Tunus’ta son 70 yılın en yağışsız kışlarından biri yaşanırken bilim insanları, su krizinin derinleşmesinde kuraklığın yanı sıra en önemli etkenin su kaynaklarının yönetimindeki aksaklıklar olduğunu dile getiriyor.
Son 70 yılın en kurak kışlarından birinin yaşandığı Tunus’ta, yetkililer geçen yıl Eylül ayından bu yana halkı olası su krizine karşı uyarıyor. Son olarak Tarım Bakanlığı Mart ayında, su kullanımında geçici kota uygulanacağı ve kota sisteminin 30 Eylül’e dek süreceğine dair bir genelge yayımladı. Genelge ile araç yıkama, yeşil alanların sulanması ve sokakların şebeke suyu ile temizlenmesi yasaklandı. Yasakları ihlal edenler hakkında para cezası uygulanacak. Yanı sıra kamuya ait Tunus Su Dağıtım Şirketi (SONADE), abonelerine kuraklıkla mücadele kapsamında şebeke suyunda belirli saatlerde kesintiye gidileceğini bildirdi.
“Kuraklık Krizine Karşı Tedbirler Çok Geç Alındı”
AA’nın aktardığına göre, Tunus’ta su krizinin yıllarca sürebileceğini söyleyen Tunus Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Hamza el-Fil, “Normal şartlarda kişi başına 500 metreküp su düşmesi gerekirken uzun yıllardır Tunus’ta bu oran 350 metreküpün altında. Son yedi yılda, bir yıl hariç, yağışların beklenenin altında kalması ülkedeki su krizinin devam etmesinin başlıca nedenleri arasında. Barajlardaki doluluk oranı bu yıl %30’un altında kaldı. Son yağışlar barajlardaki doluluk oranını yükseltmeye yetmedi. Kuraklık krizine karşı çok geç alınan tedbirler yetersiz kaldı. Sadece içme suyu ile ilgili alınan tedbirlerin, su krizinin çözülmesine etkisi çok sınırlı. Tarım Bakanlığı’nın tarımda kullanılan suya ilişkin aldığı kararlar da çiftçilerin bu duruma uyum sağlamasına destek olmalı. Birçok çiftçi devletten su satın alıyor, yetkililer çiftçileri daha az su tüketen tarım ürünlerini ekmeye yönlendirmeli” dedi.
“Rasyonel Su Politikaları Üretilmeli”
Tunus’ta yaşanan su krizinin tek nedeninin kuraklık olmadığını vurgulayan Fil şunları söyledi: “Su krizinin derinleşmesinde kuraklığın yanı sıra en önemli etken su kaynaklarının yönetimindeki aksaklıklar. SONADE’nin verilerine göre, su kaybı oranları %33, tarımda bu oranlar %40’a kadar çıkıyor. Öncelikle bu su kaybının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması lazım. Şebeke suyu kayıplarının en önemli sebebi olan su sızıntılarını gidermek için uzman ekiplerin hızlı müdahalesi şart. Ayrıca hükümetin rasyonel su politikaları üretmesi gerekiyor. Tunus’ta, tarım tek başına su kaynaklarının %80’ini tüketiyor. Bu su kaynaklarını sömüren sistemin düzenlenmesi su krizinin çözümüne büyük oranda katkı sağlayacaktır. Normal şartlarda bu %80’lik oranların %50’lere kadar çekilmesi gerekiyor. Ayrıca ülkedeki binlerce kilometrelik su şebekesindeki sızıntılardan dolayı yaşanan kayıpların en aza indirilebilmesi için çalışmalar yapılmalı.”