TEMA Başkanı Deniz Ataç, iklim kriziyle artan yağışların erozyona neden olduğunu belirterek, toprağa sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.
Türkiye’nin %73,4’ünün çölleşme tehlikesi altında olduğunu ve her yıl 642 milyon ton toprağın erozyona uğradığını belirten TEMA Başkanı Deniz Ataç, “Erozyon çölleşme nedenlerinin başında geliyor. İklim kriziyle artan şiddetli yağışlar erozyonu artırarak topraklarımızı yok ediyor” dedi. Toprağın karadaki tüm canlıların yaşamasını sağlayan, gıdadan içilen suya kadar yaşamın her anında olan ve iklimi düzenleyen doğal bir varlık olduğunu belirten TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, gıdaların %95’inin topraktan geldiğini söyledi.
“Okyanuslardan Sonra En Büyük Karbon Yutağı Topraktır”
“Böcekler, mantarlar, kuşlar, sürüngenler, memeliler gibi karadaki tüm tüketici canlı gruplarının yaşamı bitkilere, bitkilerin yaşamı ise kökleriyle tutunabileceği toprağa, topraktaki suya, besin elementlerine ve toprak canlılarına bağlı. Toprağın iklimi düzenleyici etkisi ise karbon döngüsündeki işlevinden kaynaklanıyor” diye konuşan Ataç, bitkilerin yıllık karbon salımının %30’unu aldığını, bunun önemli bir kısmının da toprakta depolandığını vurguladı.
Deniz Ataç, “Okyanuslardan sonra en büyük karbon yutağı olan toprak, atmosferdeki karbondan üç kat daha fazla karbon içeriyor. Tüm bunları dikkate aldığımızda görüyoruz ki toprak, bugün insanlığın yüz yüze olduğu, tüm gezegeni etkileyen iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi iki önemli sorunun çözümünde odak noktasını teşkil ediyor” dedi.
“Erozyon Sebebiyle Üst Toprak Kaybediliyor”
Deniz Ataç, toprağın karadaki canlıların %59’una ev sahipliği yaptığını ifade ederek bir kaşık sağlıklı toprakta dünyadaki insanlardan daha fazla canlı bulunduğunu dile getirdi. Canlılarının en yoğun olduğu kısmının, organik maddenin en yüksek olduğu üst toprak olduğunun altını çizen Ataç, erozyon sebebiyle üst toprağın kaybedildiğini anlattı.
Beraberinde toprağın verimliliği, biyolojik çeşitliliği, su tutma ve karbon depolama kapasitesinin de azaldığına dikkati çeken Ataç şunları söyledi: “Ülkemizin %73,4’ü çölleşme tehlikesi altında ve erozyon, çölleşme nedenlerinin başında geliyor. İklim kriziyle artan şiddetli yağışlar erozyonu artırarak topraklarımızı yok ediyor. Ülkemizde her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Tarım arazilerinin %39’unda, mera arazilerinin ise %54’ünde erozyon görülüyor.”
“Büyüyen Kentler Verimli Tarım Arazilerinin Azalmasına Sebep Oluyor”
Büyüyen kentlerin verimli tarım arazilerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Ataç, “Toprak; çeşitliliğini, üretkenliğini kaybediyor ve geleceğin gıda güvenliği riskini artırıyor. Tarımsal ürünlerde erozyon kaynaklı üretim kaybı %50’lere ulaşabiliyor. Toprağın erozyona karşı korunmasında üzerindeki bitkilerin çok büyük rolü bulunuyor. Üzerindeki bitki örtüsü tahrip edilmiş ve eğimin yüksek olduğu alanlar, erozyonun en çok görüldüğü arazilerdir” şeklinde konuştu.
Ataç, ayrıca topraklarımızı örten bitki örtüsünün artırılması için ağaçlandırma çalışmaları, mera ıslah çalışmaları ve tarım arazilerinde toprağı koruyan uygulamaların yapılması gerektiğini söyledi.