#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
soma

Soma’daki Madende Bir İşçi Hayatını Kaybetti: “Kömür Madenciliğinden Ne Zaman Vazgeçilecek”

Manisa’nın Soma ilçesindeki bir yer üstü maden ocağında toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan bir işçi hayatını kaybederken üç işçi de yaralandı. Sosyal medya hesabından #Soma etiketi ile bir açıklama yayımlayan TEMA Vakfı, 2014’te gerçekleşen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciasını hatırlattı.   

Manisa’nın Soma ilçesi Sarıkaya Mahallesi yakınlarında özel bir şirket tarafından işletilen yer üstü linyit ocağında hafriyat çalışması sırasında toprak kayması meydana geldi. Bölgede bulunan kamyon ve iş makinelerindeki dört çalışan, toprak altında kaldı. Toprak altında kalanlardan üç işçi kurtarılırken bir işçi ise hayatını kaybetti.

Manisa Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz Soma ilçesi Sarıkaya Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir yer üstü maden ocağında saat 21.00 civarında heyelan meydana gelmiştir. Heyelan sebebiyle meydana gelen göçükte 1 maden işçimiz hayatını kaybetmiştir. Göçük altından yaralı olarak çıkarılan 3 maden işçimizin de hastaneye sevki sağlanmış olup, sağlık durumları hastanede takip edilmektedir” denildi.

TEMA: “Kömür Madenciliğinden Vazgeçilmeli”

TEMA Vakfı da, sosyal medya hesabından #Soma etiketi ile bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Soma’da bulunan maden ocağında toprak kayması nedeniyle meydana gelen kazada hayatını kaybeden maden işçimizin ailesine ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan maden işçilerimize acil şifalar diliyoruz.

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen ve 301 maden işçimizin hayatını kaybetmesine neden olan Soma faciasının üzerinden tam 9 yıl geçti. Hayatını kaybeden maden işçilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Geçen süreye rağmen hâlâ maden ocaklarında birçok işçinin hayatını kaybetmesi ise ne yazık ki yaşananlardan ders alınmadığının en açık göstergesi.

TEMA Vakfı olarak tekrarlıyoruz:

Temiz ve yenilenebilir enerji maliyetleri gün geçtikçe düşerken hem çevreyi hem de insan sağlığını olumsuz etkileyen ve birçok işçinin hayatını kaybetmesine neden olan kömür madenciliğinden vazgeçilmeli. Adil geçiş planları acilen hayata geçirilmeli” ifadelerine yer verildi.

EkoIQ Editör