#ekoIQ İklim Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylemi Ödüllerini Kazananlar Açıklandı
İklim

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylemi Ödüllerini Kazananlar Açıklandı

25 Mart’ta Bonn, Almanya’da gerçekleşen 5. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG) Küresel Eylem Festivali kapsamında gerçekleşen 2020 SDG Eylem Ödül Töreni’nde öne çıkan dokuz finalistin içinden kazanan üç kişi açıklandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin başlattığı SDG Eylem Kampanyası, sivil toplumlardan yerel yönetimlere, düşünce kuruluşlarından sanat ve kültüre, medyadan iş dünyasına birçok aktörle beraber bireyleri ve karar vericileri de harekete geçirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’in Eylem Kampanyası, vatandaşların katılımını teşvik etmek ve pozitif bir değişimi sağlayabilecek girişimleri üç kategoriye ayırdı: “Harekete Geçir, İlham Ver ve Bağlan”.

BM SDG Eylem Kampanyası’nın Küresel Direktörü Marina Ponti, pandeminin bile bu girişimlerini engelleyemeyeceğini vurgulayarak bu girişimlerin yaratıcılık ve veri kullanarak iletişim ve sorumlulukla ama daha da önemlisi gurur, tutku ve azimle değişim getirdiklerini söyledi. Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) ile 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Komiseri Dr. Ingolf Dietrich ise “ileriye baktığımızda daha iyi iyileşmek için yeni bir paradigmaya ihtiyacımız var. 2030 Gündemi tarafından yönlendirilen bu paradigma, mevcut durumu krizden sürdürülebilir dönüşüme geçişi başlatmak için bir fırsat” dedi.

140’ın üzerinde ülkeden 2000’den fazla girişim başvurusu alan yarışmada, çeşitli sektörlerden ve ülkelerden 21 jüri, girişimlerini gerçekleştirilme, ölçeklendirilme ve etki potansiyelini değerlendirdi. Yarışmanın kazananları ise şu şekilde:

“Harekete Geçir” kategorisinin kazananı, Cinsel Taciz Projesi’nin sahibi Funmi Ayeni oldu. CIVICUS Genel Sekreteri tarafından ödülünü alan Ayeni’nin projesi, Nijerya’da kampüs içi cinsel tacizden etkilenen öğrencileri güçlendirmek için öğrencileri harekete geçirerek politikacılar üzerinde cinsel taciz yasası çıkarmaları için baskı kuruyor.

Yarışmanın “İlham Veren” projesi ödülünü Sürükleyici Üretim Uzmanı ve MY World 360°’nin yaratıcısı Charles Muchiri’den alan Signs TV girişimi oldu. İşaret tercümesi sağlarken yalnızca engelleri kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda kültürel köprüler de kuran Signs TV personelinin %60’ının engelli kişilerden oluşması, projenin kapsayıcılığını daha da genişletiyor.

“Bağlan” kategorisinin ödülü ise İtalya Dışişleri Bakanlığı ile Kalkınma ve İşbirliği Genel Müdürü Büyükelçi Giorgio Marrapodi tarafından NextWave Plastics projesinin sahibi Dune Ives’e takdim edildi. NextWave Plastics, çok uluslu tedarik zincirlerini hedefleyen ilk küresel ağı kurma özelliğine sahip proje, iki yıl içinde okyanusları bin 300 metrik tondan fazla plastikten korudu.

Yenilikli yaklaşımlar sunarak finale kalan diğer projeler ise şu şekilde:

El Avispero: Kolombiya’da daha barışçıl, aktif ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak için 2 milyondan fazla insanı bir araya getiren bir dijital vatandaş eylemi.

Rap2Rep: Müzik ile Liberya’ya sosyal değişim getiriyor.

EntrePioneers 2030: Genç Suriyelileri hem ülke içinde hem de yurtdışında, daha iyi yeniden inşa etme programı için bir araya getiriyor ve onlara rehberlik ediyor.

Eşit Önlemler 2030: Feminist örgütler arasında bağlantı kurarak kadınların ve kız çocukların maruz kaldığı sistematik ayrımcılığa karşı koyuyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Festivali: İtalyan Sürdürülebilir Kalkınma İttifakı (ASviS) tarafından düzenleniyor ve kalkınma hedefleri doğrultusunda insanları bir araya getiriyor.

Kimyasallarla Mücadele Kampanyası: Uzun metrajlı bir film ile görünmeyen sağlık krizlerini gün yüzüne çıkarırken politikacıları ve tüketicileri harekete geçiriyor.

BM ajanslarının yönlendirdiği Gençlik İklimi Raporu, Samsung Küresel Hedefler Uygulaması, Bir Kampanya Olun ve Sırayı Değiştirin projeleri yarışmaya uygun olmasalar da mansiyon ödülü aldılar.

About Post Author