#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
tarım

“Su Kaynaklarının Sadece %3’ü Tarıma Uygun”

9. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, “Gıdanın Geleceği için Dönüşüm: Sağlıklı Gezegen Sağlıklı İnsan” teması odağında gerçekleşti. Zirvede; iklim değişikliği, gıdada inovasyon, gıda güvenliği, gıda enflasyonu, tarımda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi içerisinde tedarik zincirinin önemi gibi gıdanın tüm bileşenlerinin geleceği konuşuldu.

Bu yıl Gıdanın Geleceği için Dönüşüm: Sağlıklı Gezegen Sağlıklı İnsan” teması ile düzenlenen 9. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin öncülüğünde gerçekleşti. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü’nün (FAO) destek olduğu zirvede; iklim değişikliği, gıdada inovasyon, gıda güvenliği, gıda enflasyonu, tarımda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiiçerisinde tedarik zincirinin önemi gibi konu başlıkları ele alındı.

“Türkiye’de Günde 12 milyon Ekmek Çöpe Gidiyor”

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, “Kuraklık ve iklim değişikliği, birçok alanda olduğu gibi gıdanın gündeminde de başrolde yer alıyor. Barajların doluluk oranları, tarımda yaşanan zorluklar, suyun ne denli önemli olduğunu aktarmamıza yeter” dedi.

Bir kişinin bir günlük gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için 4.000 litre suya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Sidar şunları söyledi: “Su kaynaklarının sadece %3’ünün tarıma ve insan tüketimine uygun olduğunu da özellikle belirtmek isterim. Kuraklıkla mücadele adımlarının kararlı bir şekilde atılması ve istikrarlı gıda arzının sağlanması, kritik önem taşıyor.”

Gıda israfına dikkat çeken Sidar, “Türkiye’de günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Dünyada ise üretilen gıdanın %30’u henüz rafa çıkmadan uygunsuz nakliye ve depolama koşulları yüzünden israf olmakta. Mevcut gıda kaynaklarının daha verimli kullanılmasının sağlanması ve elbette tüketim alışkanlıklarının tekrar gözden geçirilmesi önem taşıyor” dedi.

Zirvede İklim Değişikliğinin Etkilerine Vurgu Yapıldı

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ise “Dünyamız iklim değişikliği, çatışmalar, felaketler ve değişen ekonomik koşullara uyum sağlamaya çalışırken sürdürülebilir ve fonksiyonel gıdaya ulaşımı koruma altına almaktüm zamanlardan daha önemli” şeklinde konuştu. T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da bugün dünyanın birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını, iklim değişikliğinin ise bu zorluklar arasında önem arz ettiğini dile getirdi.

EkoIQ Editör