İklim

“Siz de Kuraklığa ‘Kırmızı Alarm’ Verin”

kuraklık

Türkiye’nin farklı bölgelerinden genç iklim aktivistleri ekoIQ’ya iklim krizine karşı yerelde nasıl mücadele ettiklerini anlattı.  

Diyarbakır’ın İhtiyaçlarına ve Potansiyeline Özgü İklim Aktivizmi, Avjin Aktop (18), Diyarbakır’da yaşayan bir iklim aktivisti.

İklim krizi özellikle sosyoekonomik seviyenin diğer bölgelere göre nispeten düşük olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çok az bilinen, tanımlanan, bu nedenle de etkilerini azaltmaya yönelik az aksiyon alınan bir fenomen. Çünkü Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde belirtildiği üzere, en başta piramidin alt basamağındaki ihtiyaçların (sağlık, güvenlik, beslenme) giderilmesi gerekiyor ki üst basamaklara geçilsin. Aslında anlaşılmayan nokta şu ki iklim krizi sadece üst basamaklardaki ihtiyaçların bir noktası değil, piramidin hepsini yerle bir eden ve günden güne etkilerini daha da fazla hissettirmeye başlayan bir afet. Tam da bu nedenle, iklim aktivizmi küçük detaylarda bile önem kazanıyor. Halkın bilincini artırmaya yönelik girişimler ve içerikler çok nadir, olanlar da kapsayıcı ve erişilebilir olmadığı için etkileri düşük. Ben de genç iklim aktivistlerinden biri olarak kendi kuşağımla başlayarak bunu değiştirmeye, bölgenin ihtiyaçlarına ve potansiyeline özgü iklim aktivizmi yapmaya çalışıyorum ki gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakalım!

“Siz de Kuraklığa ‘Kırmızı Alarm’ Verin”, Zeynep Köse (18), Can Suyumuz Projesi 

Can Suyumuz Projesi başta kendi bölgemiz olan Karadeniz bölgesi olmak üzere dünya ölçeğinde susuzluk riskine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılmış bir proje. Bu proje adı altında başlattığımız “Türkiye’de Kuraklık İçin Kırmızı Alarm” kampanyamız, hem iklim değişikliğine hem de su tasarrufuna dikkat çekiyor. Karadeniz Bölgesi sanıldığının aksine yeraltı su kaynakları bakımından zengin bir bölge değil. Bölge belli bir süre yağmur almadığı zaman barajlardaki su seviyeleri düşüyor ve aynı zamanda bölgedeki kuraklık riski de artıyor. Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle günümüzde kuraklık gitgide etkisini gösteriyor. Özellikle son zamanlarda yaşadığımız kış kuraklığı bizlere konunun ne kadar ciddi olduğunu ve önlem alınması gerektiğini gösterdi. Amacımız bu doğrultuda kuraklık için bir afet planı hazırlanması. Hep birlikte kuraklığın etkilerini azaltabilir bu sürece dur diyebiliriz. Siz de kuraklığa “Kırmızı Alarm” verin.

“Gençliğin ve Dolayısıyla Hepimizin Fırsatı”, Umut Dilsiz, İzmir Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Programı

İzmir Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Programı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) ulaşılmasına katkıda bulunmaları için gençleri harekete geçirmeyi amaçlayan bir girişim. Girişimin özü, daha iyi bir dünya yaratmak için gençlerin harekete geçmelerini sağlamak ve savunuculuktaki geleneksel rolün ötesine geçmek. Girişimin temel yönelimiyse, üniversite mezunu gençleri SKA’lar doğrultusunda proje tabanlı uygulamalarla deneyimlendirerek, kamu ve özel sektörde sürdürülebilirlik departmanları için yetişmiş insan kaynağı yaratmaktır. İzmir Genç Sürdürülebilirlik ElçileriProgramı müfredatı altı haftalık interaktif küçük grup çalışmalarının bulunduğu eğitimler içeriyor. Eğitimler arasında gençlere kentin sürdürülebilirlik çalışmalarına katılmak için ilham vermeyi amaçlayan “Gençlik Forumu Konuşmaları” da bulunuyor. Profesyonel saha çalışanları ve üniversitelerden davet edilen öğretim üyeleri, forumlarda yaptıklarıkonuşmalar ve sunumlarla gençlere sürdürülebilirlik vizyonu kazandırmada etkili olacak paylaşımlarda bulunuyor.Program kapsamındaki kuluçka sürecinde gençler tarafından geliştirilen projeler, düzenlenen “demo day” etkinliğinde uzmanların ve akademisyenlerin oluşturdukları bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Uygulanabilirliği olan projeler için mentör desteği ile projeler geliştirilerek, paydaş kurumlarla hayata geçirilmesi için işbirliği yapılıyor. İzmir Genç Sürdürülebilirlik Elçileri Programı, İzmir’de kent ittifakı yaklaşımı ile yerel ve küresel paydaşlarla etkileşim kurmaya odaklanan bir ekiple, İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı ve Ege Sanayici ve İşinsanları Derneği tarafından desteklenen bir girişim; programın müfredatı SÜGEP Academy tarafından hazırlanıyor ve uygulanıyor.

About Post Author