#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Savaş Enerjideki Dengeleri Sarsıyor, Çözüm Arayışları Sürüyor

ICCI fuarında; Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sıcak savaşın enerji sektörüne etkileri, COP26 sonrasında ülkelerin belirledikleri karbonsuzlaşma hedefleri ve Türkiye enerjisinin geleceği öne çıkan konular arasında yer alacak.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sıcak savaş, enerji krizinin etkilerini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Doğal gaz başta olmak üzere olumsuz sonuçları özellikle enerji sektöründe görülen savaş, aynı zamanda dünyanın ekonomik dengesini de bozuyor.

16-18 Mart tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı; enerjide ve doğal gazda arz güvenliğinin ön plana çıktığı bir süreçte yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteğiyle Sektörel Fuarcılık ve Kojentürk Derneği tarafından gerçekleştirilecek fuarda, Türkiye enerjisinin geleceği değerlendirilecek.

2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan sonra Avrupa Komisyonu tarafından 2020’de son halini alan mutabakat, 2050’ye kadar Avrupa Birliği’ni (AB) karbon nötr yapmayı hedefliyor. Türkiye’nin AB ile olan ticaret hacmi düşünüldüğünde süreç oldukça önemli. Bu kapsamda, fuarın oturumlarında AB’nin Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Vergisi konularına da yer açıldı.

Ülkelerin belirledikleri karbonsuzlaşma hedefleri göz önüne alındığında önemli bir enerji üretim kaynağı olarak öne çıkan hidrojen, ülkemizde hatırı sayılır bir potansiyele sahip. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin 2050 yılında, yıllık 3,4 milyon ton yeşil hidrojen üretme potansiyeline sahip olduğunu öngörüyor. Bu bağlamda, fuarda gerçekleştirilecek “Yeşil Hidrojen” oturumuyla Türkiye’nin yeşil hidrojen potansiyeli değerlendirilecek. Sera gazları üretimini azaltmaya yönelik Dekarbonizasyon süreci gözden geçirilirken karbon ayak izimizi azaltmak için Yenilenebilir Enerjide Türkiye’nin Yol Haritası çizilecek. Ayrıca, Biyo Kaynaklardan Enerji Üretimi’nin detayları incelenecek. Katılımcılar; Hidrojen Üretim Teknolojileri, Enerjisini Üreten Kentler, Bölgesel Enerji, Seralar hakkında uzmanları dinleyebilecek.

İklim Değişikliği konusunun yanı sıra Nükleer Enerji, Kömürden Çıkış Stratejileri, Yatırımcılar Oturumu, Varlık Yönetimi ve Optimizasyon, YEK-G ve Enerji Üretiminde Dijitalizasyon, MÜSİAD “Enerjide Akıllı Üretim ve Tüketim”, DEİK Küresel Pazarlarda Enerji Alanında Oyuncu Olmak: Yurtdışında Enerji İş Birlikleri” oturumları diğer konular arasındaki yerini alacak. Siber Güvenlik, Uzaktan İzleme Sistemleri ve Hidrojen Ekonomisi’nin yanı sıra Hidrojen Ekonomisi paneli de düzenlenecek. İsrail’de ulusal bir enerji platformu sağlayan Smart Energy Association’ın ve Alman Enerji Ajansı-DENA’nın oturumları da olacak.

Ana teması “İklim Değişikliğine Duyarlı, Sürdürülebilir, Verimli Enerji Dönüşümü” olarak belirlenen ICCI 2022 Konferansları’nda, üç gün süresince 40’a yakın oturum gerçekleştirilecek. ICCI 2022’ye; İtalya, Almanya, Danimarka, Finlandiya, İsrail, Azerbaycan, İran, Fas ve Angola’nın çeşitli bakanlıkları, dernekleri ve organizasyonlarından konuklar katılacak.

EkoIQ Editör