#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Sanatçı Murat Germen’den “Küresel İkaz”

KTSM, Murat Germen’in Norveç, Svalbard Adası ve Grönland’da çektiği fotoğraflarını ilk kez izleyiciyle buluşturuyor. Küresel İkaz sergisi; belgeleme, arşivleme ve delil toplama üzerinden bir toplumsal bellek oluşturuyor.

Kale Grubu’nun başlattığı “İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), Sanatçı Murat Germen’in “Küresel İkaz” (Global Warning) başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi; küresel sorunların başında gelen iklim krizi konusunda farkındalık oluşturmak ve harekete çağırmak amacıyla etkinlikler düzenleyen KTSM ile küresel ısınma, su hakları gibi konulara dair birbirine eklemli sergiler düzenleyen sanatçıyı bir araya getiriyor. Küresel İkaz, 30 Nisan tarihine dek ziyarete açık.

Buzlarla Kaplı Kuzey Coğrafyasından Deneyimler

Murat Germen, çalışmalarında; aşırı kentleşmenin etkileri, insanın doğada yarattığı tahribat, küresel ısınma, iklim değişikliği ve su hakları konularına öncelik veriyor. Buzlarla kaplı Kuzey coğrafyalarında belgesel fotoğraf çalışmaları gerçekleştiren sanatçı, küresel ısınma sorununun ciddiyetine dikkat çekiyor. Küresel İkaz sergisinde; Norveç, Svalbard Adası ve Grönland’da çekilen 17 fotoğraf yer alıyor. İlk kez izleyicinin karşısına çıkan Küresel İkaz; belgeleme, arşivleme ve delil toplama üzerinden bir toplumsal bellek oluşturuyor. Sergi, pazartesi ve resmi tatil günleri dışında her gün 10.00–18.00 arasında gezilebiliyor.

“Yettiği Kadar Kavramını Benimsedim”

Murat Germen, küresel ısınmanın etkilerini deneyimlemek üzere 2010’ların başından bu yana Kuzey coğrafyalarına seyahat ediyor. Gözlemlerini anlatan Germen, “Svalbard Adası-Norveç, Grönland-Danimarka, Tromsö-Norveç, Laponya-Finlandiya ve İzlanda’da uzun süredir küresel ısınmanın etkilerini gözlemliyorum” diyor. Deneyimlerini aktaran sanatçı şunları söylüyor: “Buralarda deneyimlediklerim, yerellerden duyduklarım, fotoğrafladıklarım sonrasında yaşamımda zaten merkeze oturan ‘yettiği kadar’ kavramını iyice benimsedim. Mimari, giyim, beslenme, nüfus, günlük yaşam gibi boyutlarda her şeyin gereken asgari miktarda üretildiğini ve tüketildiğini görmek ‘demek ki mümkün!’ dedirtti.”
Germen sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Dünyanın en gelişmiş bazı ülkeleri tarafından yönetilen bu coğrafyalarda iklimin üstünlüğünden dolayı tevazu, yetinme, sadelik, tasarruf, işbirliğinin benimsenmesi ve israf, ifrat, gösteriş, fuzuli büyüme, hırs, egodan uzak durulması örnek alınması gereken tavırlar.”

“Dünyanın Sanatla Daha İyi Bir Yer Olacağına İnanıyoruz”

Kalebodur desteğiyle izleyicinin karşısına çıkan sergi; küresel iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yolunun tevazu, sadelik ve tasarruftan geçtiğinin altını çiziyor. Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler, KTSM tarafından dünyasına iyi bakan sanatçıların ‘derdi olan’ sergilere ev sahipliği yaptıklarını belirtiyor. Özler’in sergi hakkındaki görüşleri şu şekilde:
“Dünyanın sanatla daha iyi bir yer olacağına inanıyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın önceliklerinden olan sorumlu üretim ve tüketime davet eden sanatçılara alan açmaya devam ediyoruz. Murat Germen de bahsettiğim sanatçılarımızdan biri. Germen’e sergi fikrimizi ilettiğimizde hepimiz çok heyecanlandık. Fotoğraflar, üç yıldır KTSM’de sergilenmeyi bekliyordu. Sergiyi doğru zamanda hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Sanat, yüzleşme için bir araç ve biz de ziyaretçilerimizi iklim krizi ile yüzleşirken aynı zamanda atalete kapılmadan bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz.’’

Sanatçı Murat Germen

Sanatla Geçen Yaşamlar: Murat Germen

Fotoğrafı bir ifade/araştırma aracı olarak kullanan Murat Germen, 1965 doğumlu bir sanatçı, eğitimci ve arşivci. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri veriyor. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında basılı/çevrimiçi yayınları olan Germen, uluslararası platformlarda konferanslara da katılıyor. Sanatçının eserleri; aşırı kentleşme ve soylulaştırmanın etkileri, mülkiyet/mülksüzleştirme, kent hakları, insanın doğada neden olduğu tahribat, iklim değişikliği, küresel ısınma, su hakları gibi konulara odaklanıyor.

Murat Germen’in Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) iki monografik kitabı yayınlandı. 100’e yakın ulusal ve uluslararası kişisel ve karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait çok sayıda edisyon, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi–Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat, Odunpazarı Modern Müze, Müze Evliyagil koleksiyonlarına dahil edildi.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde Neler Oluyor?

İstanbul’da, Karaköy merkezli KTSM’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlanmış. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanı sıra konuşma ve sunumların da düzenlendiği merkezin bodrum katında, bir seramik fırınının da bulunduğu seramik üretim alanı yer alıyor. Giriş katında atölyelerin çıktılarının da paylaşılabileceği bir sergi alanı var. Birinci katta konuşma ve sunumlar ile grup çalışmalarına olanak veren bir ortak alan bulunuyor. İkinci katta tasarım ve sanat ağırlıklı 1,500 kitaptan oluşan bir kütüphane ve son olarak üçüncü katta, herkesin kullanımına açık bir atölye yer alıyor. Yerli üreticiyi destekleyen Roots Studio Cafe ise “sıfır atık” felsefesiyle çalışıyor.
KTSM’de gerçekleştirilen kültür&sanat etkinliklerini izlemeniz için sosyal medya hesabı.

 

EkoIQ Editör