Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uzun menzilli uçağı Solar Impulse’ın mucidi Bertrand Piccard ile Türkiye İnovasyon Haftası’na katılmak üzere geldiği İstanbul’da görüştük. Önümüzdeki 10 yıl içinde 50 kişilik kısa menzilli yakıtsız uçakların yola çıkacağını söyleyen Piccard, “Geleceğin teknolojisi, elektrikli motorlar ve güneş enerjisi üzerine yoğunlaşacak” diyor.
Barış DOĞRU
Çeşitli kereler EKOIQ sayfalarında haberlerini yaptığımız, dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uzun menzilli uçağı Solar Impulse’ın mucidi Bertrand Piccard, Türkiye İnovasyon Haftası’na katılmak üzere Brisa’nın sponsorluğunda Aralık ayında Türkiye’ye geldi. Etkinlikte büyük ilgi gören Piccard’la küçük bir gazeteci topluluğu olarak bir akşam yemeğinde bir araya geldik ve motivasyon kaynaklarını, yeni planlarını öğrenme şansını bulduk.
Her şeyden öte Piccard, bir mühendis değil bir psikiyatrist. Ancak aile kökeninde bol miktarda mucit bulunuyor. İnovasyona olan yakınlığını bu aile geleneğiyle ilişkilendiren Piccard’a yine de neden güneş enerjisiyle çalışan uçak gibi bir meydan okumaya giriştiğini soruyoruz. Piccard gülümseyerek, “Çünkü uçaklar ve havacılık önemli bir semboldür. Teknolojinin, inovasyonun herkesin gözünde önemli bir işaretidir” diyor. İkinci olarak güneş enerjisiyle ilgili tüm teknolojinin hazır ve nazır olmasına rağmen gelişmelerin yavaş ilerlemesinin dikkatini çektiğini söylüyor.
“Solar Impulse’la tüm dünyaya güneş enerjisi konusunda önemli bir mesaj vereceğime inandım” diyen mucit, aslında yerden göğe haklı. Bir uçak sadece güneş enerjisiyle, gündüzleri güneşten elde ettiği elektriği depolayıp, geceleri bu biriken enerjiyle uçmaya devam etmeyi başarıyorsa, gerçekten de önümüzdeki dönem için bu alanda aklımızın alamayacağı gelişmelerle karşı karşıya kalabileceğimizi düşünmemek zor…
Abu Dabi’den Başlayıp Dünya Çevresinde Uçacak
Çalışmalarına 2003 yılında Lozan Federal Politeknik Enstitüsü ile başlayan Piccard, uçağın tasarımına 2007 yılında start verdi. Solar Impulse ile ilk test uçuşunu Andre Borschberg eşliğinde 2008 yılında gerçekleştiren mucit, ilk gece uçuşunu 2010 yılında, ilk kıtalararası uçuşunu da 2012 yılında Fas-İsviçre arasında yaptı. Piccard’ın asıl hedefi ise 2015 yılında dünyanın çevresini güneş enerjili bir uçakla dolaşacak ilk insan olmak ve şimdi harıl harıl bunun üzerine çalışıyor.
Dünya çevresindeki uçuşu hakkında şunları söylüyor Piccard: “Yolculuğa dünyanın en sıcak ve en çok güneş alan yerlerinden biri olan Abu Dabi’den başlayacağız. Hindistan, Çin, Japonya, ABD, İzlanda, İspanya ve Fas’ı dolaştıktan sonra tekrar Abu Dabi’ye dönüp, uçuşu burada noktalayacağız. Duruş noktalarımızda uçağın tanıtımını da yapacağımız için yolculuğun beş ay süreceğini öngörüyoruz.”
Önümüzdeki 10 yıl içinde 50 kişilik kısa menzilli yakıtsız uçakların yola çıkacağını söyleyen Bertrand Piccard, “Geleceğin teknolojisi, elektrikli motorlar ve güneş enerjisi üzerine yoğunlaşacak. Bu teknolojiyle fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve başta hava kirliliği olmak üzere pek çok sorunu çözmek de mümkün olacak” diyor.
Psikiyatrist olarak uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve önemli uzmanlarından biri olduğu self-hypnosis (kendi kendine hipnoz) tekniğini, uzun uçuş sürelerinde kullandığını da aktaran Piccard’ı yakından izlemekte büyük fayda var gibi. Hem küresel ölçekte inovasyonların yönünü takip etmek hem de güneş enerjisinin yükselişini takip etmek açısından, çünkü mucitlerin baktığı yer, her zaman geleceğimizin inşa edileceği yerlerdir…
Dünyanın Etrafını Balonla Dolaşan İlk İnsan
1958 İsviçre Lozan doğumlu olan Bertrand Piccard, 1970’li yıllarda delta planör ve Ultralight (tüy sıklet) uçuş alanında öncülük yaptı ve 1985’te akrobatik delta planör yarışlarında Avrupa Şampiyonu olmayı başardı. Bir balon pilotu olarak hipnoz becerilerini de kullanarak ilk Transatlantik Balon Yarışı’nı Belçikalı Wim Verstraeten ile 1982’de kazanan Piccard, aynı zamanda dünyanın etrafını balonla kesintisiz dolaşan ilk insan unvanına da sahip.