#ekoIQ İklim Ölmez Ağacın Hikayesi Milas’ta Belgeselleşti
İklim

Ölmez Ağacın Hikayesi Milas’ta Belgeselleşti

Selen Çatalyürekli’nin hazırladığı “Buna Rağmen Köyümüzde: Ölmez Ağacın Hikayesi” kısa belgeseli çevrimiçi olarak yayınlandı. Belgeselde; Türkiye’de zeytin ve zeytinyağının başkenti olarak bilinen Milas’ta, zeytinciliğin tarihsel-kültürel önemi ve ekonomik potansiyeli anlatıldı. Yanı sıra kömürlü termik santrallar ve kömür madenleri nedeniyle bölgenin karşı karşıya olduğu tehlikelerin altı çizildi.

Geçen ay, Avrupa İklim Eylem Ağı ve Milas Kent Konseyi ile birlikte Yerel Ekonomi İçin Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik raporu tanıtımında ve ardından İkizköylüler’le birlikte Akbelen Ormanı nöbet alanında gösterimi gerçekleştirilen “Buna Rağmen Köyümüzde: Ölmez Ağacın Hikayesi” kısa belgeseli çevrimiçi olarak yayınlandı.

Selen Çatalyürekli’nin hazırladığı belgesel, Milas’ta zeytinciliğin tarihsel ve kültürel önemini, ekonomik potansiyelini ve kömürlü termik santrallar ile kömür madenleri nedeniyle karşı karşıya olduğu tehlikeleri anlatıyor. Belgesele yönetmen Çatalyürekli’nin yanı sıra İkizköylülerin de önemli katkısı oldu.

Raporda altı çizilen önemli noktalara videoda da yer verildi:

100 Bin Ton Zeytin Hasadı Yapılıyor

Milas’ta yıllık ortalama 100 bin ton zeytin hasadı yapılıyor ancak bunun beşte biri bölge ekonomisi için ek katma değer yaratmadan işlenmemiş zeytin olarak bölge ekonomisi dışına çıkıyor.

Yeni İş Yaratılabilir

Bölge ekonomisi dışına çıkan bu 20 bin tonluk zeytini kullanmak için 50 zeytin işleme tesisi, 15 zeytinyağı tesisi ve beş sabun-şampuan tesisi kurulabilir. Bu sayede 685 kişilik yani Milas’ın doğrudan kömür madenlerindeki istihdamın neredeyse tümü kadar yeni iş yaratılabilir.

Sürdürülebilirliğe Dayalı Bir Dönüşüm Mümkün

Yerel, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe dayalı bu dönüşümün maliyeti (2021 fiyatlarıyla 240 milyon TL), Milas’ta var olan iki kömürlü termik santrala bir yılda yapılan kapasite mekanizma ödemesiyle (260 milyon TL) sağlanabilir.

Üretim Sekiz Katına Çıkabilir

Gerekli tanıtım ve tescil süreçleri uygulanırsa Avrupa Birliği coğrafi işaretli Milas zeytinyağının 100 ton üretimi sekiz katına çıkabilir. Tescilli zeytinyağının yarattığı değer 2021 fiyatlarıyla 4,5 milyon TL’den 60 milyon TL’ye artabilir.

Milas Gastroturizme Açılabilir

Milas, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağının başkenti olarak tanınıyor. Karya Uygarlığı’ndan bu yana zeytincilik yapılan ve zeytinyağı üretilen bir coğrafya. Türkiye, Avrupa Konseyi Kültür Rotası olarak tanınan Zeytin Ağacı Rotası içinde yer alıyor. Zeytin etrafında şekillenecek yeni ekonomiyle Milas gastroturizme açılabilir.

About Post Author