Dünyanın önde gelen STK’larından Global Action Plan’ın İngiltere ayağı tarafından başlatılan ve 11 ülkede uygulanan “Su Kaşifi” projesinin hedefi, 8-14 yaş grubu öğrencilere su bilinci kazandırmak… HSBC Su Programı tarafından desteklenen projenin Türkiye’deki yürütücüsü ise Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı. Biz de şirketin kurucusu ve direktörü Serra Titiz, proje koordinatörleri Cansu Gedik ve Şadan Ertekin Mis ile minik su kaşifleri ile yürüttükleri çalışmaları konuştuk…
Su Kaşifi, bildiğimiz kadarıyla 11 ülkede uygulanan uluslararası bir program. Öncelikle projenin çıkış noktası, yürütücüleri ve destekçileri hakkında bilgi verir misiniz?
Serra Titiz: Su Kaşifi Programı, 8-14 yaş grubu öğrencilere su bilinci kazandırılmasını amaçlıyor. Program, çevre koruma konusunda öncü bir sivil toplum kuruluşu olan Global Action Plan (GAP) İngiltere tarafından başlatıldı. GAP İngiltere, programın uluslararası kapsamdaki sorumlusu.11 ülkedeki farklı kurumlar ise programı kendi ülkelerinde yürütüyor. Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı olarak bizler de programın Türkiye ayağının yürütücülüğünü üstlendik. Su Kaşifi, HSBC Su Programı tarafından destekleniyor.
Peki, program kapsamında yürütülen çalışmalara anahatlarıyla değinir misiniz?
Serra Titiz: Su Kaşifi Programı, öğrencilerin su sorunları üzerine ortak eylemde bulunmalarına izin veren eğlenceli, ilham verici, eğitici ve web tabanlı bir çalışma. Programa katılan okullar, Su Kaşifi ekiplerini oluşturarak portala kayıt oluyor ve sahip oldukları sanal su havzasını korumak için bir dizi aktivite ve grup çalışması gerçekleştiriyorlar. Program, suyu esas alan dört görev alanından oluşuyor: Saklı Su, Değerli Su, Dünyamızın Suyu ve Temiz Su. Öğrenciler, bu görev alanlarının içerisinde yer alan etkinlikleri tamamlayarak etkinliğin türüne göre kimi zaman diğer öğrencileri ve öğretmenlerini, kimi zaman ise ailelerini veya yereldeki paydaşları dahil ediyorlar. Böylece hem çevrelerinde davranış değişikliğine yol açıyor, hem de programın bir ayağı olan yarışma kapsamında puan kazanıyor ve su havzalarını canlandırıyorlar.
Projenin Türkiye ayağında neler yapılıyor, yapılacak?
Şadan Ertekin Mis: İki yıl sürecek olan programın Türkiye ayağını, ilk yılında Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun’daki 100’e yakın okulda Şubat 2015 itibariyle başlattık. Dört ilde de öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik ve okullar ekiplerini oluşturarak etkinlikleri yapmaya başladılar.
Programın bundan sonraki aşamasında, performanslarıyla öne çıkan 12 okulda su festivalleri düzenlenecek; seçilen en iyi beş ekip ise Haziran ayında çalışmalarını bir jüri önünde sunacak ve Su Kaşifi programının ülke birincisi ekip seçilecek. 11 ülkenin birincileri arasından seçilen beş ekip, ülkesini Ekim ayında Milano’da gerçekleşecek olan World Expo’daki “Uluslararası Su ve Gıda Gençlik Ödülleri”nde temsil etme şansı yakalayacak.
Su Kaşifi programında büyük ödül dışında da çeşitli ödül mekanizmaları bulunuyor değil mi?
Cansu Gedik: Evet program, öğrencilerdeki motivasyonu artırmak için çeşitli ödüllendirme mekanizmalarını içeriyor. Her hafta, Uluslararası Haftanın Okulu seçilerek 11 ülke arasından performansıyla öne çıkan bir okul ödüllendiriliyor. Bu noktada Türkiye’deki okulların da çok aktif olduğunu ve programa çok fazla ilgi gösterdiklerini belirtmek gerekir. Türkiye’deki okullar, üç hafta üst üste Uluslararası Haftanın Okulu seçildi.
Ayrıca her ay ülke içinde Ayın Okulu seçiliyor. En cazip ödül kuşkusuz ülke birincisi seçilerek ülkesini World Expo’daki Uluslararası Su ve Gıda Gençlik Ödülleri’nde temsil edecek beş okul arasına girmek. Fakat biz, öğrencilerin süreç içinde elde ettikleri deneyimlerin ve kazandıkları değerlerin diğer tüm ödüllerden daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Şimdiye kadarki gözlemlerimiz de bunu doğrular nitelikte.
Program çerçevesinde şimdiye kadar yapılan çalışmalarda öğrencilerin -dolaylı olarak ailelerin- çevreye olan katkıları neler oldu, bu konuda herhangi bir ölçümleme yapıldı mı?
Şadan Ertekin Mis: Su Kaşifi okulları, şimdiye kadar gerçekleştirdikleri etkinliklerle önemli çevresel kazanımlar elde ettiler. Örneğin, okullar yağmur suyu toplayarak bahçe sulamada kullanmaya başladılar. Okulda ve evlerinde atık yağları toplayarak, ilgili kurumlara teslim ettiler. Hatta civardaki esnafı da eğiterek atık yağların lavabolardan dökülerek suya karışmasını engellediler. Saklı suyun farkına vararak eşya ve giysi değiş tokuşu yaptılar; okullarında kağıt kullanımını azaltmaya yönelik hedefler koydular. Okullar, yaptıkları çalışmaların sonuçlarını girdikçe, portalda su tasarrufu miktarları otomatik olarak hesaplanıyor. Şimdiye kadar sadece Türkiye’de 631.628 m3 su tasarrufu sağlandı.