#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Orman Yangınları Araştırması: Devlet ve Vatandaş Eşit Derecede Sorumlu, STK’lar Daha Güvenilir

Araştırma firması Twentify, 1008 kişiye orman yangınları hakkında sorular sorarak orman yangınları algısı üzerine bir araştırma yayımladı.

Bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan orman yangınlarında toplam 161 hektar alan yanarak kül oldu. Yangınlar sırasında gerçekleştirilen bağış kampanyaları da birçok tartışmaya neden oldu.

15 günlük bir süreçte birçok farklı yerde 300’e yakın sayıda çıkan orman yangınının nedenleri arasında iklim krizinin yanı sıra insan faktörü de sayılıyor. Yangınlar sonrası atılacak adımlarla ilgili olarak uzmanlar ise birçok öneri sunuyor.

Bu konuya eğilen araştırma firması Twentify, orman yangınlarının nedenleri, sonuçları ve çözümleri üzerine 1008 kişiyle bir anket çalışması gerçekleştirdiğini duyurdu.

Çevre ve Doğa Koruması Kimlerin Sorumluluğu? 

Yapılan araştırmada, çevreyi korumakta vatandaşın sorumluluğunun %64 oranla daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Vatandaşa verilen sorumlulukta “koruma” kavramı vatandaşların daha dikkatli davranması ile açıklanıyor.

Ormanı korumak ise %47 vatandaşın ve %49 devlet kurumlarının neredeyse eşit sorumlu olduğu düşünülürken, kadınlar (%36) devlet kurumlarının çevreyi korumasında daha çok sorumlu olduğunu düşünüyor. TEMA, Greenpeace ve WWF gibi özellikle çevre ve doğa koruması adı altında faaliyet gösteren ve kampanyalar düzenleyen sivil toplum kuruluşları olmasına rağmen onlara düşen sorumluluğun %4 gibi bir oranla çok az olması dikkat çekiyor.

Orman Yangınları Nasıl Azalır? Vatandaş ya bilgiye ulaşamıyor ya da ikna olmuyor

Araştırmaya göre, ormanların korunmasında her ne kadar devlet kurumlarının daha çok sorumlu olduğu düşünülse de %56 orman yangınlarının azalmasının vatandaşların daha dikkatli davranmasına bağlı olduğu düşünülüyor.

Araştırmada aynı zamanda yangınların sonrasında kaybedilen doğanın geri kazanılması için hızlıca adımlar atılması isteniyor. Yangınlar sırasında bu konuyla ilgili uzmanlar, ormanların kendi haline bırakılması gerektiğini belirtse de araştırmaya katılan insanların %76’sına bu bilginin ya hiç ulaşmadığı ya da bu bilgi ile ikna olmadığı ortaya çıktı. Yeniden ağaç dikimi konusunda da başlıca sorumlunun devlet kurumları olduğu ifade edilmekle birlikte, vatandaşların sorumluluğu hemen arkasından geldiği ifade edildi.

Yanan bölgeleri yeniden ağaçlandırmak için başta TEMA’nın olduğu sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılan çevreyi korumaya yönelik yardım kampanyaların rağmen insanların %57’sinin herhangi bir bağışta bulunmadığı belirtiyor. Özellikle yangının yıkıcı olduğu Akdeniz bölgesinde insanların %37’sinin doğrudan yardım göndermesi felaketin boyutunun diğer bölgelere yeterince ulaşamadığını gösterdiği belirtiliyor.

Bağışlar Nasıl Kullanılıyor? 

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer önemli sonuç ise devlete yüklenen büyük sorumluluğa rağmen devlet kurumlarının bağışları doğru kullanacağına yönelik kanaatin düşük olması. Buna karşılık sivil toplum kuruluşları her ne kadar halka ulaşma konusunda engel yaşasa da halkın, onlara %56 oranında daha fazla güvendiği ortaya çıktı.

EkoIQ Editör