19-21 Kasım tarihlerinde İzmir’de düzenlenen SOLARTR 2014; üniversiteden sanayiye, kamudan STK’lara sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. 16 ülkeden yüzlerce katılımcıya da ev sahipliği yapan etkinlikte, Türkiye’nin 2023 sonuna kadar en az 5 bin MW güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşmayı hedeflediği vurgulandı.
Güneş enerjisi alanında Türkiye’de yapılan en önemli etkinliklerden olan SOLARTR 2014; üniversiteden sanayiye, kamudan STK’lara sektörün yerli ve yabancı tüm paydaşlarının katılımıyla 19-21 Kasım tarihlerinde Swissotel Büyük Efes İzmir’de gerçekleşti. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü (EGE-GEE), GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV), Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Tübitak Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) işbirliğinde düzenlenen organizasyon üç gün sürdü. Konferansın açılış konuşmasını yapan SOLARTR 2014 Yürütme Kurulu Başkanı Günnur Koçar, Türkiye’de son yıllarda hareketlenen güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak, sektörün gelişimi için öneriler sunmak ve bilgi birikimini paylaşmak, yol haritaları çıkararak eylem planları hazırlamak amacıyla SOLARTR’yi düzenlediklerini söyledi. Koçar, “Güneş enerjisini Avrupa’nın kuzey ülkelerinden bile az kullanıyoruz. Artık güneşe hak ettiği saygınlığı kazandırmalıyız. Binalardan kentlere, kamudan sanayiye bir dönüşüm başlatmalıyız” dedi. SOLARTR Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata ise güneş enerjisinin kalkınma ve istihdam amaçlı kullanımının yaygınlaşması ile birlikte geleceğin de şekilleneceğini vurguladı. Bilimi destekleyecek sanayi uygulamalarının olması gerektiğini de ifade eden Yeşilata, güneş enerjisi sektörünü ilerletmede gençlerin ve kadın mühendislerin gücüne dikkat çekti. SOLARTR ile güneşe dokunmayı hedeflediklerini belirten GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar da şunları söyledi: “SOLARTR bir farklılıktır, sadece bir araç değil, yaşayan bir yapıdır. Güneş dünyamızı aydınlattığı gibi şimdi hepimizi aydınlatıyor. Sektörümüzün sorunları olsa da bunu çözecek potansiyelimiz var. Bizde bu güneş enerjisi potansiyeli varken, bölgemiz ve insanımız buna hazırken başarabiliriz. Güneşin gücünü kullanabiliriz. Yapmamız gereken tek şey çok çalışmak.”
“2023’e Kadar 5 Bin Megawatlık Kurulu Güç”
Konferansın konuşmacılarından biri de Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Solar Isıtma ve Soğutma Programı Hollanda Girişim Ajansı yetkilisi Lex Bosseleur oldu. Türkiye’nin güneş enerjisi ile su ısıtma konusunda Çin’den sonra lider ülke olduğunu söyleyen Bosseleur, “Türkiye, güneş enerjisi alanında gelişme sergiliyor. Türkiye ile bu konuda işbirliğine hazırız. Güneş enerjisi sektörü Avrupa’nın kuzeyinden büyümekte olan Türkiye gibi alanlara kayıyor” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta ise konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarında büyük potansiyele sahip olduğuna değindi. Türkiye’nin 2023 yılına kadar olan hedeflerini açıklayan Usta, “Türkiye’de ortalama yıllık güneşleme süresi yaklaşık 2 bin 750 saat civarında. Bu verilere baktığımızda da görüyoruz ki, güneş enerjisi ülkemiz için değerlendirilmesi gereken bir enerji alanı. 2023 yılı sonuna kadar en az 5 bin megawat güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşmayı, hatta aşmayı hedefliyoruz” dedi.
Güneş enerjisi alanında çalışan kamu, sanayi ve özel sektör temsilcilerine yönelik eşgüdüm oturumlarına da yer verilen konferansta, ayrıca ulusal ve uluslararası eğitmenler tarafından eğitimler de gerçekleştirildi. Etkinlikte üniversite öğrencileri tarafından “Gölge Etme” ve “Güneş Enerjisi ve Gençlik” başlıklı gençlik forumları da düzenlendi.