Ekonomi

Mucize Yazılım: ‘This Is Green’

Evet, ama bir yazılım bunu yapabilir mi?
“Evet Ama Bir Lokomotif Bunu Yapabilir Mi Bakalım?” diye soruyordu bir kitabının başlığında Woody Allen. Onu bilmiyoruz ama evet “This Is Green” adında, Amerika orijinli, Iphone ve IPodTouch uyumlu bir yazılım, satın almayı düşündüğümüz mal ve hizmetlerin çevresel etkileri hakkında inanılmaz bilgiler vermeyi başarıyor…
Ne yiyoruz? Ne içiyoruz? Ne giyiyoruz? Evimizdeki malzemeler ne kadar sağlıklı? Çocuklarımızın oyuncakları zehirli malzemeler içeriyor olabilir mi? Bu sorulara net yanıtlar vermek zor. Kısacası “bütünüyle kuşkudayız!”
Ancak bazı insanlar da çoğumuz gibi bu kuşkular içinde oturup durmuyor; bu kaygılarımızı gidermenin, tükettiğimiz mal ve hizmetlerin çevresel kalitesini öğrenmenin yollarını bulmaya çalışıyorlar. Hem de son teknolojileri kullanarak… Aslında soru yalın ve basit: Çevreye duyarlı mal ve hizmetleri nasıl kolayca tespit edeceğiz? Ya da başka bir ifadeyle yeşil üretici ve pazarları, yeşil tüketicilerle nasıl buluşturacağız? Bu enformasyon ağını nasıl kuracağız?
İşte İphone ve İPodTouch’la uyumlu “This İs Green” adlı bir yazılım bu sorunun çözümünde önemli bir yol kat etmiş gibi görünüyor. Kendini “Yeşil Mimar” olarak tanımlayan Thomas Bache Wiig ve ekoloji eğitimi almış bir girişimci olan Jan Manon’un ortak eseri sayılabilecek yazılımın en büyük övünç kaynaklarından biri, tüketicilerin bilinçli tercihler yapabilmelerini sağlayan, kullanımı kolay bir program olması. Bu uygulamayı İpod’unuza yüklediğinizde her gün kendiniz ve sevdikleriniz için yeşil ipuçları öğrenebiliyorsunuz (tabii şimdilik sadece Amerika’da). Çarşı, pazar dolaşırken “This Is Green” sayesinde aldığınız sebzelerin, meyvelerin, ilaçların, kısacası tüketmeye niyetlendiğiniz her şeyin (daha doğrusu bu konuda barkoduna bilgi girilmiş her şeyin) doğa dostu olup olmadığını anında tespit edebiliyorsunuz. Ama kısa bir zamanda, zaten bu konuda bilgi vermeyen bir “yeşil ürünün” bulunması da mümkün görünmüyor.
Yazılımın yaratıcılarından Thomas Bache Wiig doğru bilgi konusuna özellikle büyük önem verdiğini söylüyor: “Bizler hiçbir zaman öyle ‘aman doğa ne güzel’ insanları olmadık. Piyasada yeşil ürün adı altında satılan her şey çok şahane diye bir şey yok. 60’larda, 70’lerde daha agresif yöntemler denendi belki ama şimdi artık insanlara gözdağı vermeye çalışarak başarılı olamayız. Zaman artık insanlara çevreye duyarlı kararlar verebilmeleri için gerçek seçenekler sunma zamanı” diyor.
“This Is Green”in diğer yaratıcısı ve Elf Productions tasarım şirketinin sahibi Jan Manon ise, yazar, tasarımcı ve girişimci kimliklerini birleştirerek insanlara doğal olarak yapmaktan hoşlandıkları şeyleri gerçekleştirebilmeleri için destek olmaya çalışıyor. Manon aynı zamanda dünya ve insanla uyumlu yeni ürün tasarımlan üzerinde de çalışıyor.

Eviniz ne kadar ekolojik?
“This Is Green” tüketicilerin çok küçük çabalarla hızlı bir şekilde çevre dostu tasarımlar konusunda doğru bilgiye ulaşmasını sağlayabildiğini iddia eden bir yazılım. Örneğin bir evin detaylı zemin planı üzerinden interaktif bir harita oluşturarak evin farklı bölgelerine odaklanabilir. Harita üzerindeki bölgeye tıkladığınızda seçtiğiniz odanın içindeki dolaplarından mutfakta duran meyveye kadar her şeyin çevreye etkisi konusunda bilgi notlarını okuyabiliyorsunuz. Var olan malzemelerin doğa dostu olup olmadığını öğrenmenin dışında, evinizle ilgili ekolojik seçenekler hakkında da anında bilgi edinebiliyorsunuz.
Yazılımm bir başka olanağı da, konu başlıklarına göre arama yapabilmeniz. Örneğin su tasarrufu, hammadde seçimi gibi başlıklar üzerinden bilgileri gözden geçirebilmeniz mümkün. Enerji tasarrufu yapıp elektrik faturanızı düşürmenin yollarını öğrenebileceğiniz gibi tehlikeli bileşenler listelerine girip insan vücudu ve doğaya zararlı maddeler hakkında ayrıntılı bir bilgi edinmeniz de mümkün.
Yaratıcıları, “This Is Green”in aynı zamanda eğitsel amaçla da kullanılabileceğini öne sürüyorlar. Gerçekten de çevre dersleri verecek öğretmenlerin çeşitli konularda eğitimlerinde oldukça kullanışlı bir araç olabilir “This is Green”. En önemlisi, her zaman online bir yazılım olduğundan süreğen olarak güncellenebilmesi. Konu ile ilgili kurum, kuruluş ve STK’larm verilerini güncel olarak, tüketici ve tabii üreticilerin ceplerine taşıması bile, bu alana yapılacak önemli katkılardan biri.
Başta da söylediğimiz gibi insanlar boş durmuyor; doğayla uyumumuzu tekrar kurmamızı sağlayacak yeni yeni yazılımlar, donanımlar, fikirler, projeler geliştiriyorlar. Bakalım bu fikirlerin ne kadarı, ne kadar zamanda “Türkçeleşecek”?

About Post Author