Prof. Dr. Murat Türkeş, bu yaz Çanakkale’de yaşanan iki ciddi yangının ardından kara avcılığının yasaklanması ve bilimsel ölçütlere dayanarak gerekli ekolojik gözlem, izleme ve değerlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Çanakkale’deki yangınların ardından, yılın kalan bölümünde ve önümüzdeki senelerde kara avcılığının yasaklanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Türkeş aynı zamanda; çok disiplinli, disiplinlerarası, kamucu ve demokratik katılımcı bir anlayışla bilimsel ölçütlere dayanarak gerekli ekolojik gözlem, izleme ve değerlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini de vurguladı.
Ekolojik İlişkiler Bozuldu
Çanakkale’de bu sene meydana gelen ve coğrafi olarak birbirini tamamlayan Kızılkeçili ve Kayadere orman-kırsal arazi yangınlarında resmi olarak yaklaşık 6500 hektar alanın yangından etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Türkeş, orman ve tarım ekosistemlerinin tahrip olduğu, milyonlarca canlının yaşamını yitirdiği yangınlarda, on binlerce yılda geçirdiği evrimle günümüze dek gelen doğal ekosistemlerin, biyolojik çeşitliliğin, yaşam ortamlarının ve birliklerinin ekolojik ilişkilerinin bozulduğunu aktardı.
“Tarımsal ürünler, tarla ve bahçeler, çiftlikler ve hayvan damları, arı kovanları, köy evleri, küçük ve büyük baş hayvanlar, arılar, kanatlı hayvanlar yanmış ve zarar görmüştür. Hayatta kalan canlılar evlerini ve yuvalarını, besin kaynaklarını ve yavrularını kaybetmiştir” diyen Prof. Dr. Türkeş, yangından etkilenen ve onu çevreleyen geniş bir alan olan ve Kaz Dağı, Ağı Dağı, Biga Dağları, Dumanlı Dağ gibi önemli doğal ekosistemlerin bulunduğu alanda av – avcı ilişkisinin kısmen bozulduğunu aktardı. Avcı ve av dengesinin hem hayvanlar hem de insan ve hayvanlar açısından savunmasız canlılar için önemli bir boyutta bozulduğunun altını çizen Prof. Dr. Türkeş, göçmen kuşlar başta olmak üzere hayatta kalan kuşların ve büyük memelilerin alanı terk ederek çevreye dağıldığını söyledi.
Kısa Zamanda Düzelmeyeceği Dikkate Alınarak Planlama Yapılmalı
Tüm bu olumsuzlukların, bozulan ekolojik dengenin ve ilişkilerin düzelmesi, planlı koruma ve iyileştirme çabalarının da katkısıyla yanan orman ve çalılık alanların ve onları çevreleyen alanların kendini onarması için onlarca yıla gereksinim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Türkeş, “Tüm insan etkinlikleri, yaşanan yangınların olumsuz sonuçları ve bozulan doğal denge ve ilişkilerin kısa zamanda düzelmeyeceği gerçeği dikkate alınarak planlanmalı ve yapılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Türkeş, son olarak Çanakkale’de yaşadığı bölgeden bozulan dengeyi göstermek adına bir örnek verdi. İlk defa bu sene çakır atmaca ya da atmacaların kendi ve komşusunun evinde bulunan güvercinlere saldırdığını belirten araştırmacı, bu durumun ana sebebinin büyük ihtimalle yuva, yaşam ortamı ve avlağını kaybeden ama hayatta kalmayı başaran çakır atmaca ya da atmaca çiftinin avlanmak ve yerleşmek için bu bölgeye geldiğini aktardı.