EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57.’sini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre; küresel olarak net-sıfır hedeflerinin yakalanabilmesi için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Endekste kurumsal yatırımcıların enerjideki dönüşümün finansmanında oynaması gereken rolün önemi vurgulanıyor.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57.’sini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre; küresel olarak net-sıfır hedeflerinin yakalanabilmesi için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Endekste kurumsal yatırımcıların enerjideki dönüşümün finansmanında oynaması gereken rolün önemi vurgulanıyor.
Küresel yenilenebilir enerji kapasite yatırımları 2020 yılında %2 yükselerek 303,5 milyar dolara ulaştığı belirtilen ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerinin yatırımcı gündeminde üst sıralara yükselmeyi sürdürdüğü ifade edilen Endekste, kurumsal yatırımcıların yenilenebilir enerjiye olan ilgisinin de artmaya devam ettiği ifade ediliyor.
Kasım 2021’de İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), hükümetlerin hedefleri ve alınan aksiyonlar arasındaki açığın kapatılması için bir fırsat sunduğu belirtiliyor.
Endekste, yenilenebilir enerjinin önde gelen ülkelerin mevcut politikaları ve taahhüt ettikleri aksiyonlara ilişkin görünüm, hesap verebilirlik ve şeffaflığın artacağı ifade ediliyor ve yol haritaları ve politika önlemlerinin detaylandırılması yoluyla yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edileceği öngörülüyor.
Endekste Avrupa ve Çin’de yeşil hidrojene yönelik yapılan çalışmaların bu yeni teknolojinin barındırdığı yüksek potansiyeli ortaya koyduğu belirtilirken, öte yandan bu çalışmaların ticari ve yaygın olarak kullanımı için üstesinden gelinmesi gereken güçlüklere işaret ediliyor.
ABD, endekste en üst sıradaki yerini koruyor ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde yerini koruyacağı tahmin ediliyor. Paris Anlaşması’nın yeniden kabul edilmesi, seragazı seviyelerinin 2030 yılına kadar %50-52 azaltılmasına yönelik yapılan açıklama ve 2035 yılına kadar %100 karbonsuz enerjiye geçişin sağlanmasına yönelik hedef ABD’ye olan yatırım ilgisinin artmasını sağlayabileceği belirtilen Endekste ikinci sırada yer alan Çin’in ise 2020 yılında rüzgâr enerjisi kapasitesini 72,4 GW artırdığı belirtiliyor.
Endekse buradan ulaşabilirsiniz.