Enerji

Rüzgar Enerjisi 2023’te Rekor Kırdı

Toplumun geniş kesimlerine rüzgâr enerjisinin faydalarını ve sürdürülebilir gelecek için katkıları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 15 Haziran “Dünya Rüzgar Günü” olarak kutlanıyor. Enerji türüne toplam yatırım her yıl artarken Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin yayımladığı 2024 Rüzgar Raporu’na göre, 2023 yılında dünya ölçeğinde, 117GW’lık rekor bir seviyede yeni rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleşti.

Yenilenebilir enerji bir yandan küresel ticaret içinde enerjiye ulaşımı demokratikleştirebilme kapasitesine sahipken bir yandan da inovatif iklim eylemi aracı görevi görüyor. Bu enerji türünün içinde rüzgar enerjisi de önemli bir yer tutuyor. ’na (IEA) göre yenilenebilir enerjilere son beş yıl içinde yaklaşık 700 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. COP28’de de 200’e yakın hükümet, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini küresel anlamda üç katına ve enerji verimliliği üzerine gelişimlerini iki katına çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. Bunlar arasında özellikle iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatması açısından rüzgar enerjisinin kilit bir rol oynadığı da kabul edildi.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Efektif Bir Çözüm

Rüzgar enerjisi; doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak olarak elektrik üretiminde önemli bir role sahip. Rüzgar türbinleri, rüzgarın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı sağlayabildiği için seragazı emisyonlarını azaltarak ve daha az fosil yakıt tüketilmesine neden olarak iklim değişikliğiyle mücadelede en efektif çözümlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Dünya çapında birçok şirket, hükümet ve sanayi dalı, alternatif bir güç kaynağı olarak rüzgar enerjisiyle uyumlu hale gelmeye çalışıyor ve bu enerji türüne toplam yatırım her yıl artıyor. IEA’ya göre rüzgar enerjisi günümüzde küresel elektrik tüketiminin ortalama %5’ini karşılıyor. Bu oranın 2030 yılı gibi küresel elektrik talebinin %9’unu, Avrupa’nın ise %24’ünü karşılayacağı tahmin ediliyor.

Sürdürülebilir Geleceğimizde “Rüzgar”

Dünyanın çeşitli yerlerinde rüzgar enerjisiyle ilgili bilgi alışverişinin yapıldığı, rüzgar enerjisinin gücü ve dünyayı değiştirmek için sağladığı olasılıklar hakkında farkındalık oluşturulan bir platform sağlamayı amaçlayan “Dünya Rüzgar Günü” ilk olarak 2007’de Avrupa’da Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (EWEA) katkısıyla başladı. Her yıl 15 Haziran tarihinin belirlendiği gün, 2009’dan itibaren EWEA, Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ile işbirliği içinde dünya geneline yayıldı. EWEA ile GWEC’nin yanı sıra ulusal rüzgar enerjisi dernekleri ve rüzgar enerjisi üretimiyle ilgilenen şirketler birçok ülkede etkinlikler düzenliyor. Gün kapsamında toplumun geniş kesimlerine rüzgar enerjisinin faydalarını ve sürdürülebilir geleceğimiz için önemini anlatmak amaçlanıyor.

Türkiye’de Kurulum 12342 MW’a Çıktı

2023 yılında rüzgar enerjisi açısından önemli gelişmeler yaşandı. Tüm rüzgar enerjisi sektörü için uluslararası düzeyde güvenilir ve temsili bir forum sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin yayımladığı “2024 Rüzgar Raporu”na göre, 2023 yılında dünya çapında 117 GW’lık rekor bir seviyede yeni rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleşti. 2023 ayrıca tüm yenilenebilir enerji türlerinde toplam 510 GW’lık bir kurulumla bir başka rekor daha kırdı.

Rapora göre ülkeler seviyesinde rüzgar enerjisi kurulumunda Çin ve ABD ilk iki sırayı aldı. Bu ülkeleri sırasıyla Brezilya, Almanya ve Hindistan takip ederken, bu beş ülke 2023 yılında küresel yeni rüzgar enerjisi kurulumunun %82’sini gerçekleştirdi. Sahip olduğu geniş ve potansiyel rüzgar enerjisi kaynaklarıyla Türkiye de geçen yıl önemli bir ilerleme kaydetti. Rapora göre Türkiye 2023 yılında devreye aldığı 397 MW ilave kapasiteyle toplam kurulu rüzgar enerjisi gücünü 12342 MW’a çıkardı.

About Post Author