Kültür

Postane İstanbul 9 Ekim’de Açıldı

Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak bir mekan olarak tasarlanan Postane, 9 Ekim Cumartesi günü kapılarını açtı.

2020’den beri süren restorasyon çalışmalarıyla Galata’da İngiliz Postanesi olarak bilinen tarihi yapı, konumlandığı çevreyi ve temas ettiği canlıları besleyen açık, paylaşımcı, üretken ve onarıcı bir mekan olarak yeniden işlevlendirildi. Postane, yağmur suyunu biriktirip kullanarak doğal gıda yetiştirilen bir teras bahçesi; dayanışma temelli mutfak ve kafeteryası; yerel üreticiler, sosyal girişimler ve kooperatiflerle tüketicileri buluşturan adil ticaret birimi; ortak üretimi teşvik eden çalışma ve toplantı alanları; uzmanlık kütüphanesi; hikaye anlatıcıları için podcast ve video stüdyosu ve kamusal etkinlikler için çok amaçlı salonu ile sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara ve ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak.

Aslı Özdoyuran, Ekin Kano, Emirkan Cörüt, Mehmet Kentel, Yasemin Özcan ve Mekanda Adalet Derneği’nin işleri ile Volkan Işıl ve Onur Temel’in Postane’nin restorasyonu ve açılış sürecinde çalışan kişileri çektiği kısa videolar bina içerisinde sergilenecek. Postane Cafe, Postane Dükkan ve Postane Bahçe de ziyarete açık olacak.

Postane Bahçe

Organik ve sağlıklı gıda üretme hedefiyle Postane’nin terasında binadaki atıkları komposto sisteminde ve yiyecek üretiminde kullanan Postane Bahçe yer alıyor. Açık Bostan günleri ile bir deneyim, etkileşim ve eğitim alanı sunulması amaçlanıyor. Her salı belli saatler arasında ziyarete açılan Postane Bahçe’nin paydaşlarından İyiEkim, kentte yenilebilir bitki yetiştirme, döngüsel sistem ve gıda adaleti konularını katılımcılara anlatacak. İlerleyen tarihlerde kent bahçeciliği üzerine eğitim ve atölyelerin de gerçekleşmesi planlanan Postane Bahçe’nin, bu atölyelerle ekolojik gıda üretimi ve sürdürülebilirlik konusunda İstanbul’un odaklarından biri olması hedefleniyor.

Postane Duvar

Postane’nin giriş katındaki yüksek tavanlı salonda bulunan 6 metre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğindeki duvar, sanat için ayrıldı. Burada sergilenecek yapıtlar, daha adil ve yaşanabilir bir dünya için üretenleri, kültür mirasını koruyup aralıklarla yenilenecek ve döneminde duyurulan bir tema üzerine, açık çağrı usulüyle belirleniyor.

Postane Duvar’ın ilk teması, “hayat ağacı” kavramı olarak belirlendi. Bu tema ile yankılanan krizlerden çıkış, çevre adaleti, ekolojik restorasyon, su hakkı, kültürel peyzaj, umut mekanları, bakım ekolojisi gibi anahtar terimlerin altı çizildi.

Postane Dükkan

Postane Dükkan, sosyal işletmeler ve kooperatifler tarafından üretilen ürünlerin yer aldığı; adil ticareti, ekolojik ve sağlıklı ürünleri teşvik etmeyi amaçlayan bir dükkan. Dükkanda yer alan üreticiler, çocuklar için oyun hakkını savunmak, ev eksenli çalışanları güçlendirmek, ileri dönüşümle yenilikçi ürünler üretmek gibi sosyal, çevresel ve kültürel meseleler etrafında adil ticaret ilkeleriyle üretim yapıyor. Ticarette sosyal adaleti aramak, her satın almanın bir tercih olduğunu öne çıkarmak ve günlük satın alma pratiklerimizi değiştirmek ise dükkanın amaçlarından bazıları. Üretici topluluğunun ürünlerine satış alanı açmanın yanı sıra Postane Dükkan’da markalaşma, pazarlama ve ağ oluşturma gibi desteklerle üreticilerin kapasitesini artırılması da hedefleniyor.

Postane Gıda, Postane Bahçe’den hasat edilen yiyeceklerin ve de yerel üretici ve kooperatiflerden alınan yiyeceklerin satıldığı bir dükkan olarak tasarlandı. Bu yiyecekler hem Postane üyelerine hem de Postane Cafe’ye yiyecek tedarik edecek. Sağlıklı yiyecek ve içeceklerin sunulduğu, etik kaynaklı bir kafe olan Postane Cafe ise bu döngüyü menüsüne yansıtacak, atıklarını bahçede kompost haline getirecek ve yeni yiyecekler üretecek.

 

About Post Author