Almanya Büyükelçiliği gençlerin toplumsal hayatta edilgen değil, etken; toplumsal sorunlara karşı duyarlı ve sorumlu vatandaşlar olduğu bir ortamın oluşumuna katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik kavramının önemine dikkat çekmek amacıyla Türkiye’de düzenlediği Sürdürülebilir Gelecek Ödüllü Proje Fikri Yarışması kazananları belli oldu.
Yarışma kapsamında Türkiye’nin 80 farklı şehrinden 1230 adet proje başvurusu gerçekleşti. Jüri tarafından seçilen 10 finalist proje sahibine ise proje ve sunum eğitimi verildi. Projelerini ilerletebilecekleri bağlantılar üzerine çalışıldı. Önümüzdeki günlerde finalistlerin projelerine dair InoGar ile çeşitli işbirlikleri planlanıyor.
Seçici kurulunda Almanya Büyükelçiliği Basın Müsteşarı Dr.Philipp Schmidt, , Gelecek Daha Net kurucusu Serra Titiz, Adım Adım kurucusu Doç. Dr. Itır Erhart, oyuncu ve İhtiyaç Haritası kurucusu Mert Fırat, Good 4 Trust ve Change.org Türkiye direktörü Dr. Uygar Özesmi, endüstriyel ürün tasarımcısı Yasemin Köse, EKOIQ genel yayın yönetmeni Barış Doğru, yarışma koordinatörü, ve bilim iletişimcisi Onur Berk Arslanoğlu ile Popular Science dergisi genel yayın yönetmeni Şahin Ekşioğlu’nun bulunduğu yarışmada ilk üç sırayı alan projeler belirlendi.
Yarışmanın birincisi 25.000 TL, ikincisi 20.000 TL ve üçüncüsü ise 15.000 TL’lik para ödülünün sahibi oldu. Yarışmanın kazanan projeleri ile ilgili ayrıntılı bilgi şu şekilde:
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: ‘’SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKSTİL MATERYALLERİ KÜTÜPHANESİ’’
Bükra Kalaycı, İrem Yanpar Coşdan
“Moda ve tekstil endüstrisi dünyayı en çok kirleten sektörlerden biridir. Öyle ki tek başına küresel atık suyun %20’sinden, küresel karbon emisyonun %10’undan sorumludur. Olumsuz çevresel etkinin büyük bölümü üretimde kullanılan materyallerden kaynaklanır. Bu sebeple; doğru materyallerin, doğru kaynaklardan tedarik edilmesi kritik önem taşır.
Artan farkındalık, sektörde yenilikçi materyal ve teknolojilerin gelişmesine ön ayak olurken, konu ile ilgili bilgi kirliliği ve zihin bulanıklığını da beraberinde getirdi. Bu nedenle, yeşil aklama (green washing) tuzağına düşülmeden, sürdürülebilir tekstil ile ilgili doğru bilginin üretilmesi ve dağıtılması ihtiyacı doğdu.
Sektörün içinden gelen iki tekstil mühendisi olarak, yaşayan doğanın sınırlarına duyarlı bir tekstil ve moda ekosistemi kurulmasını kendimize amaç edindik. Bu noktada oluşturduğumuz, Sürdürülebilir Tekstil Materyalleri Kütüphanesi projemiz ile gerçek anlamda sürdürülebilirlik değerine sahip tekstil materyallerini ve üreticilerini dijital bir platform üzerinde görünür ve erişilir hale getirerek, her bir materyalin yaratacağı pozitif etkiyi, bilimsel verilere dayalı, şeffaf ve yalın bir şekilde sektörün tüm aktörleri ile paylaşmayı hedefliyoruz. Böylece ürünlerin yaşam döngüsü boyunca yaratacağı etkinin, henüz tasarım aşamasında doğru şekilde planlanabilmesini amaçlıyoruz.
Oluşturacağımız kütüphaneden; üreticiler, markalar, tasarımcılar, akademisyenler ve öğrenciler gibi sektörün tüm paydaşları yararlanabilecek ve bu etkileşim merkezi sayesinde doğru iş birlikleriyle daha sürdürülebilir bir tekstil sektörü yolunda önemli adımlar atılacaktır.’’
İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: ‘’BONGO ART PROJECT’’
Çiğdem Aslantaş, Lütfullah Erman, Mina Kazanç Unseen Art
“Türkiye’deki ve dünyadaki müzelerin büyük bir çoğunluğu, görebilen bireyler düşünülerek tasarlanıyor ve uygulamaları da bu doğrultuda yapılıyor. Doğal olarak, böylesi bir durum, görme engelli bireylerin müzelerden yararlanabilmesinin önünde büyük bir engel oluşturuyor. Bu problemden hareketle başlattığımız ‘BONGO ART PROJECT’ ile, müzelerin görme engelli bireyler için erişilebilir olması amacıyla eserlerinin dokunulabilir ve işitilebilir hale gelmesini amaçlıyoruz. Belirttiğimiz problemin çözümüne yönelik, müzelerde kalıcı görme engelli koleksiyonlarını oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, öncelikli olarak müzenin ikonik eserleri seçip, zanaatkarlar ya da sanatçılar tarafından 3 boyutlu replikalarını yapıp, beraberinde ise braille alfabesi ile anlatımları ve audio sesli betimlemelerin oluşturup süreci tamamlıyoruz.
Projemizi bir modül olarak tasarlayarak, ilk pilot müzemiz olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin sonrasında, Türkiye’de bulunan 451 müze ve ören yerinin büyük bir çoğunluğunda uygulamayı amaçlıyoruz. Bu sebeple faaliyetlerimizi belirginleştirilerek bir süreç yol haritası oluşturduk. Ana hatlarıyla, seçtiğimiz müzelerin bulunduğu şehirlerdeki görme engelli dernekleri ile işbirliği yapıp, sponsorluk çağrısına çıkarak ve işbirlikçileri bulmak şeklinde devam ettireceğimiz bir süreçtir.
Projemizin uygulanmasının akabindeki 12 ay içerisinde, ilk hedefimiz Ankara’da bulunan 25.000 kadar olan görme engelli çocuğun %40’ı olan 10.000 çocuğun, ilk müzemiz olan Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne ziyareti sağlanmayı hedefliyoruz.’’
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ: ‘’REFERANDOM’’
Kadir Yağız Çetin, İlteber Uçar“Referandom TBMM ile İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye meclislerinde görüşülen önerge ve kanun tekliflerini sadeleştirerek kullanıcıların oyuna sunan bir platform projesi. Referandom web ve mobil uygulamaları üzerinden kullanıcılar meclislerin gündemini takip edip maddeleri oylayabilir, maddeler üzerine görüşlerini belirtebiliyorlar. Tamamen gönüllülerden oluşan izleme ekibi canlı yayın ve tutanakları takip eder ve gündem maddelerini özetliyor. Referandom, hayatlarını etkileyen konularda meclislerin nasıl çalıştığını veya çalışmadığını gören yurttaşların siyasete katılmasına ve ses çıkarmasına aracı olarak daha sürdürülebilir bir siyaset ortamının oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.’’