Oxfam’ın “Eşitsizlik Öldürür” raporuna göre en zengin 20 milyarder, en yoksul 1 milyar insandan ortalama 8.000 kat daha fazla karbon salıyor.
Oxfam International’ın Eşitsizlik Öldürür Raporu 17 Ocak’ta yayınlandı. Nabil Ahmed, Anna Marriott, Nafkote Dabi, Megan Lowthers, Max Lawson ve Leah Mugehera yazarlığını yaptığı rapor, pandemi ile daha da derinleşen eşitsizlikleri analiz etti.
Raporda öne çıkan noktalar şu şekilde:
- Dünyanın en zengin 10 erkeğinin serveti, pandemi başladığından beri iki katına çıktı. İnsanlığın %99’unun geliri ise Covid-19 nedeniyle daha kötü durumda.
- 252 erkek, Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’deki 1 milyar kadın ve kızın toplamından daha fazla servete sahip.
- Eşitsizlik her dört saniyede bir insanın ölümünde rol oynuyor. Yani eşitsizlik her gün 1,300 kadar ölüme katkıda bulunuyor.
- Eğer yaşam süresi beklentileri beyazlarla aynı olsaydı, şu an 3,4 milyon Siyahi ABD’li daha hayatta olurdu.
- En zengin yirmi milyarderin, en yoksul 1 milyar insandan ortalama 8 bin kat daha fazla karbon saldığı tahmin ediliyor.
- 2030’a kadar iklim krizi, yoksul ülkelerde her yıl 231 bin insanı öldürebilir.
- Açlık, her yıl en az 2,1 milyon insanı öldürüyor.
- Her yıl en az 67 bin kadın, kadın sünneti nedeniyle hayatını kaybediyor veya eski/güncel partnerinin cinayetine kurban gidiyor.
Raporun yazarları, “Bu bir tesadüf değil, seçim” diyerek devam ediyorlar:
“Büyüyen ekonomik, toplumsal cinsiyet ve ırksal eşitsizliklerin yanıda ülkeler arasında var olan eşitsizliler de dünyamızı parçalıyor. En zengin ve en güçlü insanlar için yapısal politika seçimleri yapıldığında bir tür “ekonomik şiddet” uygulanıyor. Bu da hepimize -en çok da en yoksullara, kadınlara, çocuklara ve marjinalleştirilmiş gruplara- doğrudan zarar veriyor.
Eşitsizlik, her dört saniyede en az bir kişinin ölümünde rol oynuyor. Ancak ekonomilerimizi eşitliği merkeze alarak yeniden tasarlayabiliriz. Kademeli vergilendirme ile aşırı zenginliği azaltabiliriz. Bunun için eşitsizliği ortadan kaldırabileceği kanıtlanmış güçlü kamu önlemlerine yatırım yaparak ekonomi ve toplumdaki gücün sahiplerini değiştirebiliriz. Cesur olursak ve değişim talep eden hareketleri dinlersek, kimsenin yoksulluk içinde yaşamadığı veya hayal edilemez milyarder servetlerinin kimseyi eşitsizliken öldürmediği bir ekonomi yaratabiliriz.”