#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
EFFRA

Sürdürülebilir Büyümede Rota İşbirliğini Gösteriyor

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Ortaklı Paydaşları Forumu’nun ana teması “Ortaklıklar Yoluyla Sürdürülebilirlik, Dijital Dönüşüm ve Dayanıklılığa Giden Yolları Şekillendirmek” oldu. Forumda sürdürülebilirlik adına yenilik ve işbirliğine yön vermenin önemine dikkat çekildi.

Avrupa’da üretim sektörü ile ilgili araştırma ve yenilik projelerini destekleyen bir organizasyon olan Avrupa Geleceğin Fabrikaları Araştırma Derneği (The European Factories of the Future Research Association – EFFRA), 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Belçika’nın Brüksel şehrinde düzenlenen 2024 Avrupa Ortaklık Paydaşları Forumu’na katıldı.

Avrupa Komisyonu tarafından organize edilen bu iki günlük etkinlik, Avrupa genelinden güçlü bir paydaş topluluğunu bir araya getirerek, işbirliğini teşvik etmek, araştırma ve yenilik alanındaki Avrupa Birliği (AB) ortaklıklarının geleceğini şekillendirme fırsatlarını keşfetmek adına önemli bir platform görevi gördü. Etkinliğin ana teması ise “Ortaklıklar Yoluyla Sürdürülebilirlik, Dijital Dönüşüm ve Dayanıklılığa Giden Yolları Şekillendirmek” oldu.

Sürdürülebilir Büyümeyi Yönlendirmede Ortaklıklar

EFFRA, üretim yeniliği alanında, Avrupa’daki üretim sektörünü geleceğe taşımayı amaçlayan, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bir girişim olarak “Made in Europe” ortaklığı ile uyumlu bir şekilde tartışmalara aktif olarak katkıda bulundu. Üretim endüstrisi derin dönüşümlerden geçerken, Made in Europe gibi ortaklıklar, sürdürülebilir büyümeyi yönlendirmek, teknolojik atılımları ilerletmek ve Avrupa’nın küresel sahnede rekabetçiliğini sağlamak konularında kritik bir rol oynuyor.

2020 yılından itibaren Avrupa Komisyonu’nda Başlangıçlar, Araştırma ve Yenilik Komiseri görevini yürüten Ekaterina Zaharieva, forumda Avrupa’nın inovasyon ekosistemini güçlendirme vizyonunu sundu. Zaharieva, beş stratejik önceliği vurguladı:

  • Küresel anlamda rekabetçi kalmasını sağlamak için Avrupa’nın araştırma ekosistemlerini güçlendirmek.
  • Toplumsal ilerleme adına önem taşıyan dönüştürücü teknolojilerdeki ilerlemeyi hızlandırmak.
  • Birleşik bir Avrupa araştırma birliği oluşturmak için kapsayıcılığı ve işbirliğini teşvik etmek.
  • İnovasyon çabalarını stratejik, uzun vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek.
  • İnovasyonda mükemmeliyeti sürdürmek için Horizon Europe’un iddialı bir halefini hazırlamak.

Araştırma ve Yenilik Çerçeveleri

Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı ve parlamento üyesi Giorgio Gori de forumda AB’nin araştırma ve yenilik çerçevelerinin geleceği hakkındaki yasama perspektifini sundu.

Gori’nin konuşmasından şu başlıklar öne çıktı:

  • Avrupa araştırma ve geliştirme kapasitelerinin genişletilmesi için bütçenin önemli ölçüde artırılmasını savunmak.
  • Stratejik çabalara odaklamak için özel bir AB araştırma ve mükemmeliyet programı önerileri.
  • AB araştırma girişimlerine yönelik daha geniş katılımı teşvik etmesi için açıklık, erişilebilirlik ve basitleştirilmiş yönetim taahhüdü.

Ortaklıkların Dönüştürücü Etkisi

Macaristan’ın İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı’nda İnovasyon Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Laszlo Bodis de özellikle Avrupa ortaklıklarının dönüştürücü etkisini vurgulayarak şu maddelere dikkat çekti:

  • Etkilerini en yüksek noktaya taşımak adına hem kamu hem de özel finansal taahhütlerin harekete geçirilmesi.
  • Araştırma ve yenilik çabalarının, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve endüstriyel rekabetçilik gibi Avrupa’nın stratejik öncelikleriyle uyumlu hale getirilmesi.
  • Farklı paydaşlar arasında işbirliğini teşvik ederek anlamlı, ölçeklenebilir yenilikler yaratmak.

Forumda tüm bunların yanı sıra iklim değişikliği, enerji dönüşümü ve teknolojik hakimiyet gibi acil zorlukları ele almaya yönelik olarak, paydaşlar arasında devam eden işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca farklı aktörlerin güçlerini birleştiren ortaklıklar kurarak, AB’nin vatandaşları için daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlayabileceğine de dikkat çekildi.