#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Paris İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Japanya’ya Yeşil Enerjiyi Artırma Çağrısı

açık radyo açık kalmalı

Asya Yatırımcı Grubu’nun iklim değişikliği üzerine yayınladığı rapora göre, felaket seviyesindeki iklim değişikliğini önleme konusunda üzerine düşeni yapması için Japonya’nın şu andan itibaren 2030’ kadar enerji üretimini ciddi derecede değiştirmesi gerekiyor.

Haber: Aya Takada
Çeviri: S. Sena Akkoç

Asya Yatırımcı Grubu’nun, pazartesi günkü politika bildirisinde ülkenin Paris Anlaşmasındaki küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefi için 2030 yılına kadar kendi üretimindeki yenilenebilir enerji payının %50’ye ve nükleer enerji payının da %20’ye yükseltmesi gerektiğini ve 2035 ile 2040 arasında elektrik üretimi için kömür ve gaz kullanımının durdurulması gerektiğini söyledi.

Artan uluslararası baskıya rağmen Japonya, kömüre bağımlılığını henüz bitirmedi; Mart 2019’da yıllık elektriğinin yaklaşık üçte bir kömürden üretildi. 2018’da belirlenen temel enerji politikası kapsamında Japonya, yenilenebilir enerji oranını 2030 yılına kadar %22-24’e, nükleer enerji oranını ise %20-22’ye çıkarmayı hedefliyor. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın Temmuz ayındaki bir panelinde, Japonya’nın uzun vadeli enerji hedeflerinin gözden geçirilerek karbonsuzlaştırmaya odaklanmasının önümüzdeki yıl başlaması gerektiği önerildi.

Yenilenebilir enerji kaynakları, Mart 2019’da Japonya’nın toplam elektrik üretiminin %17’sini oluşturdu. Toplam enerjinin %38’i doğal gaz ve %6.2’si nükleer enerjiden elde edildi.

AIGCC’nin analizinde kullandığı Merkez Bankaları ve Finansal Sistemi Yeşil Dönüştürme Denetçileri Ağı (NGFS) tarafından geliştirilen iklim değişikliği senaryoları, Paris Anlaşması hedefleri doğrultusunda 2050’ye kadar tüm Asya enerji sektörünün yıllık ilave 330 milyar Dolarlık bir yatırım yapması gerektiğini gösteriyor.

Japonya, Fukuşima nükleer felaketinden sonra nükleerin payını azaltma sözü vermiş, aradaki enerji farkını için kömürlü enerji üretimiyle kapatmaya çalışmıştı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

 

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı