Milyarlarca Çocuk İklim Krizi Kaynaklı Çok Yüksek Risk Altında!

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın hayata geçirdiği Projects for Environment and Nature Action (P.E.N.A.) projesinin ilk konuğu olan 14 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, “Bugün karşı karşıya olduğumuz asıl sorun hâlâ toprak altından fosil yakıt çıkarılıyor ve kullanılıyor olmasında ve asıl sorun bireysel çabalarla çözülmeyecek” dedi.

Ağaçsızlaşma, biyoçeşitliliğin azalması, susuzluk ve daha pek çok çevre felaketi sivil toplum kuruluşlarını sürdürülebilirlik alanında projeler üretmeye yönlendiriyor.

Dünyanın birçok farklı bölgesinden çevreyle ilgili üzücü haberler gelmeye devam ediyor ve bu haberlerin sayıları her geçen gün artıyor. Dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse yarısı iklim krizi ve çevre kirliliğin etkileri nedeniyle son derece yüksek risk altında. Bu kapsamda, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), gönüllülerinin çevre ve iklim temasıyla ilgili projeler üretecekleri ve ardından öğrendiklerini çocuklarla paylaşacakları bir proje başlattı.

 İlgili Projeler Üretilecek

TEGV, 2021 yılı başında Bank of America işbirliğiyle başlayan ve yılın sonunda tamamlanan projesi Youth Online Design Academy’nin (Y.O.D.A.) ardından projenin devamı olarak Çevre ve Doğa için Projeler / Projects for Environment and Nature Action (P.E.N.A.) projesini başlattı. P.E.N.A. projesinde; TEGV gönüllüleri, çevre ve iklim temasıyla ilgili projeler üretecek, öğrendiklerini çocuklarla paylaşacaklar.

TEGV, Y.O.D.A. projesi kapsamında 1,000’den fazla gence ve 600’den fazla çocuğa problem odaklı düşünme ve proje geliştirme eğitimleri vermişti.

İklim Aktivisti Atlas Sarrafoğlu

“Karar Vericilerin Bu Konuda Çözümler Üretmesi Gerekiyor”

21 Nisan’da lansmanı yapılan P.E.N.A. projesinin ilk konuğu 14 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu oldu. TEGV gönüllülerine iklim aktivisti olma yolculuğunu anlatan Sarrafoğlu, ardından kendise yöneltilen soruları yanıtladı.

TEGV gönüllüleri ve öğrencilerle bir araya gelmiş olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Sarrafoğlu, iklim aktivisti olmaya nasıl karar verdiğini, dünyada yaşanan belirgin çevre sorunlarının neler olduğunu, diğer ülkelerdeki çevre aktivistleri ile bir araya gelme ve global gösteriler yapma hikayelerini anlattı. Ayrıca, çevre için bir şeylerin ucundan tutmak istenirse neler yapılabileceği konularında paylaşımlarda da bulundu.

Etkinlikte konuşan Sarrafoğlu, fosil yakıt kullanımının dünyada hâlâ bir sorun olduğuna dikkat çekerek “Bugün karşı karşıya olduğumuz asıl sorun hâlâ toprak altından fosil yakıt çıkarılıyor ve kullanılıyor olmasında ve bu asıl bireysel çabalarla çözülmeyecek. Bireysel çabamız önemli ama bizim yaptıklarımızı yapmayan ya da yapamayan milyonlar olabilir. Karar vericilerin bu konuda çözümler üretmesi gerekiyor” dedi.

Önerilen makaleler