#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Plastik Avcıları” İstanbul’un Katı Atıkları ile Mücadele Ediyor

açık radyo açık kalmalı

“Plastik Avcıları İstanbul Projesi” kapsamında geri dönüşüm için geliştirilen yeni iş modelinin ilk örneği Beşiktaş halkıyla buluştu.

Belediye, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile hayata geçirilen proje kapsamında Beşiktaş’a reklam alanına sahip yepyeni 30 geri dönüşüm konteyneri yerleştirildi. Projenin öngördüğü iş modelinde, kurumsal iş birlikleri ile konteyner sayısının arttırılması hedefleniyor. Yerleştirilen konteynerlerle ilk etapta yılda 60 tonun üzerinde kâğıt-karton ve metalin yanı sıra 65 tonun üzerinde plastik ambalaj geri dönüşüme kazandırılacak.

MARKA Konferansı ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliği ile hayata geçirilen “Plastik Avcıları İstanbul Projesi”, İstanbul’un plastik atık sorununa çözüm sunmayı hedefliyor. İstanbul’un plastik atıklarını azaltma ve geri dönüşüme kazandırma amacıyla yola çıkılan proje kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı “Yeşil İstanbul” projesi ile geri dönüşüm konteyneri tasarımına destek oldu.

İBB iştiraği İSTON ile üretilen yeni geri dönüşüm konteynerleri, Beşiktaş’ta ilçe sakinlerinin talepleri dikkate alınarak belirlenen, görünürlüğü yüksek yerlere yerleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin “Dönüştür-Kazan” mobil uygulamasını indiren tüm vatandaşların konteynerlerin bulunduğu lokasyonları harita üzerinde görmesi sağlandı.

Akpolat: “Komşularımızı Atıklarını Ayrıştırmaya Teşvik Edeceğiz”

Artan geri dönüşüm konteyneri sayısı ile kaynağında ayrıştırmanın kolaylaşacağına dikkat çeken Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Bu atıklar bir yandan ekosistemleri, bir yandan da insan sağlığını tehdit ediyor. Pandemi döneminde hijyen nedeniyle tek kullanımlık plastik ve kâğıt ürünlerin tüketimi arttıkça atık miktarı da arttı. Olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, atıkların en başta uygun şekilde ayrıştırılıp toplanması ve taşınması gerekiyor. Beşiktaş’ta yaptığımız bu iş birliği ile komşularımızı atıklarını ayrıştırmaya teşvik etmeyi, bu konuda farkındalık yaratmayı ve temiz bir çevreye katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Aslı Pasinli: “Belediyelere Model Olacak Bir Çalışma”

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli ise çalışmanın hem İstanbul hem de Türkiye’deki diğer belediyeler için model olmasını arzu ettiklerini vurguladı. Türkiye’de plastik geri dönüşümünün son derece sınırlı olduğunu hatırlatan Pasinli, geri dönüşüm konteynerlerinin sayısının artırılmasının çözümün ilk adımlarından biri olduğunu söyledi. Pasinli, “Halen dünyada yılda 11 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Böyle devam ederse 2050 yılına kadar dünya denizlerinde balıktan çok plastik atık olacak. Öte yandan geri dönüştürülemeyen atıkların bir bölümü de şehir dışına taşınarak toprağa gömülüyor veya yakılıyor. Döngüsel ekonomiyi konuştuğumuz bugünlerde kaynakların bu şekilde doğaya karışması ve israf edilmesi kabul edilemez. Bu noktada atık yönetimini iyileştirmeyi odağına alan Sıfır Atık Hareketi doğru yönde atılmış bir adım. Ancak geri dönüşümün artması için konteynerlerin daha ulaşılabilir olması, sayılarının arttırılması gerekiyor. WWF-Türkiye olarak yeni bir iş modeliyle belediyelerin konteynerler için ihtiyaç duydukları kaynak konusuna katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı