Ekonomi

Net Sıfır Yolculuğunda Finans Profesyonelleri Neler Yapacak?

Londra’da düzenlenen “İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferansı”nda, iklim değişikliği ve net sıfıra yolculuk hikayesinin kurumların stratejik planlama ve risk yönetimi süreçlerinin bir parçası olarak kapsamlı bir şekilde ele alınmasının gerekliliği belirtildi.

Türkiye ve İngiltere, COP 26 hedefleriyle paralel şekilde Türkiye’de yeşil finans ekosisteminin geliştirilmesini desteklemek amacıyla City of London’daki Mansion House’ta (İngiltere) İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferansı’nı düzenledi. Konferansta; iklim değişikliğiyle mücadelede ve uyumda geliştirilebilecek finansman araçlarına dair farklı başlıklar altında paneller gerçekleştirildi. Konferansta küresel finans ve muhasebe meslek kuruluşu olan ACCA da yer aldı.

Yeşil Finansın Yaygınlaştırılması: En İyi Düzenleyici Uygulamalar panelini ACCA Sürdürülebilirlik Başkanı Emmeline Skelton yönetti. Skelton, “Günümüzde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bütün bu finansal ve düzenleyici yeniliklere hakim, iklim değişikliği ve net sıfıra dair risk ve fırsatların yönetimi hakkında ilgili, kurumlarının bu konulara dair karşılaştırılabilir, tutarlı bilgileri raporlayıp yatırımcılara paylaşabilecek tam donanımlı finans ve muhasebe profesyonellerine ihtiyaç artmaktadır” dedi.

“Ekonomilere Önemli Maliyetler Getirecek

İklim değişikliğinin karmaşık bir doğası olduğunu söyleyen Skelton, buna ilişkin risklerin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti. Skelton şu şekilde konuştu: “İklim değişikliği ve net sıfıra yolculuk, önümüzdeki 10 yıllarda ekonomilere önemli maliyetler getirecek. Bu maliyetlerin ülkeler arasındaki ve içindeki dağılımı oldukça belirsiz olsa da kısa, orta veya uzun vadede ekonomi genelinde kuruluşlar için önemli riskler ve fırsatlar oluşturacağı açık. İklim değişikliği ve net sıfıra yolculuk, kurumların performansları veya gelecekteki görünümleri üzerindeki finansal etkisi sebebiyle kurumların stratejik planlama ve risk yönetimi süreçlerinin bir parçası olarak kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Yeşil tahviller, karbon fiyatlandırması ve karbon sınırı ayarlama mekanizmaları gibi finansal ve düzenleyici yenilikler, 2050 yılına kadar net sıfıra giden yolda davranışların ayarlanmasında önemli bir rol oynayacak.”

Skelton, finans ve muhasebe profesyonellerinin oluşturacakları iklim finansı iş modellerinin iklim teknolojisi yatırımlarını da kapsaması gerektiğinin altını çizdi.

About Post Author