Pakistan’la İlgili Beş Nokta

Pakistan’da büyük bir insanlık trajedisine dönüşen sel felaketinde 1600 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Sel felaketinden sonra milyonlarca insan evsiz kaldı. Felaket, toplam 15 milyonluk bir nüfusu etkiledi. Saygın yeşil haber sitelerinden biri olan Gogreen.com, Pakistan felaketinin küresel etkilerini beş maddede sıralıyor:

1) Rusya’daki Yangınlar
Pakistan’daki sel felaketiyle Rusya’daki orman yangınları birbiriyle alakalı olabilir. Boulder Colorado merkezli Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezinin yaptığı açıklamaya göre Güneydoğu Asya’da yağışlara neden olan muson rüzgârları, Avrupa bölgesine kadar olan hava akım sistemlerini etkiliyor. Güneydoğu Asya’da sellere sebep olan sistem, Rusya’da bir yüksek basınç merkezi yaratıp yangınlara sebep olabiliyor.

2) Küresel Isınma
Pakistan trajedisi küresel ısınma sorunuyla doğrudan alakalı olabilir. 2003 yılından beri tahripkâr sıcak hava dalgalarının sebebinin küresel ısınma olduğu artık biliniyor. 100 yılda oluşması beklenen hava değişimleri 25 yılda gerçekleşiyor. Bütün ülkede felaketten etkilenen insan sayısı, New York’un toplam nüfusuna eşit.

3) İslami Duyarlılık
Yaygın önyargıların aksine birçok İslami örgüt küresel ısınma aleyhine fetva verdi ve hükümeti uyardı. İslam Konferansı Örgütü de, Pakistan hükümetini küresel ısınmayla ilgili bir şey yapmadığı için kınayarak birçok inkârcı çevreyi derinden sarstı.

4) Güvenlik Problemleri
Uzun zamandır yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını salık veren uzmanlardan biri de eski CIA Genel Direktörü James Woolsey’di. Alakasız gibi gözükse de Woolsey gibileri endişelendiren BM’nin on yıllar içinde milyonlarca iklim göçmeninin ortaya çıkacağını söylemesiydi. Bu göç dalgalarının Pakistan gibi ihtilaflı bölgelerde yaşanması, güvenlik ve istihbarat örgütlerinin en büyük kâbusu. Taliban örgütünün yardım dağıtımını örgütlemeye talip oluşu şimdiden büyük rahatsızlıklara sebep olmuş durumda.

5) Beterin Beteri
Pakistan afetinin Haiti depremi, 2004 Tsunamisi ve 2005’te yine Pakistan’da yaşanan deprem felaketlerinin toplamından daha büyük bir hasara yol açtığı düşünülüyor.

Önerilen makaleler