Hukuk

Sokak Köpeklerini Uyutmak Değil Öldürmek İstiyorlar!

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin değişiklik yapılacağına dair tartışmalar, yaşam hakkı savunucuları, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlardan tepki topladı. Yapılması planlanan değişiklikler arasında, sahipsiz köpeklerin barınaklara alınması ve belirli bir süre içerisinde sahiplendirilmediği takdirde öldürülmesine dair düzenlemeler olduğu belirtiliyor.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin değişiklik ile sokakta yaşayan hayvanların toplanması, sahiplendirilmesi ve sahiplendirilemeyen köpeklerin de belirli bir süre sonra öldürülmesi yasa teklifi tartışılıyor… Dünyadaki örnekleri incelediklerini, İngiltere’dekine benzer bir uygulamanın düzenlemesini yaptıklarını belirten hükümet kanadından yetkililer; teklifin, sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınması ve toplum sağlığı sorunlarının önlenmesi amacıyla hazırlandığını savunuyor. Öte yandan sokak hayvanlarının bakımı, kısırlaştırılması ve barınaklarda tutulmasının yeterli olmadığını savunan yetkililer, bu sorunun belediyelerin gücünü aştığını ifade ediyor.

Sadece 30 Gün!

Teklifte, sahipsiz köpeklerin belirlenen bir süre içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulması, yani insan eliyle öldürülmesi öngörülüyor. Sokak köpeklerini öldürme işleminin ise “merhamet koşulları içinde ve acısız bir şekilde enjeksiyon yöntemiyle” yapılacağı kaydediliyor. Teklifin, Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor.

Yasa teklifine göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayımlayacak. Her köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün süre tanınacak. Bu süre sonunda sahiplenilmeyen köpekler, iğne ile uyutulacak. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler getirilecek ve aynı süreç tekrar edilecek. Sahiplenilen hayvanlar da çip takılarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izlenecek. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda Hayvanları Koruma Kanunu‘ndaki yaptırımlar uygulanacak.

Yaşam Hakkı Savunucuları İnsancıl Çözümler Bulunmasını Talep Ediyor

Düzenlemenin hayvan haklarına aykırı olduğunu ve daha insancıl çözümler bulunması gerektiğini savunan yaşam hakkı savunucuları ise eylem hazırlığında. Farklı alanlarda faaliyet gösteren aktivistler ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya geldiği Yaşam için Yasa İnisiyatifi, sokakta yaşayan köpekleri hedef alan yasa tasarısına karşı eylem yapacağını açıkladı.

İstanbul, Ankara ve Antalya’da meydanlarda olacağını duyuran inisiyatif, açıklamasında “Bugün TBMM’de görüşülmesi ve gelecek haftalarda meclise sunulması planlanan toplu tecrit ve katliam tasarısına karşı sokakta yaşayan köpekleri, mahalle sakini dostlarımızı savunmak için İstanbul, Ankara, Antalya ve Alanya’da eylemdeyiz” dedi.

Açıklama şu şekilde devam etti:

“Yaşam için Yasa İnisiyatifi olarak direnişimizi, İstanbul’da 23 Mayıs Perşembe günü saat 13.00’te, TBMM Tarım Komisyonu kapsamında yapılması planlanan toplantıdan 1 saat önce, İstanbul’da Beşiktaş’taki İskele Meydanı’nda başlatıyoruz. Eş zamanlı olarak Ankara’da Meclis Parkı’nda, Alanya’da Atatürk Anıtı önünde, saat 15.00’da ise Antalya’da Attalos Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz. ‘Uyutma’ adı altında köpekleri öldürmeyi hedefleyen yasa tasarısı TBMM’den geri çekilene kadar direnişimizi sürdüreceğiz.”

Açıklamada, Yaşam için Yasa İnisiyatifi’nin eşit, adil, yaşanabilir bir dünya için bir araya geldiği belirtilerek, “Bir kez daha katliam ve tecrit riskiyle karşı karşıya olan, tıpkı bizim gibi birer kent sakini olan sokak hayvanlarının sesini daha geniş kitlelere duyurabilmemiz ve yetkililere ulaştırabilmemiz için sizin desteğinizi ve eylemimize katılımızı bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yurttaşlar Sosyal Medya Üzerinden Tepki Gösteriyor

Sokakta yaşayan hayvanların önce, gerektiği gibi denetlenmedikleri için “ölüm kampı” denilen barınaklara toplanmasına, burada sahiplendirilmediklerinde de ölüme gönderilmelerine karşı çıkan yurttaşlar da tepki göstermeyi sürdürüyor. Sosyal medya platformlarında, “Ölüm Fermanını Geri Çek!”, ”Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil”, “Sokaktayım, Yanındayım” etiketleri ile yasa teklifine karşı paylaşımlar yapılıyor.

“Vakit Yakınken Bu Korkunç Plandan Vazgeçilmeli!”

Bununla birlikte SemtPati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç da konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. “Köpeklerin öldürülmesi hem bilimsel olarak etkin olmadığı kanıtlanmış bir yöntem, hem de insanlık dışı bir uygulamadır. Halihazırdaki kanunun etkili bir şekilde uygulanması durumunda sahipsiz köpek nüfusu vicdani ve kalıcı bir şekilde kontrol altına alınabilir” dedi.

“Bugüne kadar kanuni yükümlülüklerini yerine getirmemiş, geçici bakımevleri kurarak köpekleri kısırlaştırmamış yüzlerce belediye varken, bu kanun sonrasında belediyelerden köpekleri öldürmek amacıyla tesisler kurulması mı bekleniyor?” diye konuşan İpek Kıraç, “Bu öneri devletin kaynaklarının bu zalimane amaç için ziyan edilmesi anlamına geliyor. Henüz vakit yakınken bu korkunç plandan vazgeçilmeli ve köpekleri öldürecek yerler değil, onları tedavi edecek, kısırlaştıracak ve aşılayacak yerler inşa edilmeli. Bu kaynaklar, sokaktaki köpek nüfusunun artışına neden olan kök nedenlerin çözümüne aktarılmalı” dedi.

About Post Author