#ekoIQ Araştırma Pandemi “Yoksulluğa Devam” Dedi
Araştırma

Pandemi “Yoksulluğa Devam” Dedi

SDG İndeks ve Taslaklarını içeren 2020 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 30 Haziran’da yayınlandı. Cambridge Üniversitesi tarafından basılan raporda, COVID-19’un Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) üzerindeki kısa-dönem etkilerinin çerçevesi çiziliyor. Rapor ayrıca, her ülkenin SKA’lardaki ilerlemesini de ortaya koyuyor.

SKA’ların, COVID-19 sonrası iyileşmede uluslararası toplumun, bölgesel örgütlerin ve ülkelerin planlarının tam merkezinde olması gerektiğini bildiren raporda, pandeminin her tür eşitsizliği artırdığı ortaya kondu. COVID-19’un en çok 1. SKA olan “Yoksulluğa Son” amacını olumsuz yönde etkilediği belirtilen raporda, 166 ülke arasından Türkiye 100 üzerinden 70,30 puanla 70. sırada yer alırken ilk üçü İsveç, Danimarka ve Finlandiya oluşturuyor.

Raporda beş faktörün bu süreçte SKA’ların uygulanmasında önem taşıdığı belirtiliyor:

  1. İyi örneklerin hızlıca yaygınlaştırılması.
  2. Gelişmekte olan ülkeler için finans mekanizmalarının güçlendirilmesi.
  3. Açlıkla savaşan yerlere önem verilmesi.
  4. Sosyal korumanın sağlama alınması.
  5. Yeni ilaç ve ve aşıların desteklenmesi.

SDSN Türkiye tarafından “Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2020: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve COVID-19 Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda, SDSN Türkiye Başkanı Dr. Tamer Atabarut moderatörlüğünde, Prof. Dr. Mine Eder, Prof. Dr. Fikret Adaman ve Prof. Dr. Levent Kurnaz konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmalarda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını uygulamanın önemine ancak yeterli olmadığına değinildi. Kalkınma tanımının değişmesine ve ekonomik kalkınma olarak değil, refah ve mutluluk olarak kalkınmaya odaklanılmasının pandemi sonrası sürdürülebilir bir seçenek olacağı belirtildi. Pandemi sonrası iyileşmenin yeşil ve adil olmasının en önemli konu olduğunu, eğer bu başarılabilirse SKA’larında başarılacağının altı çizildi.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının, yeterli olmadığı vurgusu yapılan toplantıda artık Degrowth (Büyümeme)

Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook

About Post Author