#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Sanayileşme ve İklim Değişikliği Temiz Su Kaynaklarını Tüketiyor

açık radyo açık kalmalı

İlk toplantısı yapılan Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin plan, politika ve stratejiler oluşturulmasının yanı sıra su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine dair politikalar da belirlenecek.

Ulusal Su Kurulu’nun ilk toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde yapıldı. Dünyanın birçok yerinde suyun sınırsız bir kaynak olduğu yanılgısıyla hareket edildiğini belirten Yumaklı, hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle kullanılabilir temiz suyun hızla azaldığını söyledi.

“Böyle Giderse Su Yetersizliği Riski ile Karşılaşacağız”

Gelecek dönemde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış beklendiğini dile getiren Yumaklı, şunları söyledi: “2030 yılına geldiğimizde nüfusumuzun %10 artacağını, su kaynaklarımızın da %20 azalacağını öngörüyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse, altı yıl sonra toplam nüfusumuzun %49’u, sulanan tarım alanlarının ise %78’i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durumla yüzleşmemek için risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor.”

Su yönetiminde karar alma mekanizmalarının üst düzey kurullar tarafından yürütüldüğünü dile getiren Yumaklı, bu nedenle Ulusal Su Kurulu’nun oluşturulduğunu ifade etti. Yumaklı, “Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluşturacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikalar belirlenecek. Havza ölçekli yönetim planlarının uygulanması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar alınacak. Su tahsisinde arz ve talep dengesi ile sektörel su tahsisleri konuları da değerlendirilecek. Ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere sahip bir kurul olarak oluşturulmuştur” dedi.

Su ve taşkın kanunlarına ilişkin hazırlıklar, su verimliliği seferberliği, su havzaları yönetim planları, içme suyu kalitesi ve sınır aşan sular konularında alt kurulların kurulması önerileri kurulun gündemini oluşturdu.

Ulusal Su Kurulu’nun amaçları şu şekilde belirlenmişti:

  • Kalkınma Planı’nda da yer aldığı üzere yürürlükte olan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu ile havza kurulları ve il su kurullarının daha etkin hale getirilmesi,
  • Kentlerde ve kırsalda su-gıda-enerji-ekosistem ilişkisini temel alan su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejilerin oluşturulması,
  • Su yönetiminde etkin koordinasyon ile bütüncül yaklaşımın garanti altına alınması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda bulunulması
  • Su kaynaklarının koruma-kullanma dengesi gözetilerek verimli kullanılması,
  • Su politikalarının sürdürülebilir yapıya kavuşturulması,
  • Su tahsisinde arz-talep dengesinin sağlanması,
  • Su kaynaklarının daha etkin korunması ve geliştirilmesi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı