Bahçeci bunun için nitelikli personele gereksinim duyulduğuna vurgu yaptı.

Müfredat hakkında bilgi aktaran Günay, “Bisiklet, metal sektörü kapsamında imalatı yapılan ve teknolojik olarak geliştirilen bir ürün.  Gerek malzeme gerekse montaj teknolojisi bakımından, metal teknolojisi üretimi basamaklarıyla örtüşüyor. Bisiklet üretim sektörünün nitelikli personel ihtiyacının eğitim programı boyutuyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek bu yıl bir ilk olarak bisiklet üretimini okullarında gerçekleştirecekleri söyledi.

Bakanlık nezdinde de Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği konularının müfredata eklenmesi çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Günay, temel amaçlarının bisiklet kadrosunu oluşturmak, öğrencilerin bisiklet montajı ve tasarım becerilerini geliştirmek olacağını aktardı.  Bununla birlikte Günay, “Yanı sıra öğrencilerimizin bisikletin tarihçesi, bisiklet sürüşünü etkileyen unsurlar, kadro çeşitleri ya da bisiklette kullanılan malzeme özellikleri gibi konuyla ilişkili bilgi ve becerileri de edinmelerini sağlayacağız. Öğrencilerimiz okul içerisinde bisikletle ilgili tüm basamaklarda yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda öğretmenleriyle birlikte üretim süreçlerinde aktif olarak görev alacak. Öğrencilerin ders kapsamında edinecekleri yetkinlikler, mezuniyetleri sonrasında sektörde istihdam edilmeleri açısından da kendileri için oldukça faydalı olacak” dedi.

Öğrencilere “Hareketli Yaşam Seminerleri”

ETİ Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’nin ilk yılında Eskişehir’de 1.200 katılımcıyla “Eskişehir’in en yüksek katılımlı bisiklet etkinliği” gerçekleştirildi. Projenin ilk yılından itibaren ilkokullarda düzenlenen ve öğrencilere günlük hayatta hareket etmenin önemini anlatan ve güvenli bisiklet sürüşü eğitimi içeren “Hareketli Yaşam Seminerleri” ile Eskişehir, İstanbul, Adana ve Gaziantep’te 30 bini aşkın öğrenciye eğitim verildi.

2.600 Bisiklet Tekrar Kullanıma Kazandırıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde kurulan ETi Sarı Bisiklet standındaki ücretsiz bisikletlerle 1.500’den fazla öğrenci kampüs içi ulaşımlarını bisikletle sağladı. Projeye özel tasarlanan Mobil Tamir Aracı ile atıl durumdaki bisikletlerin temel bakım ve onarımlarını yapılarak iki yılda, 54 semtte 2.600 bisiklet tekrar kullanıma kazandırıldı.

Kadınların Öncülüğünde Dönüşüm

Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde bisikleti gündelik yaşama entegre edilmesi için değişimin en önemli aktörlerinden olan kadınların öncülüğünde çalışmalar yürütüldü. Ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği “altın günü”nde bir dönüşüm gerçekleştirildi. Kadınların birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmeleri teşvik edilerek mahallede kadınların günlük yaşamına bisikletin dahil olması sağlandı. Oluşumu teşvik edilen ve desteklenen Bisikletli Kadın İnisiyatifi, sosyal medyada 6 binden fazla takipçiye ulaştı. Bisiklet kullanmada kadın dayanışması oluşturmak için buluşmalar, eğitimler, toplu sürüş etkinlikleri düzenlendi.

Geridönüşüm ile 20 bin ton Üzerinde Karbon Salımının Önüne Geçildi

Proje kapsamında yürütülen araştırmalar Türkiye’de yaklaşık 2 milyon atıl bisiklet olduğu verisiyle yola çıkan ETi Sarı Bisiklet Projesi, Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası ile atıl durumda olan 800’den fazla bisiklet toplanarak kullanılabilir hale getirildi ve okullara teslim edildi. Yapılan geridönüşüm, ekonomik değerinin yanı sıra toplamda 12 ton metalin ve 2 ton plastiğin de yeniden kullanıma girmesine imkan verdi. ETi Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası ile 20 bin tonun üzerinde karbon salımının da önüne geçilmiş oldu.

“Bisikletin Farkındayım, Haklarına Saygılıyım”

2018 yılında ETi Sarı Bisiklet Projesi kapsamında bisikleti gündelik hayatta yaygınlaştırmak hedefiyle kamu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve diğer önde gelen toplumsal aktörlerin önde gelen temsilcilerinin katılımıyla ETİ Sarı Bisiklet Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın en önemli çıktılarından biri, trafikte bisiklet farkındalığının artırılması gerekliliği oldu. Trafikte bisiklet farkındalığı hareketinin bir diğer ayağını ise “Bisikletlinin farkındayım, haklarına saygılıyım” sloganı ile hazırlanan broşür ve araç etiketleri oluşturdu.

Yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep’teki ilkokullarda Hareketli Yaşam Seminerleri hayata geçirilerek 5 binden fazla çocuğa bisiklete binme bilinci aşılandı. Bazı çocuklar hayatlarında ilk kez bisiklete bindi.

About Post Author