#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Sürdürülebilir Çay Tarımı Verimi Artırdı

Sürdürülebilir çay tarımının temelini oluşturan toprak sağlığının korunması amacıyla altı yıldır devam eden “Her Dem Toprak İçin” projesinin 2021 yılında başlayan üçüncü etap çalışmalarında, %38 olan çaydaki verim artışı %55’e yükseldi.

TEMA Vakfı ve Doğuş Çay işbirliği ile 2016 yılında, Rize’de başlatılan “Her Dem Toprak İçin” projesi altı yılı geride bıraktı. Proje, sürdürülebilir çay tarımı için örnek bahçeler aracılığıyla doğru tarımsal uygulamaların üreticilere gösterilmesini ve bu uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Çay topraklarındaki asitleşme sorunu hakkında sosyal paydaşlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla başlayan proje kapsamında hayata geçirilen örnek bahçelerde %55 verim artışı sağlandı. Trabzon ve Artvin illerinde seçilen örnek bahçeler de projeye dahil edildi. 2022 yılında gerçekleştirilecek çalışmalarla, bu illerdeki çay bahçelerinde de örnek uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

“Çay Tarımı için Doğru Uygulamaların Gösterilmesine Ağırlık Verdik”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Her Dem Toprak İçin projesinin 2016-2020 yılları arasında yürütülen ilk iki etabında, aşırı kimyasal gübre kullanımının toprakta yarattığı asitlik sorununun toprak sağlığına ve çay tarımına olumsuz etkileri konusunda farkındalık sağlamakla birlikte çay tarımı için doğru uygulamaların gösterilmesine ağırlık verdik” dedi.

Sürdürülen işbirliğinin 2023 yılına dek uzatma kararı aldıklarını belirten Ataç şu şekilde konuştu: “2016 yılından bugüne kadar 12 binden fazla kişiye eğitimlerle ulaştık. Altı olan örnek uygulama bahçe sayımızı Trabzon ve Artvin ilinden de ilave bahçeler ile dokuza çıkardık. Toprak yapısındaki iyileşme ile birlikte geçmiş dönemlerde uygulamalarına başlanan uygulama bahçelerinde komşu parsellere kıyasla %55, yeni bahçelerde ise uygulamanın ilk yılı olmasına rağmen %17 verim artışı sağladık.”

“Toprağın Sağlıklı Bir Şekilde İşlenmesi Öncelik Olmalı”

Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı ise “Çay tarımı için toprağın sağlıklı bir şekilde işlenmesinin sadece bizim gibi çay üreticileri için değil, ülke ekonomisinin geleceğini düşünen herkes için bir öncelik olması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” dedi. Karakan Batallı günümüzde, topraklarımızı verimli kullanmanın ve mevcut toprakların verimliliğini artırmanın hiç olmadığı kadar önemli bir noktaya gelmiş durumda olduğunu vurguladı.

EkoIQ Editör