#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Otogara, Baraja, Pazara, Her yere…

açık radyo açık kalmalı

Güneş enerjisi, iklim değişikliğine neden olan devasa karbon emsiyonlarımızın azaltılmasına yönelik en hızlı gelişen teknolojilerden biri. Bu teknolojilerin seyrini 20 yıldır en yakından takip eden SolarBaba platformu, Türkiye ve dünyadan gelişmeleri EKOIQ sayfalarına taşıyor.


Türkiye’nin İlk Güneş Enerjili Otogarı

Çevreye zarar vermeyen, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması amacıyla çalışmalarına devam eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’nin (DİŞTİ) açık otoparkında inşa ettiği Güneş Enerji Santralı (GES) projesini tamamladı. Bu sayede otogarın enerji ihtiyacı GES’ten karşılanacak, fazladan üretilen enerji de Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (DEDAŞ) satılacak.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjili otoparkı olan proje kapsamında, her biri 265 watt gücünde 2.460 güneş paneli kuruldu. Projeyle birlikte toplam alanı 5.750 metrekare olan açık otopark, çelik konstrüksiyonlar döşenerek kapalı otopark görünümüne kavuşturuldu. Projenin tamamlanmasıyla otopark alanına aynı anda 18 şehirlerarası otobüs, 12 minibüs ve 132 misafir araç park edebilecek.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Ramazan Savaş, projede en büyük amaçlarının yenilenebilir enerji konusunda Diyarbakır’ı ve Büyükşehir Belediyesi’ni daha aktif hale getirmek olduğunu dile getirdi. Diyarbakır’ın, güneş açısından çok zengin bir kent olduğunu vurgulayan Savaş, Türkiye’nin ilk GES’li otogar projesini hayata geçirmekten büyük mutluluk yaşadıklarını kaydetti.

Pazarın Çatısına GES Kurulacak

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde kapalı pazar yerinin çatısına Güneş Enerji Santralı (GES) kurulacak. Sandıklı Belediyesi ve Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. arasında imzalanan bağlantı anlaşması ile 7.500 metrekarelik kapalı pazar yerinin çatısına kurulacak ve 630 kW güç üretilmesi planlanan GES’ten elde edilen enerji şehir şebekesine aktarılacak. Enerjinin belediye tesislerinde, idare binasında ve su kuyularında kullanılıp yüklü elektrik maliyetinin hafifletilmesi hedefleniyor.

Belediye Başkanı Mustafa Çöl, “Belediyemizin elektrik ihtiyacının %40’ını karşılayacak olan GES projemiz onaylandı. Bölgede ilk olan çalışmamızı Sandıklı kapalı pazar yeri üzerinde inşa edeceğiz” dedi. Belediyenin kalan enerji ihtiyacı için başvurularını gerçekleştirdiklerini de belirten Çöl, enerjisinin tamamını kendisi üreten ilk belediye olacaklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin İlk Yüzer Güneş Enerjisi Santralı

İstanbul Enerji, İSKİ ile birlikte Türkiye’deki ilk Yüzer Güneş Ener- ji Santralı’nı Büyükçekmece Gölü üzerinde devreye aldı. Santralın amacı; büyüyen şehirdeki artan enerji ihtiyacını karşılamak için geniş yüzey alanına sahip olan barajların şehrin elektrik üretimine katkıda bulunmasını sağlamak. Santralda 960 adet 260W gücünde polikristal fotovoltaik panel kullanıldı. Panel ve diğer malzemelerin seçiminde korozyona karşı dayanımlı ürünler tercih edilerek santral ömrünün uzatılması amaçlandı. Santralın uygulanmasında iki farklı yüzdürücü sistem kullanılıyor. Bu sistemler, kapladığı su yüzeyini %70 oranında havadan izole ettiğinden yoğun su talebinin karşılanmasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan buharlaşma ile su kaybının önlenmesi de sağlanacak. Kurulumun ardından başlanan Ar- Ge çalışmaları 12 ay boyunca devam edecek ve yüzdürücü sistemlerin enerji üretimi, su kalitesi, ekosistem üzerine etkileri karşılaştırmalı olarak izlenecek.

Güney Kore’ye Dünyanın En Büyük Döner GES’i

İşkoliklik kültürü ve devasa LEGO kulesiyle tanınan Güney Kore, yakında daha da etkileyici bir şeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor: Dünyanın en büyük döner güneş enerjisi santralı. Güney Koreli bir güneş enerjisi geliştiricisi olan Sol-kiss, Deoku Rezervuarı’na 2,67 MW’lık yüzen bir PV projesi kurmayı planlıyor. Santral sadece suyun üstünde yüzmekle kalmayacak, gün boyunca güneşin hareketini de takip edecek.

Solkiss’in teknolojisi, güneş enerjisi istasyonlarının suyun üzerinde yüzmesini ve güneşin hareketleriyle aynı anda dönmesini sağlıyor. Projenin geliştiricisine göre teknoloji, arazideki sabit bir kurulumla karşılaştırıldığında %22 ekstra güneş enerjisi verimi sağladığı gibi, tipik bir yüzen güneş istasyonuna kıyasla verimde %16’lık bir artış sağlıyor. Solkiss, Deoku Reservuarı’nın yanı sıra Myeoku Rezervuarı’na da iki güneş enerjisi santralı kurmayı planlıyor. Her üç santralın de Ka- sım ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu üç santral, güneş enerjisi geliştiricisinin portföyüne 3MW’lik bir kapasite ekleyecek.

Yüksek Teknolojili CityTree, 275 Ağaç Kadar Kirlilik Temizliyor

Kentsel kirlilik dünyanın dört bir yanındaki birçok şehir için çok büyük bir sorun. Kötü hava kalitesi astım gibi kronik hastalıkların artmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda insanların dışarıda yürümesini, bisiklete binmesini ya da keyifli vakit geçirmesini de zorlaştırıyor. Çözüm yollarından biri, daha fazla yeşil alan tesis etmek zira bitkiler hava kalitesini önemli ölçüde artırıp parçacık madde miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi, kentlerde bulunan arazilere park yerine konut inşa edilmesini de beraberinde getiriyor. Almanya merkezli bir startup ise bu soruna ilginç bir çözüm getiriyor: Biyolojinin gücü ile Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin bir araya geldiği CityTree. Green City Solutions’un CEO’su Dénes Honus, CityTree’lerin kentlerin kirlilik sorununa nasıl çözüm getirebileceğini şöyle açıklıyor: “CityTree bir ağaç değil, yoğunlaştırılmış bir yosun kültürü. Kent çevresiyle uyumlu bir şekilde dikey olarak yerleştiriliyor. 3,5 metrekarelik bir alanda 275 ağacın yaptığına denk gelecek şekilde ince toz, azot oksit ve karbondioksit (yılda 240 metrik tona kadar) filtreleyebiliyor. Green City Solutions’un kurucularından Zhengliang Wu ise biyolojik özellikleri nedeniyle yosun kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor: “Yosun kültürlerinin yaprak yüzeyi alanı diğer bütün bitkilerden daha geniştir. Bu da daha fazla kirleticiyi tutması anlamına geliyor.”

Şirket, 20 adet CityTree’yi Oslo, Paris, Brüksel ve Hong Kong’a kurdu. Ayrıca, Hindistan ve İtalya’ya da açılmayı planlıyor. Her ne kadar gerçek bir ağaç kadar tatmin edici olmasa da, daha az yer kaplayan, havayı temizlemek için doğanın gücü ile güneş enerjisini yeni teknolojiler ile bir araya getiren yenilikçi bir fikir…

Solar Güneş Gözlükleri

Esnek, saydam ve hafif olan organik solar hücreler herhangi bir bi- çimde ya da renkte de üretilebiliyor. Bu yüzden de konvansiyonel solar hücreler ile gerçekleştirilemeyen uygulamalar için uygunlar. Karlshure Teknoloji Enstitüsü’nden (KIT) araştırmacılar, Energy Technology dergisinde yayımlanan yazılarında, bir mikroişlemci ve elektrikli iki ekran içeren merceklere uygulanabilecek renkli ve yarı saydam güneş hücrelerine yer verdi. Bu gelişme, organik güneş hücrelerinin pencerelere veya cam tavanlara entegrasyonu gibi gelecekte hayat bulabilecek diğer uygulamaların da önünü açar nitelikte.

KIT Işık Teknolojisi Enstitüsü’nden Organik Fotovoltaik Grup Başkanı Dr. Alexander Colsmann, “Güneş enerjisini başka güneş teknolojilerinin başarısız olduğu yerlere taşıyoruz” diyor. KIT’den bir bilim insanı ve ekibinin vaka çalışması olarak tasarlanan “akıllı” güneş gözlükleri, kendi kendine güneş aydınlatma yoğunluğunu ve ortam sıcaklığını ölçüp görüntüleyebiliyor. Yaklaşık 6 gram ağırlığında ve 1,6 mm kalınlığında olan güneş hücresi mercek- ler, piyasadaki güneş gözlüklerinin camları gibi çerçeveye sığdırılabiliyor. Mikroişlemci ve iki küçük ek- ran, solar güneş gözlüklerinin saplarına entegre ediliyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı