41 önemli bilim insanının Climate Home News için yazdığı ortak bildiride karbon denkleştirme ve net sıfır hedeflerinin temelini oluşturan bir dizi fikir çürütülüyor.
41 önemli bilim insanının Climate Home News için yazdığı ortak bildiride karbon denkleştirme ve net sıfır hedeflerinin temelini oluşturan bir dizi fikir çürütülüyor.
Yazıda, gelecekteki teknolojilere ve hedeflere dair varsayımlar yüzünden acil iklim eyleminin geciktirildiği, ülkelerin ve şirketlerin uzak gelecek için verdikleri sıfır karbon taahhütlerinin dışında şimdi, şu anda karbon azaltımına başlamaları gerektiği bildiriliyor ve bununla ilgili 10 mit sıralanıyor:
1. “2050 yılına kadar olan sıfır karbon taahhüdü, iklim krizi sorunumuuz
çözer”: Yanıltıcı. İklim eylemi hemen şimdi gerekli.
2. “Doğa tabanlı çözümler kullanarak fosil yakıt salımları telafi edilebilir”: Yanıltıcı. Karbon denkleştirme yapmak için diktiğiniz ağaçlar bir anda yanabilir ve daha çok karbon salımına sebep olabilir.
3. “Sıfır karbon hedefleri ve karbon denkleştirme yöntemleri bu yöndeki yatırımları çoğaltıyor”: Yanıltıcı. Tam tersine finansal olarak yurtdışındaki projelere para yatırmak ülkenizde karbon azaltımı yapmaktan daha az maliyetlidir.
4. “Karbon denkleştirme ekonomisi zayıf ülkelere yardımcı oluyor”: Yanıltıcı. Ekonomisi zayıf ülkelerin zaten Paris Anlaşması kapsamında uyması gereken taahhütler var. Artık onların da zengin ülkelere karbon satacakları bir karbon kredileri kalmadı.
5. “Yenilenebilir enerji projeleri, fosil yakıt emisyonlarını kompanse etmek için iyi bir yatırımdır”: Problemli bir yorum. Yenilenebilir enerji fosil yakıtın yanına bir ekleme olmamalıdır, fosil yakıtların yerine kullanılmalıdır.
6. “Karbon yakalama teknolojileri sorunu çözecektir”: Fazla iyimser. Bu teknolojiler pahalı, yoğun enerjili, riskli ve hâlâ deneme aşamasındalar.
7. “Yeni ağaç dikme, eski ormanlık alanlara göre daha fazla karbon yakalıyor”: İçlerinde binlerce yıllık karbonu barındıran ağaçları kesmek çok mantıklı değil. Sonrasında, kesim sırasında salınan karbonları yakalamak zorunda kalacak olan yeni ağaçlar için de kötü bir plan.
8. “Tropiklere ağaç dikmek hem doğa hem de yerel topluluklar için kazan-kazan durumu”: Aslında değil. Bu yöntem yerli halkların gıda güvenliğini, kültürlerini, haklarını ve biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.
9. “Her bir ton karbondioksit aynıdır ve birbirinin yerini tutar”: Yanlış. Lüks tüketimden kaynaklanan salımlar gıda üretimi için gerekli olan salımlarla eşit tutulamaz. Bitkilerin ürettiği ve saldığı karbon ile fosil yakıtların saldığı karbon aynı oranda zarar vermez.
10. “İklim-nötr veya iklim-pozitif ürün vardır”: Aslında yoktur, bunların hepsinin karbon ayakizi bulunmaktadır. Bu bir pazarlama taktiğinden başka bir şey olmadığı gibi tüketimi özendirir ve daha çok karbon salınmasına sebep olur.
Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.