#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

ODTÜ Kıbrıs’ın Elektriği Artık Güneş Santralından

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, 29 Nisan’da açılışını yaptığı güneş santralı ile artık elektrik ihtiyacının %20’sini güneşten karşılayacak.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, adadaki enerji kaynaklarını çeşitlendirme girişimleri için önemli bir projeyi uygulamaya aldı. Ertek ve Solar Power konsorsiyumunun kurulumunu üstlendiği ve resmi açılışı 29 Nisan’da yapılan 1MW kapasiteli santral, kampüsün enerji ihtiyacının %20’sini karşılayacak. Bu, ODTÜ’nün “yeşil kampüs” hedefine yönelik de önemli bir adım. Santrala dair açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Onur Taylan panel alanının yaklaşık 6400 metrekare olduğunu ve toplam kurulum alanının da yaklaşık iki futbol sahasına denk geldiğini belirtti. Ayrıca “Kurulan GES’ten üretilecek yıllık enerji, dört kişilik yaklaşık 540 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda. Bu üretim sayesinde yıllık yaklaşık 1 milyon kilogram karbondioksitin atmosfere salınmasının önüne geçeceğiz. Bu miktardaki karbondioksiti doğadan kaldırmak için 52 bin 700 yetişkin ağaca ihtiyaç var” diyerek yapılan yatırımın sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım olduğunu ve bunun devamında kampüsteki tüm ampulleri LED’e çevirerek enerjiyi daha tasarruflu kullanacaklarını söyledi.

Yenilenebilir Enerji Dersi

ODTÜ’nün GES’i KKTC’de araziye kurulan en büyük ikinci santral olma özelliğine sahip (İlki kamu girişimi olan ve Serhatköy’de yer alan 1,26MW gücündeki santral). Santralın, Avrupa’da Güney İspanya’dan sonra güneş ışınlarını en çok alan bölge olan Kıbrıs’taki kamu yatırımlarına ve özel yatırımlara hız vermesi umut ediliyor. Türkiye’den bir gazeteci kafilesine santrala dair bilgi veren Doç. Dr. Murat Fahrioğlu toplam kurulu güç kotasının devlet tarafından 35MW olarak belirlendiğini ve bu kotanın yarısına ulaşıldığını kaydetti. Fahrioğlu, adanın enerji şebekesinin Türkiye’ye bağlanmasının hayati öneme sahip olduğunu, bu gerçekleşirse KKTC’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının da büyük bir hız kazanacağını belirtti. Fahrioğlu “Dünya genelinde ada ülkeleri kendilerinden çok daha büyük şebekelere bağlanarak kendi şebekelerinin sağlığını artırabiliyor ve ülkelerindeki yenilenebilir enerji oranını üst düzeylere taşıyabiliyorlar. Örneğin Norveç, Avrupa şebekesine bağlı olduğu için belirli zamanlarda elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgardan üretebiliyor ve artanı da Avrupa’ya satıyor” dedi.
Santralın bir üniversite tarafından hayata geçirilmesi de pek çok yan faydayı tetikliyor. Öğrencilere yönelik hazırlanan bir ders, bu faydalara iyi bir örnek. Taylan, bu santralın kurulumu süresince elde edilen know-how’ın “yenilenebilir enerji sistemlerinin tasarımı” dersiyle öğrencilere aktarıldığını ve bu derste her türlü teknik detayın bire bir uygulama ve canlı veri ile anlatıldığını belirtti. Dahası, santralda bulunan 60 metrelik rüzgar direği de, rüzgar enerjisine yönelik araştırma imkanı sağlıyor. Fahrioğlu, kampüsteki rüzgarın enerji üretmek için verimli ve sürdürülebilir olmadığını belirtirken buna rağmen teknik imkanları kullanarak öğrencilere rüzgar enerjisini de tanıttıklarını vurguladı.

EkoIQ Editör