#ekoIQ Biyoçeşitlilik Peru’da Kuş Gribinden 500’den Fazla Denizaslanı ve 55 Bin Kuş Öldü
Biyoçeşitlilik

Peru’da Kuş Gribinden 500’den Fazla Denizaslanı ve 55 Bin Kuş Öldü

kuş gribi

Peru’da, koruma altındaki yedi farklı deniz alanında 585 denizaslanının ölmesi üzerine “biyolojik teyakkuz protokolü” hayata geçirildi. Sernanp Doğal Alan Koruma Dairesi, pelikanlar ve penguenler de dahil olmak üzere 55 bin kuşun ölü bulunduğunu duyururken Dünya Sağlık Örgütü’nden de vakaların izlenmesi uyarısı geldi.

Euronews Green’in aktardığına göre yetkililer, son haftalarda Peru’da yüzlerce denizaslanının kuş gribinden öldüğünü belirterek plajlardan uzak durulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Sernanp Doğal Alan Koruma Dairesi, koruma altındaki sekiz kıyı bölgesinde pelikanlar ve penguenler de dahil olmak üzere 55 bin kuşun ölü bulunduğunu duyurdu. Hastalığın, ABD’den gelen göçmen kuşlardan geçtiği sanılıyor.

“Biyolojik Teyakkuz Protokolü” Hayata Geçti

Bölgedeki yaban hayatı bekçileri, kuş gribinin, koruma altındaki yedi farklı deniz alanında 585 denizaslanının kaybedilmesine neden olduğunu saptadı. Laboratuvar testlerinin ölen hayvanlarda virüsün varlığını doğrulaması üzerine yetkililer “biyolojik teyakkuz protokolü”nü hayata geçirdi.

Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Servisi (SERFOR) tarafından yapılan açıklamada, insanların ve evcil hayvanların sahilde, denizaslanları ve deniz kuşlarıyla temastan kaçınmaları gerektiği vurgulandı.

Kasım ayında Peru’da, pelikanlarda yüksek derecede bulaşıcı üç kuş gribi vakası saptandıktan sonra 180 günlük bir sağlık alarmı ilan edilmişti. Ardından, Aralık ayında, bir tavuk çiftliğindeki 37 bin kuş, virüsün yayılımını önleme amacıyla öldürülmüştü.

“Vakalar Yakından İzlenmeli”

H5N1 kuş gribi virüsünün memelilere sıçramasının nadir görüldüğü, virüsün insanlara geçmesinin ise daha da nadir görüldüğü belirtiliyor. Öte yandan son zamanlarda İngiltere’de tilki ve su samurlarında, Fransa’da bir kedide ve ABD’de Montana’daki boz ayılarda kuş gribi virüsü bulundu. Virüse yakalanan tüm memelilerin, enfekte kuşları yedikleri düşünülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı uyarıda memelilerdeki H5N1 vakalarının yakından izlenmesi gerektiğini belirtti. İnsanlara yönelik riskin şu anda düşük olduğunu söyleyen Ghebreyesus, her ihtimale karşı herhangi bir değişikliğe hazır olunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Ghebreyesus, insanları hasta veya ölü hayvanlara dokunmamaları konusunda da uyardı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author