Sürdürülebilirlik raporunuzu internet sayfanızda paylaştığınız için sosyal medyada varolduğunuzu düşünüyorsanız, SMI-Wizness Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi ve benzeri oluşumlardan haberiniz yok demektir… Örneğin söz konusu endekse göre şirketler, bundan böyle sadece KSS projelerinde değil, sosyal medya politikalarında da sürdürülebilir olmayı merkezlerine koymak durumunda. Umarız bu tarz listelerde ülkemizin şirketlerini de görebiliriz…
Serdar TUNÇER
Dijital iletişim olanaklarının ya da çokça kullanılan ismiyle sosyal medyanın sürdürülebilirlik profesyonelleri ve iletişimciler için önemi giderek artıyor. Şeffaf ve özgün olmanın yanı sıra ortak çalışmayı teşvik etmek ve toplulukla güçlü bağlar kurmak, bilindiği gibi sosyal medyanın temel özelliklerinden. Ve bu yönleriyle sürdürülebilirlik uygulamalarıyla tamamen örtüşüyor. Hal böyle olunca, şirketlerin borsada sürdürülebilirlik endekslerine kote olması gibi sosyal medya mecralarının da sürdürülebilir olması, giderek önemli ve bir o kadar da değerli olacak.
Örneğin SMI-Wizness Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi, 2010 yılından beri her yıl (bu yıl ismi değişerek Sustainly oldu ve maalesef ücretli hale geldi. Merak edenler için iletelim, Şubat ayının sonunda 2014 listesi ulaşılabilir olacak) yayınlanarak sosyal medyadaki sürdürülebilirlik iletişiminden örnek çalışmaları derinlemesine analiz ediyor. Endeks, dünyadaki 100 büyük önemli şirketin sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk iletişimlerinin sosyal medyayı nasıl kullandıklarını inceliyor ve sürdürülebilirlik prensipleri doğrultusunda sıralıyor. 2010 yılında endeksin ilk yayınlandığında sadece 60 şirket sosyal medya kanallarında sürdürülebilirlik konuşurken, 2012 yılında dünya çapında 176 şirketin sürdürülebilirlik ve KSS hakkında diyalog kurmak için kaynaklarını sosyal medya kanallarına ayırdıklarını bu endeks sayesinde öğrendim. Şirketler bundan böyle sadece KSS projelerinde değil, sosyal medya politikalarında da sürdürülebilir olmayı merkezlerine koymak durumunda. Umarız bu tarz listeleri ülkemize özel şirketler için de görebiliriz.
Sürdürülebilirlik Raporlarınız Ne Kadar Sosyal?
Eğer bu soruya “sürdürülebilirlik raporumuzu internete koyduk oradan indirebilirsiniz” diye yanıtlarsanız, kusura bakmayın ama Y kuşağını çoktan ıskalıyorsunuz demektir.
Sürdürülebilirlik raporlamasında “Online CSR Reports”, önümüzdeki yıllarda artacağını düşündüğüm bir trendin ötesinde çok kullanışlı bir yaklaşım. Üstelik rakiplerinizi inovatif yaklaşımınızla kıskandırmanız işten bile değil. Çünkü online ortamda yüzlerce paylaşımı görünce eminim onlar da yapmak isteyeceklerdir. Nasıl ve kimler tarafından uygulandığına gelince, şimdiye kadar üç farklı şekilde başarıyla uygulandığını söyleyebiliriz:
1) Online haritalar olarak sürdürülebilirlik raporları
2) Küresel ve yerel etki haritası
3) Yıllık üretim ve dağıtım haritaları
İncelediklerim arasında en güzel örneği ise Coca-Cola’nın interaktif harita raporu. Büyük bir şehir gibi hazırlanmış bu raporda içecek, gıda, aktif yaşam gibi alanlar ayrı ayrı bölümler altında toplanmış. Her bölümün alt başlıklarına da ayrıca layer’lar şeklinde kolayca ulaşılabiliyor. Üstelik her türlü bilgi ve her sayfa twitter veya diğer sosyal ağlarda paylaşılabiliyor. Diğer bir dikkate değer çalışma ise Nike’ın “tedarik zinciri haritası”. Örneğin bu harita sayesinde Nike için Türkiye’de 6951 kişinin çalıştığını; bunların %57’sinin kadın olduğunu ve ortalama yaşlarının 39 olduğunu öğrenebilirsiniz. Çin’de ise 183 fabrikada 232 bin kişinin Nike için çalıştığını gördüğünüzde bir hayli şaşıracaksınız. Üstelik bu sayı dünyadaki tüm çalışanlarının sadece %23’ü. Online sorumluluk veya sürdürülebilirlik raporlarını inceledikçe sıradan bir kullanıcı, çalışan veya o markayı seven kişi şunu söyleyecektir: Daha fazla bilgiye çok kısa sürede ulaşabilmek için böyle kolay bir yol varken neden sayfaların veya PDF’lerin içinde kaybolayım?
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere şu linklerden ulaşabilirsiniz:
https://sustainly.com