Kültür

SAHA’nın Destekleyeceği Bağımsız Sanatçı İnisiyatifleri Belirlendi

SAHA

SAHA Sürdürülebilirlik Fonu bu yıl, deprem bölgesinde faaliyette olan veya deprem sonrası ihtiyaçlara yönelik program yapmayı amaçlayan sanat inisiyatiflerinin yanı sıra iklim ve ekoloji alanına öncelik verdi.

Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi, SAHA Sürdürülebilirlik Fonu ile Türkiye genelinde bağımsız sanat inisiyatiflerine verdiği desteği açık çağrıyla sürdürüyor. SAHA’nın 2024 boyunca destekleyeceği inisiyatifler; A4, Alan Antakya, Darağaç, Fırın, Kırık, Loading, Mahsul Projesi, Manifold, Nesin İstasyon, Sub olarak belirlendi. SAHA, yıl sonuna dek 10 inisiyatife 1.000.000 TL (yaklaşık 35.000 euro) net ve karşılıksız fonu eşit paylaştırmanın yanı sıra iki yıldan beri SAHA Sürdürülebilirlik Fonu sağladığı Mersin’deki Kültürhane’ye desteğinin kapsamını genişletti.

Kâr amacı gütmeyen sanat inisiyatiflerinin gelişimine katkıda bulunarak halka açık program ve etkinliklerini teşvik etmek amacıyla oluşturulan fonla bugüne dek 37 farklı inisiyatif, SAHA’dan en az bir yıl olmak üzere program bütçelerine katkı ve kapasite geliştirme desteği aldı. Eylül ayında yapılan açık çağrıya gelen başvurular, SAHA’nın proje ve etkinlik ekibi tarafından değerlendirildikten sonra SAHA Yönetim Kurulu’nda derneğin misyon ve faaliyet alanlarına göre öncelikli olarak düzenledi. SAHA Sürdürülebilirlik Fonu, bu kez Adana, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir ve Mersin kentlerinden 11 farklı inisiyatife fon sağlıyor.

SAHA, 6 Şubat depremleri sonrası fikir ve bilgi alışverişi için İstanbul’da düzenlediği açık forumla bölgede yaşayan veya bölgeye giden sanatçı ve sanat inisiyatiflerini bir araya getirmişti. Forumda ortaya çıkan öneriler dahilinde bu yılki SAHA Sürdürülebilirlik Fonu’nu öncelikli olarak deprem bölgesinde faaliyette olan veya deprem sonrası ihtiyaçlara yönelik program yapmayı amaçlayan sanat inisiyatiflerine ve SAHA’nın uluslararası ortaklarıyla birlikte yürüttüğü World Weather Network (Dünya Hava Durumu Ağı) bağlamında iklim ve ekoloji alanına yönlendirmeyi hedefledi.

Çoğulcu Bir Topluluk Yaratma Çabası: Kültürhane

Kültürhane, kültür-sanat etkinlikleri yoluyla özgün çoğulcu bir topluluk yaratma çabasını mahalle ölçeğinde yeni bir kültür mecrasına taşıyor. Kullanılmış ticari konteynırlar kullanılarak inşa edilen yeni alan çok amaçlı salonu, tamir, sanat ve çocuk atölyeleri, eşya kütüphanesi ve temel yaşam imkanları içerecek. Mekan, farklı kesimlerin buluşabileceği etkinliklere ev sahipliği yaparak bir topluluk oluşturma iddiasının yanı sıra mevcut topluluk ve örgütlerin toplantı ve etkinliklerini yapma imkanı da sunacak. Özellikle deprem sonrasında Mersin’in kazandığı stratejik önemin ışığında afet bölgesinde çalışma yürüten kişi ve kurumlara lojistik destek sunacak mekan, Mersin’e sığınan depremzedelerin rehabilitasyonuna katkı sağlayacak.

SAHA Sürdürülebilirlik Fonu’ndan 2024 yılı boyunca yararlanan inisiyatifler şöyle:

A4 (Diyarbakır)

Alan Antakya (Hatay)

Darağaç (İzmir)

Fırın (Eskişehir)

Kırık (İstanbul)

Kültürhane (Mersin)

Loading (Diyarbakır)

Mahsul Projesi (Adana)

Manifold (çevrimiçi)

Nesin İstasyon (İzmir)

Sub (Çanakkale)

About Post Author