İklim değişikliği sağlığımıza zarar veriyor. En çok yoksullar zarar görürken her 0,1 santigrat derece önemli. Bazı iklim etkileri için artık çok geç. Ancak son IPCC değerlendirmesinin tümü, ısınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporuna göre, iklim değişikliği etkilerine karşı “yüksek derecede savunmasız” olarak sınıflandırılan insan sayısı 3,3-3,6 milyar arasında. Bu oran dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Başkanı Antonio Guterres, raporu “İnsan Izdırabı Atlası” olarak tanımladı.
Climate Home News Muhabirleri Patrick Galey, Isabelle Gerretsen ve Joe Lo, IPCC raporunu değerlendirdiler. Patrick Galey, rapor için “Utanç verici bir iddianame ve çalışkan bir rehber” dedi: Küresel emisyonları azaltma konusunda devam eden başarısızlığın sonucu olarak 2014’teki son rapordan bu yana pek çok tehdit “öngörülen” sütunundan “kaçınılmaz” sütununa geçti. Ancak bardağın diğer yarısı başa çıkma stratejileriyle dolu. Araştırmalar bize neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda daha fazla bilgi verebilir.
Beş çıkarıma varan Patrick Galey, iklim değişikliğinin zengin ve risk altındaki hükümetleri ne şekilde etkileyeceğine değindi:
- İklim değişikliği sağlığımıza zarar veriyor. Üstelik zararları yalnızca fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarıyla sınırlı kalmıyor. İnsanların yarısı güvenli ve temiz suya erişim olanağından yoksunken aşırı sıcaklıklara bağlı ölümlerin ciddi oranda artacağı öngörülüyor.
- Bazı şeyleri sonsuza dek kaybedeceğiz. İnsan kaynaklı iklim değişikliği, ekosistemlerde geri dönüşü olmayan kayıplara yol açıyor. Kayıplar, buzulların erimesi ve Kuzey Kutbu’nda meydana gelen değişiklikleri de içeriyor.
- Bir noktaya kadar uyum sağlayabiliriz. Rapor, uyum stratejilerinin fazlalığından söz etmekle birlikte projelerin, coğrafi olarak eşit dağıtılmadığını ve yeterince finanse edilmediğini de belirtiyor.
- En çok yoksullar zarar görecek. İklim değişikliği herkesi etkiliyor ancak etkileri eşit hissedilmiyor. Sistemler yok olurken ve yaşam kaynakları ağır şekilde zarar görürken -en savunmasız gruplar- yani; yoksul topluluklar, kadınlar, çocuklar ve yerli halklar olumsuz etkilenecek.
- Her 0,1 santigrat derece önemli. Bazı iklim etkileri için artık çok geç olsa da son IPCC değerlendirmesinin tümü, ısınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu vurguluyor. İklim risklerinin hem büyüklüğü hem de sıklığı, kısa vadeli emisyonlara ve ısınma artışlarına bağlı olarak artış gösteriyor.
Isabelle Gerretsen, aşırı hava koşullarının ruh sağlığına etkileri üzerine literatürü değerlendirdi: Ruh sağlığı konusunun ilk kez ele alındığı son IPCC raporuna göre, sıcaklıkların artmasıyla insanların aşırı hava olaylarına bağlı olarak yaşayacakları ruh sağlığı risklerinin de artması bekleniyor. Anksiyete, stres ve travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) bu riskler arasında. Çocuklar, ergenler, yaşlılar ve sağlık sorunları olan bireyler ise en savunmasız grupları oluşturuyor.
Joe Lo, deniz seviyesinin yükselmesine bir çözüm olarak sunulan, çözdüğünden daha fazla soruna yol açabileceği iddia edilen “uyumsuzluk” örneği üzerinden deniz duvarlarına dikkat çekti: Deniz duvarları, maliyetli olması nedeniyle genellikle varlıklı insanların kıyı mülklerini ve sahillerini korurken vahşi hayata da zarar veriyor. Kısa süreli olarak çözüm sağlayabilecek duvarların uzun vadede daha büyük kayıplara yol açabileceği düşünülüyor.