Geçtiğimiz yıl Avrupa’nın birçok ülkesinde, 175 farklı noktada düzenlenen Büyük Atlama, bu yıl 8 Temmuz’da Dicle’den Fırat’a, Muğla’dan İstanbul’a Türkiye’nin bütün bölgelerinde birçok nehirde, gölde ve denizde gerçekleştirildi.
Büyük Atlama’nın amacı, bir yandan nehirlere yapılan müdahalelere dikkat çekerken, bir yandan da nehirlerin, göllerin ve denizlerin bizim için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduklarını bizzat suya dokunarak hatırlamak. Büyük Atlama’nın Türkiye’de ilk defa gerçekleştiği ve ülkede özgür akan son büyük doğal nehir olan Dicle Nehri de Ilısu Barajı projesi nedeni ile yok olma tehlikesi altında. Ilısu Barajı yapıldığı takdirde Yukarı Dicle Vadisi ve 10 bin yıllık tarihi Hasankeyf kenti geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok olacak ve on binlerce insan yurtlarını terk etmek zorunda kalacak.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz da konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Daha geçtiğimiz ay Anayasa Mahkemesi Ilısu Barajı Projesi gibi yatırımları ÇED sürecinden muaf tutan Çevre Yasası’nın ilgili maddesini iptal etti. Normal bir hukuk devletinde bu kararın gereğinin yapılmaması akla bile gelemeyecekken Türkiye’de ise tüm bu hukuksuz projelere devam ediliyor. Oysa nehirler yaşamın temel kaynağı. Barajlar ve HES’ler ile yok edilen her nehir ile birlikte tüm canlıların can damarı kesilmiş oluyor.”